5 évnél régebbi cikk

Kísértetvárosok és helyek a világban
Fehérvár Médiacentrum fotójaKísértetvárosok és helyek a világban

Van ahonnan elköltöztek, van, ahova nem akarnak beköltözni. Szellemhelyek, városok és falvak szerte a nagyvilágban, így Fehérváron is akadnak.

A világ folyamatosan változik, az emberek áramlanak egyik helyről a másikra, sorsok új irányt vesznek. Ha nagyon költőien szeretnénk megfogalmazni, valahogy így magyarázhatnánk az elnéptelenedő helyek, városok, falvak kialakulásának folyamatát. Azonban minden történet egyedi, hol ezért, hol azért néptelenedik el egy korábban lakott vagy kedvelt hely.

Magyarországon is rengeteg szellemfalu található. Az egyik legérdekesebb történet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Derenkhez kapcsolódik. A Bódvába torkolló Ménes-patak partján található, egykoron majd 600 embernek otthont adó kis település a környéken bőségesen megtalálható somról volt nevezetes, innen kapta nevét is, a szláv eredetű elnevezés magyarul somfát jelent. Derenk hanyatlása gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra következett be, 1943-ban ugyanis Horthy Miklós vadászterületet kívánt létrehozni a környéken. Mivel a lakóknak ebbe nemigen volt beleszólásuk, nem tehettek mást, mint engedelmeskedve a fentről jövő ukáznak, csomagolni kezdtek, miután gazdagabb termést és jobb körülményeket kínáló falvakba csábították át őket. A lebontott házakat és a falu egyetlen templomát az itt állomásozó harckocsik elszállították. A falu aránylag épen maradt épületeit 2007-ben újították fel.

Sokkal vidámabb a vége Ráktanya történetének. A Hajag-hegy oldalában, a Veszprém megyei Hárskúttól alig öt kilométerre található kis település még 100 esztendős sincs, az 1920-as években Rák Károly földesgazda építette gazdasági megfontolásból. Később állami kézbe került, a helyi TSZ és az erdőgazdaság is használta, ám igazán senki nem törődött a hellyel, amely így 1984-re elnéptelenedett. Nem sokáig maradt azonban üresen, hála Horváth Ferencnek, a Megyei Művelődési Központ népművelőjének, akinek lelki szemei előtt nyári tábor kialakításának lehetősége lebegett. A felújítási munkálatoknak köszönhetően 1986-tól lehetőség nyílt a sátorozásra, 1996-tól pedig a hely jól kiépített táborként üzemel, így az idelátogatókat rendbe hozott házakban fogadják. Hosszabb távon ökotanya kialakítása és más turisztikai, környezetvédelmi tervek is szerepelnek a Ráktanya üzemeltetőinek terveiben.

A szellemfalvak és települések mellett kísérteties, üresen álló helyek, épületek is szép számmal találhatók Magyarországon. Rengeteg ilyen van, említhetnénk az egykor a szocializmust 110%-kal építő, mára rozsdaette vashalmazzá silányuló ózdi gyárakat, a Bakonyban található, Kis-Moszkvaként emlegetett egykori szovjet katonai bázist, melyben állítólag a "nagy testvér" magyarországi atomkészletét tárolta.

Ilyen szellemhelyek Székesfehérváron is vannak, elég csak a Kisfaludon található Simay-Holczer kastélyra gondolnunk. Az 1900-as évek elején épült, romantikus stílust képviselő kastély nagyon rossz állapotban van, igazán kísérteties hely manapság, és egyre romló állaga sajnos nem sok jóval kecsegtet jövőjét illetően. A második világháború előtt Simay Lajos tulajdona volt, ő azonban elmenekült, később pedig papírjai nélkül már nem tudta igazolni tulajdonjogát, így nem kaphatta vissza az államosított épületet. Szovjet temető létesült parkjában, amely a későbbiekben nagyban megnehezítette hasznosítását, hiszen szigorú szabályok kötötték gúzsba emiatt az aktuális tulajok kezét. A szovjet temetőben álló obeliszket 2010 környékén eltávolították, a halottakat pedig 2012 és 2013 között exhumálták, a temetőt felszámolták. A föld 73 szovjet, 24 német és 3 magyar katonát rejtett. A szovjetek közül csak egyet, Csaban Mihail Szemjonovicsot tudták azonosítani a kitüntetései alapján. Őt és bajtársait katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra.

A kastélyt most is hirdetik, aktuális ára 35 millió forint, azonban ennek a sokszorosába kerülne felújítása, ráadásul a közeli állattartó telep illataromája sem segíti az értékesítést. Így egyre inkább él a gyanú, hogy az enyészeté lesz a jelenlegi kísértetkastély.

Az eddig felsorolt és bemutatott falvak és helyek esetében az elnéptelenedés okozta a szellem-jelleget, vagyis a korábban lakott helyek lakatlanná váltak. Akad azonban olyan város, ami az elmaradt beköltözési hullám miatt lett szellemvárost. A helyszín Kína, a mongol határ közelében fekvő Ordos. A 2 millió lakosú város vezetése még 2003-ban döntött úgy, hogy nagy fába vágja a fejszéjét: másfélszeresére kívánták növelni Ordos lakosságát, a betelepülést pedig egy vadonatúj, a semmiből és semmire felhúzott, egymillió ember otthonául szolgáló komplett városrész kialakításával teszik vonzóvá. Az éveken át tartó projekt végeredménye lenyűgöző lett, egy modern, kiváló infrastruktúrával, múzeumokkal, sportcsarnokkal, szórakozó negyeddel rendelkező városrész alakult ki, amelyre nagyjából 161 millió dollárt költött a helyi önkormányzat. A tervezett egymillió lakos helyett azonban végül csak 30 ezer emberrel sikerült feltölteni az új negyedet. Ráadásul mivel a városban nincs kellő számú lakos, ezért munkahelyek sincsenek, így a mégis ideköltöző emberek nem tudnak munkát vállalni. Többnyire ennek is köszönhető az, hogy a város napközben gyakorlatilag teljesen üres, valóságos szellemváros. A közlekedéssel nincs sok probléma, a jelzőlámpák működnek, de nincs számottevő forgalom, így igazából nincs mit irányítaniuk. Legalább kevés a baleset...

Ordos Kangbashi városrésze saját könyvtárat és múzeumot is kapott, ám ezeket sem látogatja senki, így a hét nagy részében zárva tartanak. A tömegközlekedés folyamatos, annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy utas sem használja. Még egy közbringa rendszert is létrehoztak a városban, amelyet már le sem zárnak éjszakára, hiszen nincs aki ellopná őket. A hazai Mobike Company 1.000 darab kerékpárt helyezett el a több mint 30 kerékpáros állomáson, amelyek a kihalt belvárosban vagy az üres bevásárlóközpontok környékén találhatóak. Csak a közbringarendszer kialakítása közel 3 millió yüan-t (434.000 dollár) emésztett fel.

Akad tehát szellemváros, -falu és -hely bőven a világ minden táján. Közös bennünk az emberi tervezés hiánya. Talán érdemes lenne jobban megbecsülni a forrásokat és meglévő helyeket, csak hogy feleslegesen ne teremtsünk újabb és újabb kísértetiesen kihalt romhalmazokat.

(A témában további érdekes helyek fedezhetők fel a szellemvarosok.blog.hu-n)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek