3 évnél régebbi cikk

Megkerestük Székesfehérvár legkisebb és legnagyobb köztéri szobrát
Megkerestük Székesfehérvár legkisebb és legnagyobb köztéri szobrát

Mivel már jó ideje járok-kelek Székesfehérváron, nagyjából minden szobrot, emlékművet és szökőkutat ismerek a városban. Éppen ezért lepett meg, amikor egyik ismerősöm bedobta a kérdést, amin bármennyit is agyaltam, egyszerűen nem tudtam a választ: vajon melyik lehet Fehérvár legkisebb szobra? Nos, ennek jártam utána, és ha már beleástam magam a helyi köztéri szobrok világába, azt is kiderítettem, melyik alkotás lehet a legnagyobb.

Épp a minap köztéri alkotásokat fotózgattam a Belvárosban, így jó pár szobor is beleesett a szórásba. Majd miután büszkén mutogattam a képeimet ismerősömnek, olyannyira beindította az agyát az egyik, hogy azon kaptam magam, én is Székesfehérvár legkisebb és - ha már témánál vagyunk - legnagyobb szobra után kutatgatok.

Az interneten való böngészés után eljutottam a gondolatébresztő szoborig, a Lakatos utcában található Játszó fiúkig, ám úgy voltam vele, hogy bár megbízhatónak tűnik a forrás, nem elégszem meg pusztán a világháló megerősítésével, így hát felkerestem Fehérvár legnagyobb szoborszakértőjét, Magony Imrét, aki készségesen válaszolt a kérdéseimre.

Fehérvár legkisebb köztéri szobra: Játszó fiúk

"A Lakatos utcában található a Ferenczy Béni által megálmodott Játszó fiúk szobor a legkisebb. A II. világháború előtt egy Szent Flórián-szobor volt a helyén, ami elpusztult, így csak a kőtömb maradt meg, majd később, tették ki ezt a Ferenczy-szobrot."

A kisplasztika 1947-ben készült. 1967-ben helyezték el. A bronzból készült szoborból egy példány a Magyar Nemzeti Galériában is megtalálható. Helyén az 1950-es évek fémgyűjtéseinek áldozatává vált XVIII. századi bronz Szent Flórián szobor állt. Lábazatos kőtömb talapzata 1967-ig, az új szobor felállításáig megmaradt - Magony Imre, Székesfehérvár szobrai.

A műről a Kortárs folyóirat 1970-ben megjelent cikkében Kovács Péter így fogalmaz: "1947-ben készítette el Ferenczy Béni Játszó fiúk című kétalakos kompozícióját. A kritika akkor is, azóta is egyértelmű csodálattal nézte és nézi ezt a művet. Úgy tudta megvalósítani az álló és guggoló fiúalakok szoros plasztikai kapcsolatát, hogy közben lemondott minden fölös segédeszközről.

Se egy tárgy, se egy mozdulat, még a tekintetük sem köti össze őket. Mégis elválaszthatatlanul egyek! A kompozíció ötlete talán Ferenczy Károlynak egyik korai főművétől, a Kavics-dobálóktól ered. Ott állnak, guggolnak ilyen világ végi csendben, mintegy végleges nyugalomban és békében a gyerekek. Bénit mindenesetre régen izgatta ez a probléma. Erről egy egész kis sereg remekmű árulkodik.

A Játszó fiúk szobrának, túl minden komponálási bravúron, még egy óriási értéke, van: úgy tud hűvös lenni, úgy tud pusztán szobor maradni, hogy egyszerre a legtágabb teret engedi a hozzá közeledő gondolatainak, érzelmeinek is. Befogad mindent, anélkül, hogy feloldódna, anélkül, hogy elveszítené egyéniségét." (SZIKM blog, Szűcs Erzsébet művészettörténész)

 

Fehérvár legnagyobb köztéri szobra: Szent István-szobor

Nos, most hogy megtaláltam Székesfehérvár legkisebb köztéri szobrát, ami a Fő utcáról nyíló Lakatos utcában található Játszó fiúk szobor, jöhet is a város legnagyobb szobra.

"A legnagyobb szerintem a Szent István-szobor. Bár nagyon csalóka, de sokaknak beugorhat még a Pátzay Pál 10-es huszárok emlékműve a Városház téren, amely ránézésre jó nagy, ráadásul igencsak magasan van, de a Szent István-szobor robusztusabb, hatalmasabb alkotás" - folytatta Magony Imre.

A Szent István-szobor felállításának gondolatát 1891-ben egy újságcikkben vetették fel, majd később a közgyűlésen is elfogadták. A város vezetése ezért 1895-ben beadvánnyal fordult az országgyűléshez, kérvényezte, hogy az ezredéves ünnepély alkalmából állítsanak szobrot Szent Istvánnak Székesfehérváron. A terv csak 1938-ban, az ünnepi évben valósulhatott meg. Avatása 1938. augusztus 18-án volt - Magony Imre, Székesfehérvár szobrai.

 

Fehérvár legnagyobb köztéri alkotása: Millenniumi-emlékmű

"Ha nem vesszük ennyire szigorúan, hogy csak a szobrokat nézzük, akkor viszont a Millenniumi-emlékmű a legnagyobb fehérvári köztéri alkotás. Bár körbe egy plasztikai domborművet helyeztek fel, ami szobrászati alkotásnak tekinthető, a Háromágú nem szobor, ugyanis a nagy részét a három alumíniumból készült oszlop teszi ki" - egészítette ki a szoborszakértő.

A Millenniumi-emlékművet Székesfehérvár fennállásának ezredik évfordulója alkalmából emelték. A harminckét méter magas, egyenként hét-nyolc tonnás alumínium-oszlopokat, melyek Székesfehérvár történelmi sorsfordulóinak szimbólumai, egy 28,5 méter kerületű gyűrű veszi körül, amelyen mintegy százhúsz, a várossal kapcsolatos jelképes, vagy valóságos történelmi alak fémből készült portréja található - Magony Imre, Székesfehérvár szobrai.
Borítókép: Pál Loránd
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek