4 évnél régebbi cikk

Szeptember végén már lesz POKET zsebkönyv-automata Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
europa.eu
Szeptember végén már lesz POKET zsebkönyv-automata Székesfehérváron

Április óta tudjuk, hogy érkezik az olcsó zsebkönyveket automatából áruló POKET Fehérvárra, most már azt is, hogy pontosan mikor. A 990 forintos színes könyveket legkésőbb szeptember végétől lehet a városban is megvásárolni. Az automata helye sem titok már: a színház környékén kell majd keresni.

Nem, nem elírás, nem kell a 'c', így írjuk helyesen: POKET. A 990 forintos színes zsebkönyvek története 2018 áprilisában kezdődött, hogy aztán egy évvel később Székesfehérvár polgármesterének Instagramjáról kiderüljön: nemsokára lesz könyvautomata a városban is. 

Cser-Palkovics András később arról is kikérte a platformon őt követő közel hatezer ember véleményét, hogy hol legyen a POKET-automata, és némi meglepetésre a többség nem a Piac térre, hanem a Vörösmarty Színház környékére szavazott. Az Önkormányzati Kommunikációs Központtól (ÖKK) azt is megtudtuk, hogy

nagy valószínűséggel a színházzal szemközti telefonfülke mellett lesz majd az automata. 

Ez egy olyan pontja a Fő utcának, ami ugyan jól látható, de mégsem bontja meg az utca műemléki egységét. Jelenleg is folyamatban van az engedélyeztetés, ezek mellett azonban elengedhetetlen az elektromos áram kérdésének megoldása, és mivel egy több millió forintos berendezésről van szó, arról is gondoskodni kell, hogy - bár alapvetően vízálló az eszköz - az esővel szemben is minél védettebb helyre kerüljön. 

Ez már csak azért is fontos, mert a POKET-nél kiemelkedően jó forgalmat remélnek a fehérvári automatától.

– Nagyon hasonló az egri automatánk elhelyezése a székesfehérvárihoz – árulta el Zahovay Zoltán, a cég ügyvezetője. – Ott is a belvárosban, a Dobó téren vagyunk jelen. Ez egy nagyon szép központi része Egernek sok helyivel és rengeteg turistával, leginkább ehhez hasonlít nekem a fehérvári Fő utca.

A POKET kínálatában jelenleg tizenkilenc, nagyjából okostelefon méretű zsebkönyv szerepel, ezek közül a legtöbbet Szerb Antal: Utas és holdvilág című kötetéből adták el. A kínálat folyamatosan bővül, és az ügyvezető azt sem tartja kizártnak, hogy a jövőben esetleg a helyi írók alkotásai is megvásárolhatók legyenek az automatákból. Erről, ahogy minden új könyvről is, azonban a projekt két művészeti vezetője, vagyis Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író dönt.

A POKET könyveit nemcsak az automatákban, hanem online is meg lehet vásárolni. A cég jelenleg hét berendezést üzemeltet Budapesten, míg egy-egy automatával vannak jelen Cegléden, Egerben, Gödöllőn, Komáromban, Szentendrén, Szolnokon, Tatán és Veszprémben. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek