4 évnél régebbi cikk

Három bombát és egy tüzérségi gránátot robbantottak fel
Három bombát és egy tüzérségi gránátot robbantottak fel

Három bombát és egy tüzérségi gránátot semmisítettek meg a tatárszentgyörgyi katonai gyakorlótéren.

Évente több mint kétezer alkalommal érkezik lakossági bejelentés a Magyar Honvédség egyes számú Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredéhez, akik országos hatáskörben végzik az előkerült katonai eredetű robbanótestek azonosítását, hatástalanítását és megsemmisítését.

Az évente beékező 2000-2500 bejelentés ugyanakkor 30-35 ezer eszközt is jelenthet, idén pedig, a korábbi évekhez hasonlóan, már több mint 1000 incidenst kezeltek. A legnagyobb, egy tonna súlyú amerikai rombolóbombát még márciusban találták Budafokon, a féltonnás angol rombolóbombára a Bozsik Stadionnál lettek figyelmesek április végén, a 100 kilogrammos szovjet rombolóbombát a Vörösmarty téren, egy tüzérségi gránátot pedig a Testnevelési egyetem sportpályáján találták meg.

"A hatástalanított robbanótesteket, bombákat egy katonai gyakorlótéren semmisítjük meg, robbantjuk fel. Minden robbanótestet, bombát két-három méter mély robbantógödörbe tesszük, majd ráhelyezzük a megsemmisítéshez szükséges robbanóanyagot, illetve az indításához szükséges gyújtószert, a gödrök visszatemetésre kerülnek, és ezt követően robbantjuk fel" - mondta el Horváth Csaba, az MH. 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének vezető tűzszerésze.

A bombák megsemmisítésekor a Fehérvár Televízió stábja is jelen volt.

 

Borítókép: Tar Károly/Fehérvár Televízió
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek