4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Horror Circus, Floralia és KERT-EXPO
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr/szekesfehervar.hu
Fehérvári programok a hétvégére: Horror Circus, Floralia és KERT-EXPO

Viszlát, április, viszlát! A bolondos hónap az év eddigi legerősebb hétvégéjével búcsúzik. Tácon megünnepelhetjük a tavaszt a Floralián, a Bregyóban két napig KERT-EXPO lesz, míg a Vásártéren vasárnap estig áll a Horror Circus Interaktív Show sátra. A városban koncertezik szombaton a Lóci játszik és a Faded Life is. Erre az egészre pedig péntek este a Vörösmarty Rádió közönségtalálkozóján lehet bemelegíteni az Ikonban.

Buli: Vörösmarty Rádió Közönségtalálkozó
Mikor?: Április 26., péntek 20:00
Hol?: IKON Club

A rádióshoz arcot társítani olyan, mint a tévéhíradó műsorvezetőjét deréktól lefelé is elképzelni: elsőre szokatlan, aztán később hozzá lehet szokni. Az biztos, hogy ritkán van annyi fehérvári rádiós egy helyen és egy időben, mint ahányan pénteken az Ikonban lesznek. A Vörösmarty Rádió idei közönségtalálkozóján azonban nemcsak Bokányi Zsolt, Schéda Zoltán, Kiss György, Palkó Zsuzsa, Gemeiner Lajos, Romhányi Anikó és a többiek lesznek a főszereplők, hanem eljön az MZ/X Orsovai Renivel és Zsigmond Lala is fellép a bulin. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További részletek a Facebook-eseménynél

Fesztivál: Floralia
Mikor?: Április 27-28., szombat-vasárnap
Hol?: Gorsium, Tác

Ez az a hétvége, amikor minden út Rómába Tácra vezet. De ennél talán többet és jobbat is lehet mondani arról a hétvégéről, amikor újra a tógáké, a saruké és egy császáré lesz Gorsium. Na meg persze leginkább a tavaszé. A bolondos hónap utolsó hétvégéjén ismét Floralia, vagyis tavaszköszöntő ünnep lesz a római kori település romjain. Jönnek a gladiátorok is, lesz római csatajelenet, mindkét napon előadják a Szamárvásár című ókori komédiát is, akinek pedig éppen arra szottyan kedve, akár egy rabszolgavásáron is részt vehet. Egy parányi Római Birodalom ezen a hétvégén alig 20 percnyi autóútra Székesfehérvártól.

Családi: KERT-EXPO - Mezőgazdasági és Kertészeti kiállítás és vásár
Mikor?: Április 27-28., szombat-vasárnap 8:00-18:00
Hol?: Bregyó Szabadidőközpont

Aki nem egy kő alatt töltötte az elmúlt heteket, az már biztosan belefutott a városban közlekedve a KERT-EXPO plakátjaiba. Mivel például autóból nézve néhány másodperc alatt nehéz feldolgozni a zöld alapon a fekete betűtengert, most segítünk, hogy mi is van odaírva. Nem vennénk a szívünkre, ha valaki emiatt maradna le a hétvége egyik legjobb programjáról. Merthogy ez az lesz, az egészen biztos. Nem először, nem másodszor, hanem tizenkettedszer gyűlnek össze a Bregyóban a kertek, dísznövények és kerti kisgépek szerelmesei. Tényleg nem raboljuk senkinek az idejét szellemes körmondatokkal, inkább csak célratörően felsoroljuk a teljesség igénye nélkül, hogy ezeken kívül mi várható: retro gépkiállítás, bonsai, kaktuszok, sajtverseny, falusi gasztronómiai élmények, vidámpark, szalmaugráló, állatsimogató (póni, nyuszi, csacsi, lúd stb.), kézműves mesterek, balkon növények és kert, kert, kert. Tavaly mindez így sikerült:

Cirkusz: Horror Circus Interaktív Show
Mikor?: Április 25-28., csütörtök-vasárnap 20:00
Hol?: Vásártér

A félelem csütörtökön megérkezett a városba és vasárnapig itt is marad. Cseppet sem szokványos műsorával járja az országot a Horror Circus, akik négy este is odavernek a fehérvári idegrendszereknek. Semmi jót nem sejtet a nevükben az interaktív show, ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy a nézők nem pusztán vigyázzállásban ülve töltik majd a műsor alatti perceket, hanem néha így vagy úgy, de meg is találják őket a főszereplők. Akik egyébként pont azok a fickók (vagy lények?), akiktől a leginkább rettegünk évtizedek óta. Vagyis itt lesz Freddy Krueger, a Rémálom az Elm utcában olvadt arcú pengekesztyűs gonosza, Szamara A kör című film kútból előmászó hínárhajú kislánya és személyesen a texasi láncfűrészes gyilkos is. Jó szórakozást? Azt. 

Családi: Kis Könyves Éj
Mikor?: Április 26., péntek 17:00
Hol?: Fehérvári Pagony

Országszerte 21 könyvesbolt tart nyitva éjfélig ezen a péntek estén, de minket ebből csak egy érdekel igazán: a Fehérvári Pagony. A többi ugyanis - váratlan fordulat - nem székesfehérvári. A Kis Könyves Éj immár nyolcadik éve esik a könyvfesztivál péntekjére, és tulajdonképpen ez a független könyvesboltok éjszakája. Ilyenkor hagyományosan mindegyik üzlet a saját profiljába passzoló kulturális programokkal várja az érdeklődőket. Fehérváron elsőként napjaink egyik legismertebb meseírója, Vadadi Adrienn lesz a Pagony vendége, majd fél héttől kezdődik a rejtélyes nyomozás az éjszakai állatkertben. Még több részlet itt:

Koncert: Lóci játszik
Mikor?: Április 27., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Csorba Lóci külsőre pont az a srác a szomszédból, aki rád köszön a liftnél, de az istennek rá nem jönnél, honnan olyan ismerős. Pedig két éve ha nem is az egész ország, de annak a zenére fogékony része mindenképpen megjegyezte a nevét: a Lóci játszik nevű zenekarával ugyanis megnyerte a Nagy-Szín-Pad! névre keresztelt tehetségmutató versenyt, és ezzel a jogot, hogy a legnagyobb magyar fesztiválok mindegyikén szerepeljen. Azóta két év telt el, de a könnyed gitárzene és a kibontott csokornyakkendő megmaradt. Szombat este nyolctól erről mindenki meggyőződhet, aki egy kis tavaszi lötyögésre vágyik. Az előzenekar a Zaporozsec lesz. Felkészülésnek pedig az a dal, amit mindenki ismer, de eddig nem tudta, hogy Lóciék adják elő:

Koncert: Faded Life
Mikor?: Április 27., szombat 19:00
Hol?: Nyolcas Műhely

Első blikkre olyan, mintha a Korn és a P.O.D. tagjai csináltak volna közös zenekart, hallás után beugrik a Pokolgép is, de az is biztos, hogy a srácok nem egy lemezét hallgatták meg a Judas Priestnek. Pedig ők (nagyrészt) fehérváriak, és most jelenik meg Álarc című lemezük. A Faded Life stílusa sokrétű, de talán leginkább power metalnak lehetne nevezni, bár ők nem szívesen kategorizálják magukat. Fogalmazzunk úgy, hogy aki bírja a gitárriffeket, a headbangelést és a léggitározást, valamint még tudja értékelni a második-harmadik refrén után a gitárszólókat, az szombat estére ne csináljon magának más programot. Nyolcas műhely, este hét. Ilyesmi várható:

Mozi: Bosszúállók: Végjáték
Mikor?: Április 25-től
Hol?: Cinema City Alba

A "Minden idők leghosszabb mozifilmje" címtől elég messze van (az ugyanis a 14 és fél órás Resan), ettől függetlenül emberes teljesítmény lesz végigseggelni a három óránál is két perccel hosszabb új Bosszúállók-filmet. Az előző részt imádtuk (sőt kritikánkban egyenesen a legjobb szuperhősfilmnek tituláltuk), és esélyes, hogy a befejezéssel (?) is így leszünk. Azért azt szögezzük le, hogy akármennyire is nagy fináléról van szó, kizártnak tűnik, hogy a szériát végleg elengedje a Marvel, hiszen az asztal lapjától jelentősen elemelkedő mennyiségű készpénzt termelnek az egyesült szuperhősök. Akik ezúttal épp ott veszik fel a fonalat, ahol pár hónappal ezelőtt elejtették. Vagyis jön a végső és nagy összecsapás a szupergonosz lila óriás, Thanos ellen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek