4 évnél régebbi cikk

Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? - 1. rész
Fehérvár Médiacentrum fotója
goodmandermatology.com
Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? - 1. rész

A férfiaknál sokkal elfogadottabb a kopaszodás, mint a nők esetében. Pedig lehet tenni ellene! Hajgyógyászattal kapcsolatos cikksorozatunkban ebben a hónapban ennek részleteire térünk ki Álland Tünde hajgyógyász, fodrásszal.

Akárcsak a nőknél, a férfiaknál is a szervezetben történt hormonális változások, az egyensúly felbomlása indítják el a kopaszodást. A férfi nemi hormonok túlsúlya, vagy épp alacsony szintje ugyanúgy előidézhetnek hajvesztést. "Gyakori elváltozás, sajnos a mai világban már akár a másodleges nemi jellegek közé is sorolhatnánk, leggyakrabban öröklött. Általában a homlokrégió felől indul, ezáltal az elülső hajhatár feljebb húzódik(magas homlok). Később fejtető területére terjed, jellegzetes hajszigetet kialakítva. A férfiak 95 %-át érinti ez a probléma." - tudtuk meg Tündétől.

Sajnos ma már a fiatalabb generációt is veszélyezteti ez a fajta hajvesztés, a harmincas éveikben járó férfiak kétharmadára jellemző. Jellemzően a hormonháztartás -, vegetatív idegrendszer zavara, a gyógyszerek mellékhatása, a kor és a táplálkozás, pl. a rengeteg műanyag színezék és ízesítők, xeno-ösztrögének az ételeinkben és italainkban is okozzák.

A megnövekedett 5 alfa reduktáz enzim, olyan enzim, amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja át. Léteznek speciális laborvizsgálatok ennek a DHT-nak és az androsztendion értékek ellenőrzésére. Fontos jelzés lehet, ha ezekben valami eltérés mutatkozik. Ez a DHT hormon okozza a hajszálak elvékonyodását, az egészséges, vastag hajszálakat elkezdi sorvasztani. Lehet, hogy minden tüszőben van elég hajszál (általában 2-3), viszont ezekből egyre több elvékonyodik. Ilyenkor már a férfiak is észreveszik, hogy bár nem hullik a hajuk, mégis kisebbnek tűnik a mennyisége, nincs tartása.”

A férfi nemi hormonok anyagcsere problémájának köszönhetően a szőrtüszők termelő – növekvő (anagén) fázisa lerövidül, ezáltal a szőrtüszők mérete is csökken, majd elsorvadnak Ezzel egyrészt csökken a növekvő szakaszban lévő hajszálak aránya a nyugalmi szakaszban lévőkhöz képes. A hajszálak minden egyes hajváltással vékonyabbak és rövidebbek lesznek, gyenge, színtelen, piheszerű ún. lanugó haj keletkezik. (Más néven babahaj.)

Amikor pedig már a fejtetőn elindul a kopaszodás, hajritkulás, a hajszálakat nagyon hosszú idő alatt lehet megerősíteni. Életmódváltásra is szükség lehet, hiszen a férfiakat például ugyanúgy érintheti az inzulinrezisztencia. Belgyógyászati és hormonvizsgálatok is segíthetnek, hogy kiderüljön a kopaszodás oka.

„Ha nem megfelelő készítményt használ egy férfi mondjuk korpásodás ellen, azzal a fejbőr védőrétegét még inkább megbontja a kémiai anyagok által, és felgyorsítja a káros folyamatokat. A baktériumok, gombák, szennyeződések hamarabb táptalajt találnak a fejbőrön.”
A hajhagyma tüszőjén keresztül a fejbőr úgy védekezik, hogy folyamatosan zsírosítja vissza – ez által ördögi körbe kerülünk. A legtöbben nem tudják, mit is kezdjenek ezzel pontosan. Pedig a fejbőr jelez, hogy belgyógyászati szinten, hormonális szinten nem stimmel valami. A férfiaknál a mellékvesekéreg hormonjai, a kortizol, a DHEAS (a mellékvesekéreg fáradtságát jelző hormon) állása lehet figyelmeztető jel: a stressz hatására ezek szintje felborulhat. Sokat segíthet, ha stabilizáljuk, egyensúlyba hozzuk ezeket akár gyógyteákkal, étrend-kiegészítőkkel.

Legtöbben persze akkor ijednek meg, amikor már egy hosszú folyamat eredményeként igazán látványos lesz a kopaszodás. „Nem jó érzés egy fiatal huszonévesnek azt mondani, hogy ezt bizony csak évek alatt lehet helyrehozni.

Minden egyes eltérést körülbelül annyi idő alatt lehet visszahozni az egyensúlyi szintre, amennyi idő alatt ez az állapot kialakult.

Ha már három éve ritkul folyamatosan a haja, akkor a terápiás kezelés is ennyi idő alatt alakítja vissza folyamatosan. Mégpedig azért, mert ez nem egy szteroidos kezelés. Azok pillanatok alatt hatnak, de egy tünetmentes idő után ugyanilyen gyorsan felborulhat az egyensúly. Akár olyan külső hatásra, mint szakítás vagy válás traumája. Ha egy férfi nem találja meg önmagát a párkapcsolataiban, és ez állandó gondot jelent számára, akár éveken át is rágódhat rajta folyamatosan, sokszor nem is néznek szembe vele. És ez csak egy kudarc a sok közül, ami a szervezet működésére hatással lehet. A lelki problémák következménye, hogy ez a DHEAS hormon érték már kicsit kibillenhet az egyensúlyából, mivel ez egy stressz hormon.”

Sokan amikor hajgyógyászhoz fordulnak azzal, hogy kevesebb, vékonyabb a hajuk, szerencsére még nem abban a fázisban vannak, amikor igazán kopaszodnak. A hajgyógyászati vizsgálat során derülhet ki, hogy bár elvékonyodtak, de még igenis kinő több hajszál is egy-egy tüszőből. Az igazi kopaszodást az jelenti, amikor már a tüsző működése is megszűnik. „Ha a hajhagymákat tartalmazó tüsző is elsorvad, akkor már tényleges kopaszodásról beszélünk. Ettől kezdve a folyamat gyakran visszafordíthatatlanná válik. Persze akadhatnak tüszők, amelyek úgymond szunnyadó állapotban vannak, és még működőképessé válhatnak megfelelő tápanyagbevitellel, egy-egy hajszál újra kinőhet belőlük.”

Visszafordíthatatlan esetben lehet megoldás a hajbeültetés, de arra sem valamiféle csodatételként kell gondolni, ami után többé ne kéne tennünk a fejbőrünk egészségéért. „Akkor sikeres egy hajbeültetés, ha az orvossal együtt a kialakulás okaira is alaposan fényt derítenek. A beavatkozás után pedig ahhoz, hogy az újonnan beültetett hajszálak megmaradjanak, hormonális kezelés szükséges.”
Hajbeültetés előtt is jól tesszük, ha igyekszünk minél jobb állapotba hozni a fejbőrt, hogy hidratált legyen és ne korpásodjon. Irritált fejbőrrel nem célszerű belevágni ilyesmibe. A beültetést követően pedig továbbra sem mindegy, milyen sampont használunk, milyen hatások érik a fejbőrt, mert ugyanúgy elindulhat a hajhullás.

„Családi vonás!” - legyintenek sokan, hiszen már nagypapa, apuka is kopaszodó fejtetővel rendelkezett mindig is. Pedig ha már a gyerek kamaszkorában észnél vagyunk és odafigyelünk a fejbőrére, egyáltalán nem biztos, hogy neki is örökletesen így kell élnie! Erről beszélgetünk Tündével a folytatásban.

 

 Sorozatunkban havonta kaphattok tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek