4 évnél régebbi cikk

Netes telefon, videóhívás, online filmezés: ezekre panaszkodnak a magyar netezők
Fehérvár Médiacentrum fotójaNetes telefon, videóhívás, online filmezés: ezekre panaszkodnak a magyar netezők

Különleges felmérés eredményeit publikálta az NMHH, amelyből kiderül, mely szolgáltatások hibáira, hiányosságaira panaszkodnak leggyakrabban a magyar internetezők.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) négy éve, 2015. augusztus 19-én indította el a szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálját, a szelessav.net oldalt.  Ahogy a most közzétett tanulmány kiemeli, "négy év alatt az ingyenesen igényelhető felhasználói mérőeszközön 9,2 millió mérést, a weboldalon keresztül a regisztrált vagy anonim fogyasztók 750 ezer szoftveres, míg az NMHH mérőautói körülbelül négymillió mérést végeztek. Mindeközben a rendszer folyamatosan fejlődik: tavaly óta a szoftveres mérőrendszer a le- és feltöltési sebességen és késleltetésen túl a késleltetés ingadozását (jitter) és a csomagvesztést (packet loss) is méri, az idén bevezetett új otthoni mérődobozok pedig már a gigabites sebességmérő tartományban is ellenőrzik az értékeket".

Az egyik érdekes adat, hogy mennyire teljesítik a szolgáltatók az ígért sebességeket. Ezen a területen komoly javulás tapasztalható, a 0–100 Mbit/s tartományokban a kínált letöltési sebesség 70 százalékát a mérési pontokon elvégzett mérések nagy részében el lehetett érni. A 100 Mbit/s feletti szolgáltatásoknál nem ilyen jók az arányok, ugyanakkor az elemzés kiemeli, hogy ezen szolgáltatási termékek még nem olyan elterjedtek hazánkban, ráadásul a magas sebesség miatt kevésbé érzékelhető az ígért tartománytól elmaradó kapcsolat.

A másik fontos része a tanulmánynak a hazai internet felhasználók által legtöbbször problémásnak tartott szolgáltatások listája. Ezen felsorolás alapján az otthoni vezetékes internetes telefonálásra (58%), a videótelefonálásra (56%) és az online filmnézésre panaszkodtak (52%). A válaszadók 38%-a számolt be arról, hogy az otthoni vezetékes internet segítségével történő zenehallgatás és klipnézés közben akadozott a lejátszás, ugyanakkor kevesebb mint 10% nevezte állandónak vagy folyamatosan visszatérőnek a problémát.

Mindeközben az otthoni vezetékes internetezők körében magas az elégedettségi mutató a kapcsolatuk sebességére vonatkozóan, a 2018. őszén végzett felmérés 85%-os elégedettséget mutatott. Érdekes a sebességgel kevésbé elégedettek helyzete, ahogy a tanulmány fogalmaz: Az internetsebességgel kapcsolatos fogyasztói élményt vagy esetleges konkrétan jelzett elégedetlenséget leginkább az internetező életkora és minden ehhez kapcsolódó jellemző – például a gazdasági aktivitása – befolyásolja; a használt internetes technológia vagy a fogyasztók lakhelye erre egyáltalán nem volt hatással. A problémákat legnagyobb arányban, 67 százalékban a 30 éven aluliak jelezték. A legelégedetlenebbek közé tartoznak még a magas jövedelmű (63%) és vagyoni helyzetű fogyasztók (58%), a tanulók és az inaktív felnőttek (72%), a legfeljebb nyolc osztályt végzettek (57%), a profi (60%) vagy átlag feletti ügyességű internetezők (59%), valamint azok, akik négy vagy több eszközzel egyszerre wifiző háztartásokban élnek (60%), a telefonon (is) filmet néző internethasználók (83%), valamint a Digi ügyfelei (57%).

A tanulmány a fenti kérdéseken kívül még kitér az otthoni wifi használatra, illetve bemutatja a szelessav.net oldalt. Az NMHH tanulmányát ide kattintva olvashatjátok el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek