4 évnél régebbi cikk

Már az idén kipróbálhatjuk a fűthető falfestéket Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Már az idén kipróbálhatjuk a fűthető falfestéket Fehérváron

Milyen újdonságokat próbálhatunk ki idén a falfestés terén, ha felújítást tervezünk? Erről beszélgettünk egy székesfehérvári szakemberrel.

Színekben, árnyalatokban nem hozott sok újdonságot az idei év: a minimál stílus maradt a trend a modern otthonokban. Ha tehát az vezérel bennünket az idei lakásfelújításnál, hogy a legdivatosabb árnyalatokat válasszuk, akkor használjunk fehér, esetleg halvány szürke falfestéket.
Keresztes Tibortól, az egyik székesfehérvári festék szaküzlet tulajdonosától megtudtuk, ha a színeket illetően nem is, de a falfestékek terén bizony komoly innovációk várhatóak az elkövetkező hónapokban. Hamarosan Fehérváron is kapni lehet majd például fűthető falfestéket.

Nem kell az egész szobát befedni vele, elég egyetlen falfelület ahhoz, hogy jó meleget adjon. - mondta a szakember. - Most folynak az utolsó tesztelések, hogy forgalomba lehessen hozni a fűthető glettet és festéket, várhatóan októberben már elérhető lesz. Elektromos áram segítségével adnak majd meleget, huszonkettő és hatvan fok között lehet állítani a hőmérsékletet. Persze utóbbi már nagyon gazdaságtalan, húsz és harminc fok között optimális a fogyasztás.”

Keresztes Tibor hozzátette: bár a négyzetméterára nem lesz a legolcsóbb ennek a festéknek, nagy előnye viszont, hogy nem kell szétverni a lakást, újracsövezni, ahhoz, hogy egy esetleges fűtéskorszerűsítést elvégezzünk. Napelemmel rendelkező házakban például kifejezetten ajánlott kipróbálni.

Csináld magad. De hogyan?

A mesteremberek sokszor drágák, vagy csak ritkán érnek rá. Sokan egyre szívesebben veszik saját kezükbe a lakásfelújítás különböző lépéseit, így a falak festését is. A tartós eredményhez azonban nem elég a rátermettség és az elszántság, érdemes hallgatni a festékboltos tanácsaira, hiszen nem fér rá minden információ a dobozra, amit érdemes tudni. „ A lemosható festéket sem lehet már a festés másnapján nekiállni sikálni! - figyelmeztet Keresztes Tibor. - A festéknek huszonnyolc nap a teljes mechanikai megszilárdulási ideje, addigra lesz végleges az állaga, színe.”

Hozzátette: szinte minden típusú festéknél kell mélyalapozót használni, amit sokan elhanyagolnak, pedig négyzetméterenként mindössze harminc-ötven forint a költsége. Az is fontos, hogy ha az előírás szerint négy-hat óra száradási időt kell hagyni az egyes rétegek között, akkor ne kenjük újra két óra múlva. Mert ha ezek után hólyagos, foltos lesz a fal, az bizony nem a festék minőségének a hibája.

Minden festéknek létezik egy úgynevezett biztonságtechnikai adatlapja, mely többségében az interneten is elérhető, de nálunk is hozzáférhetnek a vevők. Ezen minden fontos információ megtalálható az adott anyagról. Megesett, hogy egy kislányt allergiás reakcióval vittek kórházba, mert befulladt. Az éjszaka közepén kérték tőlünk a biztonságtechnikai adatlapot, melynek segítségével az orvos gyorsan ki tudta zárni, hogy a festék okozta a rosszullétet.”

További ajánlatok: www.albafess.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek