4 évnél régebbi cikk

Windows 7 van a számítógépemen! - Hogyan tovább 2020. januártól?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaWindows 7 van a számítógépemen! - Hogyan tovább 2020. januártól?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt hetekben már a bulvármédia is egyre többször foglalkozott azzal a témával, hogy a Windows 7 terméktámogatási ciklusa jövő év elején lejár. De, hogy ez a valóságban mit is jelent, kell-e bármit is tennünk ezzel kapcsolatban nekünk felhasználóknak, azt most alaposan kivesézzük!

Kezdjük a legelején! A Microsoft pont 10 évvel ezelőtt váltotta le az akkor már szintén igen öregecske Windows XP operációs rendszerét, az akkor nagyon modernnek és előre mutatónak számító Windows 7-re. De lassan már ez is történelem! Az elmúlt 10 évben a Microsoft folyamatosan fejlesztette tovább a Windowst.

Sőt, azóta már túl vagyunk a kevésbé sikeres, majdhogynem bukást megélt Windows 8 és 8.1 rendszereken is. Most éppen a Windows 10, ami a sikersztoriját éli. Ezt használjuk a legtöbben, és tegyük hozzá nem véletlenül. Megbízhatóságában még akadhatnak ugyan kérdőjelek, de messze a legstabilabb és a legjobb rendszer a Windowsok életében.

2020. január 14. - Mi lesz ekkor?

A Microsoft hivatalos közleménye így fogalmaz:

Amikor a Microsoft 2009. október 22-én kiadta a Windows 7-et, elkötelezte magát amellett, hogy 10 évig terméktámogatást nyújt a rendszerhez. Ennek a 10 éves időszaknak a befejeződésekor a Microsoft megszünteti a Windows 7 támogatását, hogy újabb technológiák és nagyszerű új élmények támogatására tudja összpontosítani a befektetéseit.

Tehát a fenti dátumot követően a Windows 7 rendszerhez már nem lesznek elérhetők az eddigi biztonsági frissítések és az egyéb jellegű műszaki támogatás. Vagyis hiába indítjuk el a Windows 7-ben a Windows Update-et, ahhoz már nem kapunk majd biztonsági frissítéseket.

Az, hogy ez a mindennapokban mennyire zavaró vagy sem, az egy más kérdés. Sokan, sokszor szidjuk a Windows örökös frissítéseinek az utóbbi időben is tapasztalható anomáliáit, azok erőszakosságát, de azt tudnunk kell, hogy a problémák ellenére is az online érkező frissítések a saját biztonságunkat, a gépeinken tárolt adatok biztonságát szolgálják.

Tehát a támogatás hiányában, ha tegyük fel a közeli jövőben érkezik egy újabb, a WannaCry-hoz hasonló támadás, akkor a Windows 7-hez már nem lesz megfelelő védelem. A Microsoft éppen ezért javasolja a Windows 7-es számítógépek frissítését Windows 10-re. 

 

A nagy informatikai gyártók már évek óta csak a Windows 10 operációs rendszerrel kompatibilis számítógépeket, notebookokat gyártanak. Ez azt is jelenti, hogy meglévő, több éves, még Windows 7-et futtató számítógépünk Windows 10-zel való kompatibilitása felől érdemes szakértőtől érdeklődnünk. Nem elképzelhetetlen, hogy egy "egyszerű" operációs rendszer frissítéssel megoldhatjuk az előttünk álló biztonsági problémát.

Miben érint engem a támogatás megszűnése?

A Windows 7 nem kap további biztonsági frissítéseket 2020. január 14-től. Tehát saját biztonságunk érdekében érdemes a számítógépünkön futó Windows 7-et frissebb, modernebb Windowsra cserélni. Ehhez mindenképp ajánlott szakértő segítségét kérni, ahol bővebben is megismerkedhetünk ennek lehetséges megoldásaival. Nálunk az Excomban már egyre többen érdeklődnek - akár telefonon is - a lehetséges alternatívákról.

Mit tehetünk?

A Windows 7 legtöbb felhasználója számára egy Windows 10-et futtató új, esetleg egy használt, de megbízható és sokkal modernebb, azonban kellemes árú számítógépre való átváltás a javasolt továbblépési irány. 

Frissíthetem a meglévő PC-met a Windows 10-re?

Igen, de a legújabb hardveres képességek nyújtotta előnyök kihasználásához szükséges a váltás egy Windows 10-et futtató új PC-re. Azonban érdemes szakértő segítségét kérni, mert az is elképzelhető, hogy meglévő gépünk csekély ráfordítással simán megküzd a Windows 10 nagyobb gépigényével is. Ez adott esetben némi memória bővítést, esetleg egy SSD beépítést jelenthet, mellyel egy régi gép is gyorsabb lehet.

Hogyan frissíthetek a Windows 10-re ingyenesen?

A Microsoft a Windows 10 megjelenésekor közel egy évig lehetőséget biztosított arra, hogy a Windows felhasználók ingyenes áttérjenek a Winodws 10-re. Azonban ez a frissítési ajánlat 2016. július 29-én lejárt.

Windows 7-es számítógépem működése meg fog állni 2020. január 14-én?

Nem, a Windows 7 támogatása ugyan megszűnik, de az operációs rendszer továbbra is működni fog. 2020. január 14. után a Windows 7-et futtató számítógépekhez megszűnnek a biztonsági frissítések, továbbá a Microsoft ügyfélszolgálata nem fog technikai támogatást biztosítani a Windows 7-hez.

Mi történik, ha tovább használom a Windows 7-et?

Ha a támogatás megszűnése után tovább használjuk a Windows 7-et, a számítógép ugyan működni fog, de sebezhetőbbé válik a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. A PC továbbra is elindul és fut majd rajta a Windows 7, de a továbbiakban már nem kap szoftverfrissítéseket a Microsofttól, így biztonsági frissítéseket sem. Ezeken a számítógépeken kifejezett biztonsági kockázattal járhat az online bankolás, és más egyéb olyan művelet is, melyhez belépési azonosítók megadása szükséges.

Mi lesz a cégek és intézmények által tömegesen használt Windows 7-es gépekkel?

A vállalkozásnak, intézményeknek lehetősége lesz arra, hogy akár 2023-ig használják Windows 7-es gépeiket anélkül, hogy eközben komoly biztonsági kockázatoknak kellene kitenniük magukat. Ugyanakkor 2020-től kezdődően már ők is csak pénz ellenében kapják majd meg havonta az újabb és újabb foltokat - illetve egészen pontosan akkor, ha előfizetnek a Microsoft Extended Security Updates (ESU) programjára.

Ezt Windows 7-telepítésenként külön-külön lehet majd megvenni, de hogy mennyiért, azt a Microsoft egyelőre nem közölte. Magánszemélyeknek ilyen lehetőséget a Microsoft nem biztosít.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek