4 évnél régebbi cikk

Fifi, Néró, Báró – milyen neveket adnak kutyájuknak a székesfehérvári gazdik?
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Fifi, Néró, Báró – milyen neveket adnak kutyájuknak a székesfehérvári gazdik?

Úgy tűnik, mostanra leáldozott a klasszikus kutyaneveknek, legalábbis a székesfehérvári névadási szokások azt mutatják.

Néhány éve-évtizede a többségnél a kutya feladata csak és kizárólag a családi ház őrzésére korlátozódott, és jobb esetben a kert volt a birodalma, rosszabb esetben egy mindössze másfél méteres láncnyi és egy kutyaháznyi terület. A legtöbb házőrző eb neve sem árulkodott különösebb kreativitásról, szinte minden utcában volt legalább egy Néró, Báró, Rex, Morzsi, Picúr, Buksi, Bodri, esetleg a klasszikus nagy sorozat után Kántor.

Persze kivételek mindig akadtak: szeretett kutyabarátok, társak; mint ahogy mostanság sem csak családtagi minőségben élnek ebek. A szokások változásával a névadási skála is meglehetős bővülésen ment keresztül, és jól tükrözi a megváltozott kapcsolatot, hogy vannak, akiknél igenis presztízskérdés kedvencük elnevezése.

Kis túlzással talán kijelenthető, szociográfiai helyzetkép, hogy milyen neveket adunk kutyáinknak manapság. Hogy ebben fellelhető-e bármilyen tudatosság vagy divat, arról Nyakas Gábor, kutyatrénert kérdeztük meg.   

"Nem emberneveket vagy klasszikus kutyaneveket adnak mostanság a gazdik, hanem kimondottan aranyos neveket választanak: kedveltek a gyümölcsnevek, mint Áfonya vagy Ribizli, és ami érdekes, hogy a karakteresebb kutyáknak is inkább cuki neveket adnak mostanság. Érezhetően kimentünk a '90-es évekből, én úgy hívom, hogy a techno-korszakból, amikor divat volt mutatni az erőt: nagy autók, nagy fukszok. Ma már inkább a szeretet dominál, és a kutyatartóknál ez nagyon érezhető. Közhelyes leszek, de Szabó Peti után szabadon: tényleg arra vágynak az emberek, hogy szeressék őket, és szerethessenek. Azért vesznek kutyát, hogy szerethessék, hiszen van, ahol már kirepültek a gyerekek vagy eleve nincs is, és ott sokszor pont ezt az űrt tölti be a kedvenc érkezése" – mesélte el tapasztalatait Nyakas Gábor, kutyatréner.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek