Szerezd be a karácsonyi süti hozzávalóit csomagolásmentesen, Székesfehérváron!
Szerezd be a karácsonyi süti hozzávalóit csomagolásmentesen, Székesfehérváron!

Egyre többen vannak Székesfehérváron is, akiknek igenis fontos – legyen szó a hétköznapok rutinjáról vagy a karácsonyi készülődésről –, hogy a lehető legkevésbé terheljék szemétté váló, soha le nem bomló csomagolással a környezetüket, a Földünket.
Székesfehérváron még októberben nyílt meg az első csomagolásmentes bolt, ami nemcsak a felesleges műanyaghulladékok csökkentésében segít, de az ott vásárolható termékek jelentős része helyi, vagyis székesfehérvári és környéki termelőktől, kézművesektől érkezik.
Így, akinek tényleg fontos a környezettudatosság, a mindennapokban is tehet érte, de meg a karácsonyi készülődésben, sütés-főzés alapanyaginak beszerzésekor sem kell megalkudnia. A Ligetsoron található Csomagolásmentes Termékek Székesfehérvári Boltjában ugyanis rengeteg alapanyag beszerezhető.
„Többféle lisztet tudunk kínálni, így aki esetleg érzékeny vagy speciális étrendet követ, az is tud magának megfelelőt választani” – Mulikné Tombor Ildikó, üzletvezető. – „Természetesen a karácsonyi nagy kedvencek, úgy mint a bejgli vagy a kókuszkocka hozzávalóit is be tudják nálunk szerezni, hiszen van diónk, mákunk, mazsolánk, kókuszreszelékünk és többféle kakaóporunk, de különféle olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, valamint csokipasztillákat is tartunk, amelyek pedig a közkedvelt gyümölcskenyérbe süthetők. A sütihez pedig akár egy jó kávét is tudunk inni, hiszen már van nálunk Arabica kávé frissen darálva, klasszikus, bio és koffeinmentes változatban.”























A sütemények mellett a karácsonyi menü többi fogásához, ha nem is minden alapanyagot, de a fűszereket mindenképpen megtaláljuk. Ráadásul nemcsak csomagolásmentesen szerezhetjük be azokat, de garantáltan ellenőrzött minőségűek.
„Szinte felsorolni is nehéz, hányféle fűszert tartunk, mindenesre igyekeztünk úgy összeállítani a kínálatot, hogy mindenki megtalálja a leghétköznapibb ízesítőket, de a speciális vagy különleges fűszereket is. Természetesen karácsony közeledtével leginkább a szezonhoz köthető ízek, úgymint fahéj és szegfűszeg, mézeskalács fűszerkeverék fogynak leginkább, de az ünnepi menü ízesítéséhez is megvan itt minden: lestyán, tárkony, babérlevél, kakukkfű, többféle bors, őrölve és egészben, paprikák, például füstölt paprikát is találnak nálunk, ami kevés helyen beszerezhető különlegesség” – emeli ki Ildikó.
A nyitás óta eltelt időben ráadásul jelentősen bővült a bolt kínálata, kis túlzással a háztartást is fel lehet szerelni csomagolásmentesen: van a közkedvelt luffaszivacs, szilárdsampon, kozmetikumok, textilzsebkendő, ami újra reneszánszát éli, textilszalvéták, akár karácsonyi mintával, kenyeres zsák, konyharuha, táskák és tárolók, papírtörlő és WC-papír pedig újrahasznosított papírból. A termékek többsége ráadásul székesfehérvári és környéki kézművesektől érkezik.
„Szerencsére folyamatosan tudjuk bővíteni a kínálatot, hiszen van rá igény. Az elején nagyon izgultunk, hogy ez így lesz-e, mert bár sokan örültek a hírnek, hogy csomagolásmentes bolt nyílik Székesfehérváron, és rengetegen kedvelték a Facebook-oldalunkat, de nem tudtuk, hogy hányan jönnek el valójában. Az eltelt idő megmutatta, hogy a székesfehérváriaknak igenis van igénye a környezettudatosságra.”





















Csomagolásmentes karácsonyi recept a Csomagolásmentes Termékek Székesfehérvári Boltjától:
Hólabda
Piskótához:
- 5 tojás,
- 15 dkg cukor,
- 15 dkg liszt,
- 2 dkg holland típusú kakaópor,
- 6 gr sütőpor
Krémhez:
- 1,5 dl kókusztej,
- 12 gr étkezési keményítő,
- 10 dkg cukor,
- 20 dkg puha vaj,
- 2 ek kókusztejpor (elhagyható)
Az összeállításhoz még:
- 10 dkg kókuszreszelék,
- 5 dkg étcsokoládé,
- 0,6 dl tejszín,
- 2 tk étolaj
- Az egész tojásokat a kézi mixer legnagyobb fokozatán a cukorral világos, sűrű habos krémmé keverjük.
- A lisztet, sütőport és a kakaót elkeverjük, három részletben a tojásos masszára szitáljuk, és óvatosan, átforgató mozdulatokkal homogénné keverjük.
- 20x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a piskótatésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig, tűpróbáig sütjük. Pár percig nyitott sütőajtó mellett pihentetjük, majd a tepsiből kifordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és rácson hűtjük ki.
- A krémhez a kókusztejet lassan felmelegítjük, közben a cukrot és az étkezési keményítőt elkeverjük, kevés hideg vízzel simára keverjük, a kókusztejhez adjuk, és addig kevergetjük míg érezhetően besűrűsödik. (Ne forraljuk sokáig, mert akkor elenged a keményítő.)
- Egy mélyebb tálba öntjük a krémet, és 10 percig a kézimixer legnagyobb fokozatán keverjük.
- Az alapot szobahőmérsékletre hagyjuk hűlni, kissé újra felverjük, kanalanként hozzáadjuk a szintén szobahőmérsékletű, puha vajat, folyamatosan mixelve: a végére könnyű, fényes, habos, levegős krémet kapunk – eközben adhatunk hozzá még kókusztejport is.
- A piskótát vízszintesen kettévágjuk és 5 cm átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kerek korongokat szaggatunk a lapokból.
- A krém kétharmad részét habzsákba töltjük (így a legegyszerűbb) és a korongok felére jó fél centi vastagságban egyenletesen ráadagoljuk a krémet, egy másik piskótakoronggal lefedjük.
- A maradék krémmel egyenletesen bekenjük a sütemények oldalát, meghempergetjük a kókuszreszelékben.
- A tejszínt megforrósítjuk, az apróra tördelt étcsokira ráöntjük, hozzáadjuk az étolajat, 3 perc után gyors mozdulatokkal simára keverjük a csokimázt, és egy kiskanállal bevonjuk a kozáksapkák tetejét.
