4 évnél régebbi cikk

Kreatív Székesfehérvár?
·Kultgraffiti·Utolsó frissítés: undefined
Kreatív Székesfehérvár?
·Kultgraffiti·Utolsó frissítés: undefined

Bár Székesfehérvár nem tekinthető graffiti-nagyhatalomnak, több nagyon is jól sikerült és értéket képviselő alkotás díszíti a várost, a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében pedig a Fúzió Egyesület látványos élő képregényfestést szervezett.

Sokan sokféleképpen feszegették már a művészet vagy barbárság a graffiti kérdést – nyilván mindenkinek megvan a maga betonba ágyazott álláspontja ezzel kapcsolatban. Egyet azonban elvitatni nem lehet: egy szépen és igényesen elkészített rajz, ami ráadásul a megfelelő helyre kerül, igenis hozzá tud tenni az utcaképhez.

A másik, ami ugyancsak nyilvánvaló: az a város, amely helyet és teret ad, sőt biztosít a graffitisek kibontakozásának, semmiképpen nem mondható maradinak. Márpedig Székesfehérváron akad ilyen példa, gondoljunk csak a Palotavárosi tavak környékén az egyébként szürke és lelombozó betonfalat életre színező graffitifolyamra, vagy a Halesz parkban még 2015-ben ugyancsak az egyébként ott ronduló betonfalra festett alkotásra. Bár tény, hogy ez utóbbi az eredeti arcát sajnos már sokszorosan elveszítette.

Legutóbb pedig a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a képregényfestés folyamatát követhették nyomon az érdeklődők. Nem, nem papírra került „A pillangók hétköznapi élete”, hanem formabontó módon és Magyarországon első alkalommal a „kilencedik művészetnek” is nevezett képregény a Mátyás király körút és az Ybl Miklós utca sarkára, az építkezést eltakaró, esztétikusnak korántsem mondható rétegeltlemez-falra. Aki követte az eseményt, jól láthatta, hogy Ambrus Izsák és Kovács Milán közös egészfalas képregénye nem egy nap alatt készült el, a végeredményt pedig talán még a legkonzervatívabb szem is szép alkotásnak, igen, művészetnek tekinti.

Ráadásul a fentieken kívül is akad még a városban olyan falfestés, amelyet látva nem a fúj szó jut az eszünkbe. Érdemes például végigsétálni a Széchenyi út gyalogos aluljáróban, ahol az alkotó az óceánok világát idézte meg, vagy akár a Sarló utca 2. alatti panelház felé venni az irányt, ahol a falra igencsak jóképű festés került.

Ha pedig csak úgy sétálnánk egyet a friss levegőn, akár vasárnap délután, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki a Palotavárosi tavak környékét, és szánjunk néhány percet az ottani graffiti felfedezésére is. Megéri! 

A képeket végignézve neked mi a véleményed, kreatív graffitisek, művészek élnek Székesfehérváron?

 

 

Borítókép: Horváth Reni
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek