4 évnél régebbi cikk

Fehérvári előadás nyerte a Színikritikusok Díját
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári előadás nyerte a Színikritikusok Díját

Fehérvári előadás kapta idén a Színikritikusok Díját: a Chichago rendezője, Horváth Csaba és főszereplői, Kiss Diána Magdolna és Varga Gabriella a Katona József Színházban vették át az elismerést. A darab sikerének titkáról kérdeztük őket.

A világraszóló siker, jól ismert dalokkal és izgalmas történettel, Fehérváron egészen egyedi köntösben, frappáns tálalásban került a közönség elé, pontosan egy évvel ezelőtt.

A közönség elismerése mellé most egy díjat is besöpört az előadás, A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal nyújtotta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. Idén huszonkét színikritikus vett részt a voksolásban, akik ezúttal is tizenöt kategóriában adták le szavazataikat. A helyezésekért adott pontok megszámlálásával kialakult a legjobbak listája, amelyen kategóriánként három (holtverseny esetén négy) név volt található, a győztesek személyére szeptember 22-én, a Katona József Színházban tartott gálaesten derült fény.

Szerencsés csillagzat alatt született ez az előadás. - fogalmazott Horváth Csaba rendező. - Részben azért, mert nagyon jó csapatot sikerült összeverbuválni. A nagyszerű székesfehérvári színészek mellett ott van a Forte Társulat magja, és a Színház és Filmművészeti Egyetem fizikai színházi szakos hallgatói, akik együtt stabil fundamentuma az előadásnak, akárcsak Benedek Mari jelmeztervező, és díszlettervezők roppant kreatív munkája. Számomra a leginkább garantálja a minőséget a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar Ruff Tamás vezetésével, akik igazi big bandet hoznak a színpadra, hihetetlen lendülettel, szakmaisággal, odaadással, profizmussal játsszák végig az estét. Ezért sem szerettem volna őket a zenekari árokban elhelyezni, még ha ott jobb is a hangzás. Azt szerettem volna, hogy lássa őket a közönség, mert már nézni is katartikus élmény, ahogy zenélnek.”

Horvát Csaba hozzátette: a Chicago a musical irodalom egyik legizgalmasabb zenéjét és drámáját kínálja, rengeteg olyan kérdést feszeget, melyek időről időre mindig aktuálissá válnak.

A Roxie Hartot megszemélyesítő Kiss Diána Magdolna szerint meglepetés és öröm volt a díj számukra: „Szerintem az a különlegessége az előadásnak, hogy Horváth Csaba eggyel frivolabban és eggyel vadabbul nyúl az anyaghoz, mint ahogy általában szoktak a rendezők. Értem ezt a mozgásra, az egész fizikai színházi jelenlétre is az előadásban.”

Velma Kelly alakítója, Varga Gabriella elmondta: már a jelölés is nagy büszkeséggel töltötte el őket: „Jó érzés volt ott lenni a három esélyes között. Boldogan vettük át a díjat végül és adtuk tovább a csapatnak, az egész társulatnak. Ahogy a Dia is fogalmazott, nyilván Horváth Csabának van egy nagyon karakteres ízlésvilága, ami nemcsak a tánckoreográfiában mutatkozik meg, hanem a színészek testbeszédében is a prózai jelenetekben. Jó ízléssel teremtett egyensúlyt, hogy megmaradjon a dögössége, egyedisége az előadásnak, mégis megmaradjon a valóság talaján.”

A nyertesek teljes listája ezen a linken érhető el.

 A nagy sikerre való tekintettel a Chicago-t a Vörösmarty Színház természetesen ebben az évadban, és remélhetőleg még sokáig műsoron tartja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek