5 évnél régebbi cikk

Afrikából várják haza a beteg gólyát a pákozdiak
Afrikából várják haza a beteg gólyát a pákozdiak

Valószínűleg mérget evett, de már lábadozik és hamarosan hazatérhet - közel tízezer kilométert repült az a gólya, amelyet Pákozdon gyűrűztek meg. Jelenleg a dél-afrikai Fokvárosban gyógyítják, a pákozdiak nagyon várják haza.

A gólyát még 2017-ben gyűrűzték meg Pákozdon, azóta több ezer kilométert repült már, egyelőre azonban nem kelt útra, hogy hazatérjen. Mint kiderült, a kétéves madár megbetegedett afrikai körútja alatt: a fokvárosi Morningstar Flying Club kifutóján landolt, ahonnan nem tudott újból a levegőbe emelkedni, csak rövid felszállási kísérleteket tett. A helyiek megfogták, és egy állatvédő szervezetnek (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) adták át.

A mentés pillanata (Fotó: Rae Henderson)

A gyűrűre írt szám alapján aztán gyorsan beazonosították a madarat, így kiderült, hogy a várva-várt pákozdi gólya betegedett meg. Ennek tükrében a nagy visszatérésre még várni kell, de Fenyvesi László a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke szerint egy év múlva előfordulhat, hogy a madár visszaköltözhet a pákozdi fészekbe.

A témával bővebben a Fehérvár Televízió foglalkozott:

(Forrás: mme.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek