9 hónapnál régebbi cikk

A biztonság fontossága a napelem rendszerek működésénél
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/RoyBuri
A biztonság fontossága a napelem rendszerek működésénél

A napelem rendszerek működésének biztonsága legtöbbször kisebb figyelmet kap, mint mondjuk a költséghatékonyság vagy a megtérülés. Pedig a nemkívánatos kockázatok is legalább ennyire lényegesek a tartós hasznosulás szempontjából.

A cikkel ennek a jelentőségét szeretnénk alátámasztani. Azt fogjuk megmutatni közelebbről, hogy milyen tényezőkre javasolt ügyelni a nemkívánatos kockázati faktorok semlegesítésének érdekében.

Milyen biztonsági szempontokra kell figyelni napelem rendszerek telepítésekor?

A legfőbb tényező, aminek az elkerülése kulcsfontosságú, az a tűzveszély. Pontosan emiatt idehaza törvény írja elő a tűzvédelmi kapcsoló alkalmazását, méghozzá a telepített modulok közvetlen közelében.

A biztonságos használat miatt célszerű megbízható forrásból választani, amit például a Wagner Solar Hungária SolarEdge inverter kategóriája is képvisel. A kockázatok elkerülése kapcsán fontos még, hogy a hagyományos rendszerekben futó magas egyenáramú feszültség napsütéses időben is működteti a napelem modulokat és vezetékeket, amikor hálózati áramkimaradás van.

Emiatt a modulszintű biztonsági mechanizmus elengedhetetlen. Azontúl, hogy a rendszer kiemelt hatékonysággal működjön és segítsen spórolni a költségeken, a maximális védelem megléte is alapvető elvárás.

Napelem rendszereknél mi jelenthet még kockázatot a biztonság szempontjából?

Gyakori nemkívánatos esemény az úgynevezett elektromos ívkisülés. Ezt a jelenséget rendszerint egy hibás, illetve nem megfelelően csatlakoztatott kábel vagy csatlakozó idézheti elő.

De ugyanúgy állhat a jelenség hátterében a korrózió, ahogy rágcsálók és egyéb állatok által megrágott vezetékek is kiválthatják a problémát. Ezenfelül a meghibásodott DC izolátor vagy a napelem komponenseinek túlmelegedése is kockázati faktor lehet.

A legfőbb kérdés persze nem más, minthogy miként lehet elkerülni a kockázatot? Máris összefoglaljuk az erre vonatkozó tudnivalókat.

Néhány praktikus tanács a minél biztonságosabb használathoz

A minőségi anyagok megléte, a vonatkozó szabványok betartása, valamint a megbízható gyártmányú eszközök beszerzése az, amire törekedni kell. Utóbbit remekül alátámasztja, hogy például egy-egy SolarEdge inverter vagy Hyundai napelem esetében nem hallani problémákról.

Lényeges, hogy a telepítés hozzáértő szakember által történjen, lehetőleg precíz tervezéssel és gondos munkával. Így lehet valóban gondoskodni róla, hogy a napelem rendszer tűz- és balesetvédelmi szempontból kifogástalan megbízhatóságot biztosítson.

A legfontosabb, hogy a telepítés és a használat ideje alatt ne csak a spórolás, a költséghatékony ingatlanhasználat lebegjen előttünk. Legalább ennyire lényeges, hogy a biztonságra vonatkozó követelmények is teljesüljenek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek