3 évnél régebbi cikk

A fehérváriak sem szeretik a zsúfolt otthonokat
A fehérváriak sem szeretik a zsúfolt otthonokat

Tíz év alatt kevesebb mint a felére csökkent a túlzsúfolt lakásokban élők aránya Magyarországon - olvasható az Európai Unió Statisztikai Hivatal adataiból. Városunkban és megyénkben is az a tendencia, hogy összeköltözésük után a fiatal párok elhagyják a szülői házat.

Az Eurostat mérései szerint hazánkban a lakosság 20,1 százaléka él túlzsúfolt lakásban, ez az arány 2010-ben még 47,2 százalék volt. Kevesebb mint felére csökkent a szűkösebb körülmények közötti háztartások száma.

Egy lakás akkor számít túlzsúfoltnak, ha egy szobában egy párnál vagy két testvérnél, esetleg egy egyedülálló felnőttnél több ember él.

A magyar eredmény Észtország és Szlovénia után a harmadik legnagyobb csökkenési arányt mutatta Európában. Az adatokból az is kiderül, hogy az EU-ban átlagosan 10 százalékos volt a csökkenés mértéke, azaz Magyarországon közel háromszor akkora ütemben javult a helyzet.

„A magyar emberek egyre komfortosabban érezhetik magukat otthonaikban” – ezt már Rétvári Bence nyilatkozta az MTI - nek. A KDNP alelnöke szerint Magyarország eredménye kimagasló, a magyar 57 százalékos csökkenéssel szemben Olaszországban 14 százalékkal, Svédországban 16 százalékkal, Belgiumban 36 százalékkal nőtt a túlzsúfolt lakásban élők aránya.

De mi a helyzet szűkebb környezetünkben, Fejérben és Székesfehérváron?

Czigola Emil, az Ingatlan Plusz Hungary Kft  ügyvezetője megerősítette az Eurostat adatait. Városunkban és megyénkben is az a tendencia, hogy a fiatal párok elköltöznek szüleiktől. Akik tehetik lakást vásárolnak, akiknek még gyűjtögetniük kell, azok inkább az albérletet választják. 

Az egyedülállóak egyelőre még előnybe részesítik a mamahotelt. Kényelmi és gazdasági szempontból számukra ez a lehetőség a legmegfelelőbb. A szakértő viszont ezen a területen is elmozdulást tapasztal.

Czigola Emil elmondta, a fiatal párok zöme - ha megfelelnek a feltételeknek - igénybe veszik az állami lakástámogatásokat. Beindult az ingatlanpiac is, de egyelőre nagyobb a kínálat a keresletnél.

Székesfehérváron a panellakások árai csökkentek, az erkély nélküli, zajos, városszéli területen erősen alkuképessé váltak. A tégla és családi házaknál maradt a korábbi árszint. A Velencei-tónál viszont drágultak az ingatlanok, 1+ 3 hálófülkés ház 40 millió forintról indul.

Az ingatlanszakértő elmondta, hogy székesfehérvári fiatal párok és családok egy része várpalotai otthonban is gondolkodik. Míg Székesfehérváron egy 54 négyzetméteres téglalakás 25 millió körül mozog, addig Várpalotán 13 millió forintért vásárolhatnak hasonló ingatlant. 
Borítókép: Horváth Reni
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek