4 évnél régebbi cikk

A biztonságos közlekedésre való nevelést már óvodás korban el kell kezdeni
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
A biztonságos közlekedésre való nevelést már óvodás korban el kell kezdeni

Erre hívta fel a figyelmet az a közlekedésbiztonsági témanap is, melyet gyerekeknek tartottak Székesfehérváron május 10-én, pénteken. Amit pedig itt megtanultak, jó lenne, ha felnőttként sem felejtenék el. A gyerekeket játékos formában, a felnőtteket pedig egy zenés klippel igyekeznek mostanában emlékeztetni erre.

Kerékpárosok, autósok, gyalogosok - mindannyian sokan vagyunk a városban, és mindenki szeretne biztonságban eljutni az úti céljához. Ehhez pedig elsősorban a szabályok ismeretére és betartására van szükség, és folyamatos odafigyelésre minden fél részéről. Ezt kell észben tartanunk már akkor, amikor először fogjuk kézen az addig babakocsiban ülő két-három éves gyermekünket, és indulunk el vele sétálni. És akkor is, ha autóval vagy kerékpárral igyekszünk éppen a munkába vagy bevásárolni.
A biztonságos közlekedésre sokszor, sok fórumon igyekeznek újra és újra a figyelmet. Mert kell, mert még mindig hibázunk (ami egyenlő a veszélyteremtéssel), és mert van, amit tényleg nem lehet elégszer elismételni.

Május 10-én, pénteken ismét több ilyen figyelemfelhívó akcióba botlottunk. A legkisebbeknek a székesfehérvári önkormányzat, a rendőrség és a Közlekedéstudományi Egyesület tartott rendezvényt, csatlakozva a Közlekedési Kultúra Napja országos kezdeményezéséhez.

Ezt a kis eseményt azért rendeztük, hogy Fejér megyében is felhívjuk a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára. Négy állomást építettünk fel az óvodás és iskolás gyerekeknek, melyeken tréfás, egyszerű ügyességi játékos feladatokat, kvízeket kellett megoldaniuk.” - mondta Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója.
A rendezvényt 2015-ben hívták életre. A hagyományteremtő eseményen a közlekedésbiztonság iránt elkötelezett szervezetek országszerte várták hasonló programokkal az érdeklődőket. A nagy sikerre való tekintettel várhatóan a város jövőre is csatlakozik az országos programsorozathoz és lesz 2020-ban is közlekedésbiztonsági nap. Az eseményt a Fehérvár Televízió kamerái is megörökítették:

Ugyanezen a napon a felnőttek számára egy látványos videóklip került bemutatásra, mely az ittas vezetés veszélyeire hívja fel a figyelmet – utóbbi sajnos szintén állandóan létező veszélyforrás. Visszaszorítására az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a HEINEKEN Hungária és az Intim Torna Illegál zenekar egyedülálló összefogásában született meg a Feltöltve című dal videóklipje, melyben közreműködik az Készenléti Rendőrség rezesbandája is. A Feltöltve című dal klipjének kulcsfigurája egy felelős kocsmáros, aki a vendégeit is arra biztatja, hogy ne autóval menjenek haza, ha felöntöttek a garatra. A klipben megelevenedik egy ittas sofőr okozta baleset, a sérülések és néhány pillanatra láthatjuk a helyszínelésen dolgozó rendőröket és embert próbáló munkájukat is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010. évi 11,5%-ról 2018 végére 8,5%-ra változott az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya, vagyis napjainkban minden tizenkettedik személysérüléses közúti balesetet okozott ittas személy. 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek