4 évnél régebbi cikk

Melyik boltokban használhatod Székesfehérváron saját zöldség-gyümölcstároló zsákodat vásárláskor?
·Életmódkörnyezettudatosság·Utolsó frissítés: undefined
Melyik boltokban használhatod Székesfehérváron saját zöldség-gyümölcstároló zsákodat vásárláskor?
·Életmódkörnyezettudatosság·Utolsó frissítés: undefined

Az utóbbi hónapokban rohamtempóban kezdett terjedni: a bolti nejlonzacskó helyett saját szatyorba tesszük a zöldséget-gyümölcsöt. A legtöbb helyen ez nem okoz problémát, de még van olyan hiper Székesfehérváron, ahol kategorikusan elutasítják.

A legtöbb üzletlánc már márkaépítő és marketingeszközként használja a fenntartható csomagolás, műanyamentesség és hulladékcsökkentés hívószavakat, így azt gondoltam, hogy ez egy könnyű kör lesz Székesfehérváron: a hipereknél biztosan tutira megyek, a kisboltok, zöldségesek meg miért is szőröznének, ha saját szatyorba szeretném tenni a zöldséget, a gyümölcsöt vagy éppen a pékárut. Csak részben tévedtem. 

Aldi

A német üzletláncnál tényleg biztosra mehettem, és nem kellett attól félnem, hogy falakba ütközöm, ha a kis szütyőmmel érkezem meg és abba tenném a paprikát meg a paradicsomot. Annál is inkább, mert a honlapjukat böngészve egy sajtóközleményt is találtam, amelyben éppen azt részletezik, hogyan csökkentik a csomagolóanyag-felhasználását, és hogyan vezetnek ki számos, egyszer használatos műanyag terméket a kínálatából. Nem is csalódtam, sőt, a zöldséges pultnál bár nem túl feltűnően, de arról tájékoztatják a kedves vevőt, hogy bátran pakoljon a saját tartójába.

Auchan

A madaras tescónak is becézett hipermarket Fehérváron jelenleg az egyik legnagyobb élelmiszerre specializálódott bevásárlóközpontja. A francia cég múltja, mérete és nemzetközisége adná: a környezetvédelem nem lehet kérdéses ügy számukra, bár tény, hogy ezzel kapcsolatban honlapjukon nulla információval szolgálnak. Ha nincs infó, hát nincs infó, így felhívtam az ügyfélszolgálatot. Egy nem túl barátságos hangú hölgy viszonylag gyorsan rövidre zárta a történetünket: ne akarjak saját zsákocskámmal partizánakcióba fogni, az Auchan székesfehérvári üzletében csak az ott található nylon szatyorba csomagolhatom a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ezek után el sem indultam, hogy megpróbálkozzak vele.

Coop

Igazi kíváncsisággal készülődtem randira a tisztán magyar tulajdonú "Jó szomszéddal", és a Királykúton található ABC-be mentem a kérdésemmel: használhatom-e vásárláskor a saját tárolómat. A megkérdezett eladóhölgy bár meglehetősen bizonytalanul, de kedvesen közölte, igen, végül is miért ne használhatnám?! Érezhetően nem kaphattak ezzel kapcsoltban utasítást sem pro sem kontra, így gondoltam, megérdeklődőm az egységes cégálláspontot a központnál is.

A honlapjukon bár van Coop a környezetért fülecske, ott azonban "csak" a használt étolaj gyűjtéséről, az energiahatékony fényforrásról, az energiatakarékos hűtőkről és a napenergia felhasználásáról kaptam infót. A fellelt központi számon több próbálkozás után sem jutottam emberig, a Coop Klub ügyfélszolgálatán elért hölgy pedig nem tudta a választ a kérdésemre, így maradt az űrlapos üzenetküldés.  

Levelemet szépen elküldtem, és rendben meg is érkezett, sőt szinte azonnal kaptam visszaigazolás, amiben tájékoztatnak: hamarosan megkapom a választ kérdésemre. Nem vagyok egy türelmetlen típus, de a hamarosan számomra egy hétbe bele kellene, hogy férjen. Úgy tűnik azonban,hogy a "Jó szomszéd" ennél sokkal kényelmesebb típus, mert még a mai napig (2019.07.30.) is csak várok és várok és várok arra, hogy megtudjam, mit is gondolnak az én kis zöldségtárolómról...

Interspar/Spar

A legellentmondásosabb helyzetbe a Spar Magyarországnál futottam bele. A cég teljes mellszélességgel vállalja és hirdeti a környezettudatos vállalatirányítást, és egyértelműen tesz is érte. Éppen minap jelentették be például, hogy Ausztriában élelmiszertároló dobozokat is vihetnek a vásárlók a húspultokhoz és a sajtpultokhoz, az élelmiszerlánc munkatársai pedig ebbe teszik a megvásárolt árut. Itthon három városban, Győrben, Tatabányán és Szegeden már elérhetően az üzletekben a környezetkímélő SPAR-tasakok, amibe a zöldséget, gyümölcsöt és pékárut lehet bepakolni.

Ezek az előzmények. Ehhez képest én arra voltam kíváncsi, hogy vajon itt, Székesfehérváron beballaghatok-e a saját tárolómmal hozzájuk, és a fenti termékeket tehetem-e abba. Az egyik fehérvári üzletükben az eladó kategorikusan kijelentette, hogy nem. Gondoltam sebaj, megérdeklődöm a központi álláspontot, hogy akkor most mi a helyzet, ez a nem, vehető-e egységes válasznak, és lesz-e újrahasznosítható zsák Fehérváron. Utóbbi kérdésre ezt a választ kaptam Maczelka Márktól, a SPAR kommunikációs vezetőjétől: "Jelenleg még folyik a tesztidőszak, a tapasztalatok azonban pozitívak. A SPAR-tasakok országos bevezetése, így a székesfehérvári is, kora ősszel várható." 

Ez mindenképpen jó hír, de mégis mi a helyzet a saját tárolóval. Erre kérdésre, hogy is fogalmazzak, finoman diplomatikus felelet érkezett: "Jelenleg teszteljük azokat a lehetőségeket, melyek keretében a fogyasztók saját zacskó/zsák használatával tudjanak pékárut, illetve zöldség-gyümölcsöt vásárolni."  – így Maczelka Márk.

Ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja. Az mindenesetre biztató, hogy egy kolléganőnk jó ideje saját szütyőjében hordja haza a Sparban vásárolt zöldséget, gyümölcsöt és pékárut. Itt Székesfehérváron...  

Lidl

A másik nagy német élelmiszerláncnál is tiszta volt a képlet: nemcsak hirdetik a környezettudatosságot, de tesznek is érte. Minden üzletükbe bátran vihetjük magunkkal a saját tárolónkat, és tehetjük bele a paradicsomot, paprikát, barackot és almát, vagy éppen mire van gusztusunk. A pénztárnál sem kell izgulnunk, hogy megrovó szemmel néznek ránk, esetleg visszatapsolnak minket, hogy pakoljunk át a jó öreg nejlontasakba. Úgyhogy Lidl: pipa!

Tesco

A cég honlapján ugyan találtam sajtóközleményeket arra vonatkozóan, hogy fontosnak tartják a műanyaghulladékok csökkentését, hogy 2025-ig a sajátmárkás termékek csomagolását 100 százalékban újrahasznosítottá teszik, de ennyi infó volt csak műanyagügyben. Mindezek ismeretében, meg úgy egyébként is – sajnos előítélettel telve, bevallom töredelmesen –,  kissé kétkedve indultam a legnagyobb fehérvári Tescóba.

Fel voltam készülve az azonnali elutasításra, így először csak az információs pultig óvakodtam kérdésemmel: hozhatom-e bevásárolni a saját szatyraimat? Legnagyobb meglepetésemre a kék inges hölgy óriás mosollyal közölte: természetesen! És nem is volt probléma, senki sem akadt ki, nem volt csúnyánnézés, hümmögés és pakoljakiaszatyrátkisasszony sem. 

A másik fehérvári üzletüket ugyan nem teszteltem, de a Aszalvölgyi úti egyértelműen pipa.

Zöldségesek, pékségek

Előzetesen arra számítottam, hogy a kisebb zöldségesek, pékségek rugalmasan állnak a kérdéshez. Nem is kellett csalódnom, legalábbis az általam meglátogatott üzletekben, standoknál egyértelműen pozitívak voltak. Elsőként a Fórum téri zöldségest, Szabó Lajos boltját céloztam meg. Szerencsére éppen maga, a tulajdonos állt a pult mögött, és elmondta: már többen hoznak saját tárolót vásárláskor, és ő is szívesen lecserélné a műanyag szatyrokat környezetbarát, lebomlóra, de egyelőre meglehetősen drágák ezek a zacskók. 

A Városi Piacon is pozitív volt a fogadtatás. "Már ezer éve, kedveském" – jött a gyors válasz a kérdésemre, hogy otthonról hozott szatyorba is berakják-e a portékát. Sőt, egy másik standnál áruló hölgy még azt is hozzátette: kimondottan örül neki, ha saját zacskóval jön a vevő, mert akkor neki kevesebbet kell vennie. 

A Jancsárkertnél, lévén, hogy kézműves és termelői piac egyértelműen nem volt kérdés, hogy mit szólnak a saját tárolóhoz: olyannyira nem volt kérdés, hogy Facebook-oldalukon ők kérik, hozzunk saját szatyrot, dobozt vásárláshoz. 

Borítókép: okoslegy.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek