4 évnél régebbi cikk

Szerezd be a karácsonyi süti hozzávalóit csomagolásmentesen, Székesfehérváron!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Szerezd be a karácsonyi süti hozzávalóit csomagolásmentesen, Székesfehérváron!

A karácsonyi édességek legtöbbjét már meg tudjuk sütni úgy, hogy a hozzávalókat a Csomagolásmentes Termékek Székesfehérvári Boltjából szerezzük be.

Egyre többen vannak Székesfehérváron is, akiknek igenis fontos – legyen szó a hétköznapok rutinjáról vagy a karácsonyi készülődésről –, hogy a lehető legkevésbé terheljék szemétté váló, soha le nem bomló csomagolással a környezetüket, a Földünket.

Székesfehérváron még októberben nyílt meg az első csomagolásmentes bolt, ami nemcsak a felesleges műanyaghulladékok csökkentésében segít, de az ott vásárolható termékek jelentős része helyi, vagyis székesfehérvári és környéki termelőktől, kézművesektől érkezik.

Így, akinek tényleg fontos a környezettudatosság, a mindennapokban is tehet érte, de meg a karácsonyi készülődésben, sütés-főzés alapanyaginak beszerzésekor sem kell megalkudnia. A Ligetsoron található Csomagolásmentes Termékek Székesfehérvári Boltjában ugyanis rengeteg alapanyag beszerezhető.

„Többféle lisztet tudunk kínálni, így aki esetleg érzékeny vagy speciális étrendet követ, az is tud magának megfelelőt választani” – Mulikné Tombor Ildikó, üzletvezető. – „Természetesen a karácsonyi nagy kedvencek, úgy mint a bejgli vagy a kókuszkocka hozzávalóit is be tudják nálunk szerezni, hiszen van diónk, mákunk, mazsolánk, kókuszreszelékünk és többféle kakaóporunk, de különféle olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, valamint csokipasztillákat is tartunk, amelyek pedig a közkedvelt gyümölcskenyérbe süthetők. A sütihez pedig akár egy jó kávét is tudunk inni, hiszen már van nálunk Arabica kávé frissen darálva, klasszikus, bio és koffeinmentes változatban.”

A sütemények mellett a karácsonyi menü többi fogásához, ha nem is minden alapanyagot, de a fűszereket mindenképpen megtaláljuk. Ráadásul nemcsak csomagolásmentesen szerezhetjük be azokat, de garantáltan ellenőrzött minőségűek.

„Szinte felsorolni is nehéz, hányféle fűszert tartunk, mindenesre igyekeztünk úgy összeállítani a kínálatot, hogy mindenki megtalálja a leghétköznapibb ízesítőket, de a speciális vagy különleges fűszereket is. Természetesen karácsony közeledtével leginkább a szezonhoz köthető ízek, úgymint fahéj és szegfűszeg, mézeskalács fűszerkeverék fogynak leginkább, de az ünnepi menü ízesítéséhez is megvan itt minden: lestyán, tárkony, babérlevél, kakukkfű, többféle bors, őrölve és egészben, paprikák, például füstölt paprikát is találnak nálunk, ami kevés helyen beszerezhető különlegesség” – emeli ki Ildikó.

A nyitás óta eltelt időben ráadásul jelentősen bővült a bolt kínálata, kis túlzással a háztartást is fel lehet szerelni csomagolásmentesen: van a közkedvelt luffaszivacs, szilárdsampon, kozmetikumok, textilzsebkendő, ami újra reneszánszát éli, textilszalvéták, akár karácsonyi mintával, kenyeres zsák, konyharuha, táskák és tárolók, papírtörlő és WC-papír pedig újrahasznosított papírból. A termékek többsége ráadásul székesfehérvári és környéki kézművesektől érkezik.

„Szerencsére folyamatosan tudjuk bővíteni a kínálatot, hiszen van rá igény. Az elején nagyon izgultunk, hogy ez így lesz-e, mert bár sokan örültek a hírnek, hogy csomagolásmentes bolt nyílik Székesfehérváron, és rengetegen kedvelték a Facebook-oldalunkat, de nem tudtuk, hogy hányan jönnek el valójában. Az eltelt idő megmutatta, hogy a székesfehérváriaknak igenis van igénye a környezettudatosságra.”

Csomagolásmentes karácsonyi recept a Csomagolásmentes Termékek Székesfehérvári Boltjától:

Hólabda

 

Piskótához:

  • 5 tojás,
  • 15 dkg cukor,
  • 15 dkg liszt,
  • 2 dkg holland típusú kakaópor,
  • 6 gr sütőpor

Krémhez:

  • 1,5 dl kókusztej,
  • 12 gr étkezési keményítő,
  • 10 dkg cukor,
  • 20 dkg puha vaj,
  • 2 ek kókusztejpor (elhagyható)

Az összeállításhoz még:

  • 10 dkg kókuszreszelék,
  • 5 dkg étcsokoládé,
  • 0,6 dl tejszín,
  • 2 tk étolaj
  1. Az egész tojásokat a kézi mixer legnagyobb fokozatán a cukorral világos, sűrű habos krémmé keverjük.
  2. A lisztet, sütőport és a kakaót elkeverjük, három részletben a tojásos masszára szitáljuk, és óvatosan, átforgató mozdulatokkal homogénné keverjük.
  3. 20x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a piskótatésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig, tűpróbáig sütjük. Pár percig nyitott sütőajtó mellett pihentetjük, majd a tepsiből kifordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és rácson hűtjük ki.
  4. A krémhez a kókusztejet lassan felmelegítjük, közben a cukrot és az étkezési keményítőt elkeverjük, kevés hideg vízzel simára keverjük, a kókusztejhez adjuk, és addig kevergetjük míg érezhetően besűrűsödik. (Ne forraljuk sokáig, mert akkor elenged a keményítő.)
  5. Egy mélyebb tálba öntjük a krémet, és 10 percig a kézimixer legnagyobb fokozatán keverjük.
  6. Az alapot szobahőmérsékletre hagyjuk hűlni, kissé újra felverjük, kanalanként hozzáadjuk a szintén szobahőmérsékletű, puha vajat, folyamatosan mixelve: a végére könnyű, fényes, habos, levegős krémet kapunk – eközben adhatunk hozzá még kókusztejport is.
  7. A piskótát vízszintesen kettévágjuk és 5 cm átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kerek korongokat szaggatunk a lapokból.
  8. A krém kétharmad részét habzsákba töltjük (így a legegyszerűbb) és a korongok felére jó fél centi vastagságban egyenletesen ráadagoljuk a krémet, egy másik piskótakoronggal lefedjük.
  9. A maradék krémmel egyenletesen bekenjük a sütemények oldalát, meghempergetjük a kókuszreszelékben.
  10. A tejszínt megforrósítjuk, az apróra tördelt étcsokira ráöntjük, hozzáadjuk az étolajat, 3 perc után gyors mozdulatokkal simára keverjük a csokimázt, és egy kiskanállal bevonjuk a kozáksapkák tetejét.
 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek