4 évnél régebbi cikk

Így telik az Iskolai Közösségi Szolgálat Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Így telik az Iskolai Közösségi Szolgálat Székesfehérváron

Nem csak a diákmunka időszaka a nyár, hanem a középiskolai kötelező közösségi szolgálatot is sokan időzítik a szünidőre. Feltérképeztük a fehérvári lehetőségeket.

A cím talán nem túlzó, ha meggondoljuk, hogy a kötelező önkéntes munka során a középiskolások milyen sokféleképpen kóstolhatnak bele a nagybetűs életbe. A munka világában tett gyakorlati látogatásukat számos városi, illetve megyei civil szervezetnél, intézménynél, cégnél, alapítványnál megtehetik. (Az összes fogadóintézmény listáját, megyékre lebontva a következő weboldalon lehet megtalálni: www.kozossegi.ofi.hu) . Alapfeltétel, hogy az adott intézmény szerződésben álljon az iskolával, de ezt a megállapodást megköthetik bármikor, ha egy diák jelentkezik hozzájuk.

Felkerestünk néhány olyan helyszínt Székesfehérváron, ahol az iskolai közösségi szolgálat kötelező ötven óráját előszeretettel töltik el a város középiskolásai.

Könyvek bűvöletében

Az egyik fő bázis a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagintézményei (zömmel a Mészöly, a Széna téri és a Budai úti könyvtárak), ahol nyolcszáz diák volt a rekord éves szinten (egyébként az összes középiskolával szerződésben áll). Bár nem biztos, hogy erre tippelnénk, de zömében fiúk vállalkoznak a könyvtári feladatvégzésre. „Ha belegondolunk, milyen nehezek a könyvek, akkor azért ez jól is jön." - jegyezte meg Lászlóné Lakner Lilla, a központi könyvtár IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) felelőse, az olvasóterem könyvtárosa. – „Igyekszünk változatos feladatokat adni a fiataloknak az itt töltött idő alatt. Segíthetnek a betűrendezésben, a folyóiratok rendszerezésében, raktározási tevékenységekben. Számtalan rendezvényünkön vehetnek részt, sőt nyáron a táboroztatásban is segítenek. Július elején több száz könyvtáros érkezett az Országos Vándorgyűlésre, akkor nyolc-tíz diák is besegített nekünk minden nap. Négy éve jönnek hozzánk diákok, ezalatt megesett, hogy valaki a gyakorlat letöltése nélkül szerette volna aláíratni a jelenléti naplóját. Ezt persze nem vállaltuk, de végül letöltötte nálunk a szolgálati órákat.”

Törődés és gondoskodás

Ha egy középiskolás diák gyerekekkel, idősekkel, állatokkal szeretne foglalkozni e tevékenység során, arra sok lehetőséget talál a helyi bölcsődéktől kezdve az idősotthonokig. De ahol mindez akár egy helyen is lehetséges, az például a Pata és Mancs Terápiás Egyesület. Csorbáné Szigetvári Melindától, az egyesület vezetőjétől megtudtuk: többen mentek már hozzájuk a Telekiből, a Tópartiból, Vasváriból. „A terápiás foglalkozások jórészt fedésben vannak az év közbeni tanítással, így többnyire nem azokra szoktak jönni. Dolgoznak nyári táborainkban, vagy különböző rendezvényeinken. Az Állatok Világnapján például a plázában arcfestést is csináltak. Eljöhetnek a kutyusainkkal idősek otthonába is. Ha valaki hozzánk szeretne jönni, annak biztosan megteremtjük a lehetőséget. A jelentkezéseket e-mailen várjuk, a részleteket pedig a www.patamancs.hu oldalon olvashatják el.”

Veszély közelében

Persze igazi veszélybe nem kerülnek azok a tizenéves fiatalok, akik a Katasztrófavédelemnél időznek el a szolgálati órák idejére. Ha nem is lesznek szó szerint közel a tűzhöz, de közelről megismerhetik akár a hivatásos tűzoltók napi tevékenységét is. (Minderről a Fejér megyei Katasztrófavédelem weboldalán olvashatunk el minden részletet.) „A közösségi szolgálat során a tanulók a katasztrófavédelem mindhárom szakterületébe (tűzoltóság, polgári védelem, iparbiztonság) betekintve sajátítják el a többi között a veszélyhelyzetek esetén szükséges teendőket, az alapvető tűzmegelőzési tudnivalókat és a veszélyes anyagok szállítására, tárolására és kezelésére vonatkozó előírásokat" – osztotta meg lapunkkal Szabó-Bisztricz Anett katasztrófavédelmi szóvivő. - "A program célja, hogy a diákok a katasztrófavédelemnél megszerzett ismereteket a későbbiekben a mindennapi életük során is alkalmazni tudják, ezzel segítve saját és környezetük biztonságát. A jelentkezők körében a szervezet berkein belül a tűzoltóságok a legnépszerűbbek, ahol a tanulók részt vesznek a hivatásos tűzoltók napi tevékenységében, megismerik, hogyan telik egy huszonnégy órás készenléti szolgálat, milyen elméleti és gyakorlati (szerelési) foglalkozásokon vesznek részt a tűzoltók a laktanyában, megtekintik a szerkarbantartást, kipróbálhatják a tűzoltó technikai eszközöket és felszereléseket, tulajdonképpen mindent, ami a tűzoltóautókon van. A hatósági szakterületen pedig akár saját iskolájuk tűzvédelmi tervének átdolgozásában, tűzriadó tervének gyakorlatában is szerepet vállalhatnak. Nem utolsósorban a pályaorientáció terén is szeretnénk segíteni a fiataloknak. Mindazoknak, akik az itt megszerzett gyakorlat után elkötelezettséget éreznek a tűzoltó hivatás iránt, részletes tájékoztatást nyújtunk a továbbtanulási és a felvételi lehetőségekről.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek