7 évnél régebbi cikk

10 szobor, amit látni kell Fehérváron
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója10 szobor, amit látni kell Fehérváron
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

A fehérvári lakosok számára már megszokott, hogy Kati néni orrának megdörzsölése szerencsét hoz, a turistáknak azonban mindez újdonságszámba megy. Szeretnek is fotózkodni a fertályos asszonnyal, de rajta kívül sokan megörökítik a kötéltáncos bohóc Mujkót, Aba-Novák Vilmos egészalakos szobrát, vagy éppen a püspökkutat.

Vitathatatlan, hogy Székesfehérvár városa tele van jobbnál-jobb szobrokkal. Magony Imre új, Székesfehérvár szobrai című könyve össze is gyűjti az itt található alkotásokat. Mi erre – érthető okok miatt - nem vállalkozunk, viszont ajánlunk egy szubjektív listát a helyi kedvencekről, avagy 10 szobor, amit ne hagyj ki, ha Fehérváron jársz.

1. Kati néni szobra

Mi mással is kezdhetnénk, mint az egyik legnépszerűbb köztéri alkotással, a fertályos asszonnyal. A bronzszobor a Liszt Ferenc utcában található, Kocsis Balázs alkotása és 2001. november 25-én avatták fel. A szobor az egykori fehérvári piac jellegzetes alakját, a portékáját kiskocsijával a piacra vivő idős asszonyt, Kati nénit ábrázolja. Elterjedt hiedelem, hogy aki megfogja Kati néni szobrának orrát, annak szerencséje lesz, a középiskolások pedig abban bíznak, hogy ha reggel, iskolába menet megsimogatják a szobor arcát, akkor aznap nem felelnek.

2. Szent István lovasszobra

Az államalapító Szent István fekete svéd gránitlemezekkel burkolt lovas szobrát - Sidló Ferenc alkotását - 1938-ban állították az első magyar király halálának 900. évfordulója alkalmából. A szobor népszerűségét mutatja, hogy Herenden porcelán példányok készültek belőle.

3. Géza nagyfejedelem szobra

Géza nagyfejedelem bronzból készült, életnagyságú szobrát Meszlényi János alkotta 1972-ben, Géza trónra kerülésének 1000. évfordulóján, amely egyben Fehérvár alapításának is millenniuma volt. Az ülőszobor mellett négykaréjos kápolnájának kicsinyített alaprajza is látható. Az emlékművön ez olvasható: GÉZA NAGYFEJEDELEM 972–997 FEHÉRVÁR ALAPÍTÓJA.

4. Püspökkút

Bory Jenő 1928-ban készült szobra a város millenniumi évében, 1972-ben került jelenlegi helyére, a Piac téri Várfal parkba, előtte a Városház téren (az Országalma helyén) és a vasútállomás előtt is volt. A kompozíción négy püspök alakja és egy katona látható. A Piac téri látványt a dombra épült püspöki székesegyháznak a belvárosi háztetők fölé emelkedő hatalmas toronypárja egészíti ki.

5. Mujkó szobra

2007 májusában, a VIII. Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül állították fel Mujkót, az udvari bolond szobrát a Kossuth utca és a Vasvári Pál utca kereszteződésében. A szobor különlegessége, hogy a levegőben lóg. Az alkotást Kocsis Balázs szobrászművész és Molnár László ötvösművész készítette. Kocsis Balázsban régen megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan szobrot készítsen, amely a levegőben lóg. Mujkó figuráját formálták meg végül ily módon, mivel egy udvari bolond ülhet egy kötélen az emberek feje felett. A szobor apró részleteit az ötvösmunka kiválósága emelte ki.

6. Aba-Novák Vilmos szobra

Aba-Novák Vilmos egészalakos szobra a Nemzeti Emlékhely bejáratával szemben áll. Pogány Gábor Benő bronz alkotása Szent István mauzóleumának közvetlen szomszédságában kapott helyet, melyet Aba-Novák Vilmos falfestménye díszít.

7. Mátyás király-emlékmű

A gótikus építészeti keretben Mátyás életnagyságú alakja áll, lábánál kedvenc oroszlánjai. A magasban a Hunyadi-ház szimbóluma, a gyűrűt tartó holló látható. Melocco Miklós alkotása.

8. Varkocs-szobor

A szobrot Erdei Dezső készítette 1938-ban, a város védelmében hősi halált halt sziléziai várkapitány, Varkocs György emlékére. A szoborhoz 2013-ig nagy, medenceszerű szökőkút is tartozott, amit a Belváros Rehabilitációja Projekt keretében modernizáltak.

9. Prohászka Ottokár-emlékmű

A mai belvárost körülvevő várfal maradványa, melynek legépebb része a Monostor bástya a Prohászka ligetet határolja. Ebben a parkban a várfal mintegy lezárásaként látható ez a monumentális, 14,2 m magas Prohászka-emlékmű, vagy ahogy a népnyelv mondja, Balkezes Angyal. Ohmann Béla és Weichinger Károly alkotása.

10. Országalma

A város jelképe, az ország közepe. Nem hinnénk, hogy nagyon be kellene mutatni bárkinek is. Az alkotás vörösmárvány díszkút, hivatalos elnevezése Fehérvári jog. Az Országalma Székesfehérvár történelmi múltját hivatott szimbolizálni. Azt a múltat, amikor a város a Magyar Királyság fővárosa, koronázóvárosa, székvárosa volt. Közvetlenül Székesfehérvár, az első igazi magyar város középkori önkormányzati jogának, a fehérvári jognak állít emléket. Az Országalma híres latin nyelvű felirata: „Libertates Civitati Albensi a S. Rege Stephano concessæ” azaz "Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta". Ohmann Béla alkotása.

További érdekességek a fehérvári szobrokról és köztéri alkotásokról Magony Imre Székesfehérvár szobrai címmel megjelent Magony Imre harmadik javított, bővített kiadású könyvében találhatók.

(A gyűjtéshez, képekhez a Wikipédiát ,a kozterkep.hu-t és a szekesfehervar.hu-t használtuk.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek