5 évnél régebbi cikk

Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1989 április
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzt hallgatta a világ 30 éve - 1989 április

David Hasselhoff, Madonna, Roxette - Izgalmas muzsikák hódították meg a világot három évtizeddel ezelőtt.

Zenei időgépünk első állomáshelye ezúttal is a 30 évvel ezelőtti Nagy-Britannia. Ahogy egy hónapja már megírtam, a UK Top 40 Chart élére berobbant Madonna és a "Like A Prayer", mely három héten át vezette a derék britek kislemezeladási listáját. Madonna Louise Veronica Ciccone egészen április 9-ig őrizte meg vezető helyét a ködös Albionban, ekkor azonban jött egy dal, mely letaszította őt onnan, és hosszú időre bebetonozta magát a listavezető pozíciójába. A The Bangles slágeréről van szó, az "Eternal Flame" 20 hetet töltött a listán, ebből hét hetet a Top10-ben, négy héten át pedig, egészen május elejéig a lista első helyén tanyázott.

A Los Angeles-ből indult lánybanda tehát uralta áprilist, de az "Eternal Flame" mellett további kiváló nóták is hódítottak 30 esztendeje Nagy-Britanniában. Ott volt a legjobbak között Holly Johnson és az "Americanos", Simply Red és az "If You Don't Know Me By On" és londoniak legnagyobb örömére tarolt a London Boys és a "Requiem".

A csatorna túloldalán, Franciaországban izgalmasan alakult 1989 áprilisa a Singles Top 100 listáján. Egyhangú hetek zárultak le, februártól ugyanis egészen április második feléig a híres francia előadók által közösen felénekelt jótékonysági dal, az örményországi földrengés károsultjainak megsegítésére megírt a "Pour Toi Arménie" állt az élen. A hosszú királyság április 22-én zárult le, ekkor egy érdekes zenetörténeti pillanat jött el, ugyanis meglehetősen ritka, hogy egy korábbi slágerekből álló megamix egy országos slágerlista első helyére ugrik. A galloknál ez megtörtént, a legendás Boney M legjobb dalait összefoglaló megamix elfoglalta a kislemezlista dobogójának legtetejét.

A Boney M megamixe igen jól tartotta magát, hat héten át el sem mozdult a lista éléről, egészen május végéig őrizte vezető helyét. Közben persze volt mozgás mögötte, Franciaországba is berobbant Madonna és a "Like A Prayer", de Sam Brown és a "Stop" is eljutott a dobogóra.

Ugorjunk át Németországba, ami mindig üdítő kirándulás, mert az Offizielle Deutsche Chart állandóan pezsgő listája ad böngészni valót bőven. Nincs ez másként most sem, a márciusban négy hétig élen álló listavezető, Marc Almond és Gene Pitney "Something's Gotten Hold Of My Heart" című dala április elején elköszönt az első helytől, és átadta azt egy olyan valakinek, aki a mai negyvenes korosztály számára ikonikus alakja ennek az időszaknak. Elég, ha azt mondom, Baywatch, és máris tudja mindenki, bizony, bizony, David Hasselhoff az illető! A dal pedig derék barátunk legnagyobb slágere, a "Looking For The Freedom", mely nem kevesebb, min nyolc hétig magáénak mondhatta "Németország Legnépszerűbb Dala" címet. Egyes szakírók szerint ez a dal verte be az egyik utolsó szeget a kommunizmus koporsójába.

David barátunk május 29-g tartotta meg fenti címét, engedjétek meg, hogy két személyes vonalat is megemlítsek ezzel a dallal kapcsolatban. Egyrészt, ez a nóta a mai napig tartja helyét az autómban a zenét szolgáltató pendrive-on (nem szégyellem!) másrészt volt szerencsém néhány éve élőben is hallani egy koncerten. Ahogy Hasselhoff kijött a Baywatch-nadrágban, és elkezdte ezt a dalt, hát wowww, nagyon kemény élmény volt :)

Ami a David mögötti helyeket illeti, itt is dobogós lett Madonna, nagy kedvencé vált Paula Abdul és a "Straight Up" , valamint a Soulsister és a "The Way To Your Heart".

Egy magabiztos ugrással máris a tengerentúlon járunk, nézzük, mik voltak a nagy kedvencek az Egyesület Államokban 30 esztendeje. 1989 áprilisát a Billboard Hot 100 élén a The Bangles kezdte, és Nagy-Britanniához hasonlóan itt is a csúcsra jutott az az "Eternal Flame" című slágerével. A királyság itt azonban mindössze egy hétig tartott, jött ugyanis egy svéd duó, az 1986-ban alakult Roxette, majd munkássága legnagyobb slágerével, a "The Look" című nótával az élre állt.

Marie Fredriksson és Per Gessle sem élvezhette azonban sokáig a magaslati levegőt, szintén egy hétig tartó uralkodás után át kellett engednie az első helyet a Fine Young Cannibals gárdájának. Az angliai Birmingham büszkeségei szintén egy hétig nézhettek le Amerikára a legmagasabb helyről, a Billboard Hot 100 élére a "She Drive Me Crazy" című dallal jutottak el.

Az egyhetes listavezetők után aztán a derék jenkik is felfedezték, hogy Madonna milyen popklasszikust alkotott, a "Like A Prayer" az élre lépett, és április közepétől három héten át az első helyen is maradt. Madonna egyébként ekkor több, mint két év után lett újra listavezető az Egyesült Államokban, ezt megelőzően még 1987 nyarán vezette a Billboard Hot 100 slágerlistáját a "Who's That Girl" című remekművével. Madonna összesen egyébként 11 listavezető nótával büszkélkedhet a tengerentúlon, a "Like A Prayer" sorrendben a hetedik volt ezen a listán.

Az első helyre feljutók mellett is akadtak azért kiváló nóták, amelyek ugyan nem lettek első helyezettek, de azóta is igen népszerűek. Ilyen volt a legjobb tízbe eljutók közül az R.E.M. és a "Stand", vagy épp egyik nagy kedvencem, Tone-Loc és a "Funky Cold Medina".

A Billboard R&B és hip-hop listájának első helyén nagy volt a mozgás, olyan előadók és nóták adták egymásnak az első pozíciót, mint Karyn White és a "Love Saw It", a The Boys és a "Lucky Charm" vagy épp Bobby Brown és az "Every Little Step".

Összeállításunk végén térjünk haza, nézzük, mely korongok kaptak helyet az Ifjúsági Magazin lemezajánlójában 1989 áprilisában. Az IM jónak minősítette a Pokolgép "Pokolgép III." című albumát, de ugyanilyen osztályzatot kapott Anita debütáló albuma, amelyet kellemes és intelligens anyagként jellemeztek. A szerkesztőknek egy harmadik albummal azonban meggyűlt a bajuk, idézem: "Képtelenség komolyan venni, hiszen minden Viccbe mártott test...". És hogy ki vágta ki ennyire a biztosítékot? Nem más, mint Cicciolina, aki épp három évtizede küldte hódító útjára a "Kebelbarátság" című korongját.

Ennyi, illetve dehogy, ennél jóval több volt a zene 1989 áprilisában, anyagunkba azonban most ennyi fért bele. Folytatás egy hónap múlva, akkor 1989 májusát vesszük nagyító alá!

(Az IM adott lapszámáért köszönet Németh Krisztiánnak, a Fehérvár TV sportriporterének.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek