Rain4 °C
2019. december 12. csütörtök Gabriella
Menü

A számítógép gyorsítás elérhető alternatívája: SSD-beépítés

A számítógép gyorsítás elérhető alternatívája: SSD-beépítés
Az SSD beépítését érdemes szakemberre bízni, annál is inkább, mert a beépítés után a Windowst újra kell telepíteni. (Fotó: pureinfotech.com)

Sokan vannak úgy, hogy a meglévő, már kicsit túlkoros számítógépük, notebookjuk sebességével nincsenek megelégedve, de újat venni nem akarnak, vagy nem tudnak. Pedig a régi, lassú gépekből is táltost varázsolhat ez az új eszköz, amit SSD-nek hívnak.

Először is azzal kezdeném, hogy mi is ez a csoda alkatrész, mely úgy tud hatni a notebookra, számítógépre, mint Viagra egy idősödő úrra. De félre a pikírt a tréfával! Tény, hogy az SSD már pár éve a piacon van és elérhető, csak korábban drága volt és a kapacitása is szűkösnek bizonyult. Ám az idő előrehaladtával, ahogy az lenni szokott az újdonságként debütáló kütyükkel, az áruk csökkent, a tudásuk pedig nőtt.

Szóval az SSD nem más, mint a hosszú évek óta élő adattároló eszközök (merevlemez, HDD) modern kori leszármazottja. Míg a számítógépek merevlemeze - mely napjainkban is még a legtöbb számítógép alapértelmezett adattároló egysége - egy mechanikai, mozgó alkatrészekkel működő adattároló egység, addig az SSD egy memóriachip alapú, mozgó alkatrészek nélküli tároló kötet. Már az, hogy nincs benne mozgó alkatrész, sokat tud gyorsítani a számítógépen futatott programokon. Ez leginkább a Windows működésén vehető észre, de kihat a többi program sebességére is.

Az SSD a gyorsabb működése révén, melyet a benne található időről-időre gyorsabb memóriachipek és a fejlődő technológia révén ér el, látványosan tud hatni egy notebook működésére. Azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy egy SSD-től még nem fog a számítógép tudása, számolási kapacitása megnőni. Itt azt kell megértenünk, hogy egy számítógép sebességét, tudását sok alkatrész együttes hatása befolyásolja.

A gépben lévő processzor (CPU) nagyban befolyásolja például egy gép sebességét. Főleg azt, hogy egy-egy számolásigényes folyamat, mint például egy nagy méretű fotó retusálásával, vagy egy ház tervezési folyamatával mennyi idő alatt is készül el a számítógép. Azonban azt, hogy egy-egy program mennyi idő alatt indul el, vagy éppen működése közben mennyire gyorsan is bír futni, azt jellemzően a merevlemez lassú, komótos működése befolyásolja.

Amit érdemes kiemelni még, az a fizikai memória (RAM) mennyisége. Erről azt kell tudni, hogy ennek a bővítése egy bizonyos pont után már érdemben sokat nem befolyásol a Windows működésében. Annyi azért mindenképp fontos, hogy ne elégedjünk meg az alap 4 GB mérettel. Ez leginkább azért fontos, mert a Windows működési elve alapján annyi memóriát fogyaszt, amennyi csak rendelkezésre áll, de napjainkban a 8 GB egy átlag használathoz bőven elég. Tehát ennek a növelésével már sokat nem tudunk lendíteni a rendszer működésén. Ha ezek adottak, és persze nem egy belépő szintű, esetleg 15 éves gépről  beszélünk, akkor van értelme elgondolkodni azon, hogy nem egy új gépet veszünk, hanem csak felgyorsítjuk a meglévőt.

A számítógép gyorsítás elérhető alternatívája: SSD beépítés

Az adattárolók újjászületése: az első kettő képen még a hagyományos (3,5" és 2,5" méretű), mozgó alkatrészes meghajtók. Az új típusú memória chipes, SSD meghajtók nem csak fizikailag foglalnak kevesebb helyet, de az energia felhasználásuk is sokkal kisebb, ezzel egy notebook esetében még az akkumulátor működésében is pozitív szerepük lehet.

Tényleg gyorsabb lesz a Windows?

Sokan úgy vélekednek, hogy az internetezéshez és irodai munkákhoz nincs szükség erős hardverre, ezért sokáig nem is váltanak számítógépet és megelégednek a lassú működéssel. Ilyenkor jön az, hogy míg a Windows betölt, addig elszívnak egy szál cigit, vagy bedobnak egy kávét.  Azonban az új gép használatbavételekor gyorsan kiderül, hogy az ilyen egyszerű feladatok is mennyivel gyorsabban zajlanak. A modern weboldalak és alkalmazások, a legegyszerűbb tartalmak megjelenítéséhez is hardverigényeseknek bizonyulnak, ezért időről-időre vagy hardvert kell váltani, vagy fejleszteni kell a gépet. És pont ezt a fejlesztést könnyíti meg, vagy inkább olcsósítja az SSD beépítése a régi számítógépbe.

Mivel a SSD meghajtó ára fajlagosan magasabb a merevlemezek áránál, ezért általában olyat érdemes vásárolni, melyen elfér az operációs rendszer és a legfontosabb programok. A fájlok és állományok tárolására, különösen a filmekre és a zenére gondolok, érdemes a korábbi HDD lemezeket megtartani. A legtöbb laptopban csak egyetlen merevlemez számára van csatlakozó, de az optimális megoldás az, hogy az új SSD mellett a régi merevlemezt is megtartjuk. Erre két opció adódik.

A számítógép gyorsítás elérhető alternatívája: SSD beépítés

Notebook esetén az egyik legkényelmesebb megoldás, hogy az amúgy is egyre kihasználatlanabb optikai meghajtó (DVD) helyére szereljük át a korábbi rendszert tartalmazó HDD-t. Egy ilyen speciális beépítőkeret segítségével a régi merevlemez egyszerű adattárolónak reinkarnálódik, míg annak korábbi helyére szereljük a gyors SSD meghajtót. Egy ilyen beépítőkeret ára nagyjából 5.500 forint.

Az egyik megoldás az, ha a korábbi merevlemez helyére szereljük be az SSD-t, a HDD számára pedig egy külső, USB-porton keresztül csatlakoztatható tárolót vásárolunk. Ezzel csak annyi a probléma, hogy egy plusz kütyüt kell vinnünk a laptoppal együtt. Sokkal kényelmesebb megoldás lehet, ha a DVD meghajtó helyére beépíthető SSD beépítő keretet vásárolunk. DVD vagy CD lemezt már ritkán használunk, a villámgyors SSD-re telepített Windows 10 operációs rendszerrel és a HDD-n hagyott médiaállományokkal új életet tudunk lehelni a gépbe.

Milyen SSD meghajtót vegyünk?

A megfelelő SSD-meghajtó kiválasztása problémás kérdés, ezért érdemes szakemberhez fordulni. Alapvetően elmondható, hogy olyat érdemes választani, ami ár-érték tekintetében elfogadható. A 64 GB méretű meghajtók valójában semmire sem jók, méretük a Windows normál működéséhez nagyon kevés. A 128 GB-os már jó választás, a rendszer és a leggyakrabban használt néhány program tárolására kényelmesen alkalmas. Asztali számítógépek esetében, ahol a korábbi merevlemez egyszerűen a gépben maradhat, egyszerű és olcsó megoldás a 128 GB méret. Azonban ha egy ütősebb, hosszabb távra is megfelelő vételben gondolkodunk, akkor a 240-256 GB kapacitás az, mely megnyugtató megoldást jelenthet. Ekkora méretű meghajtón már simán elfér egy komolyabb iroda teljes Windows rendszere is, még a felhasználó sok gigabyte méretű levelezésével és dokumetumaival együtt is.

És hogy ne maradjuk konkrét számok nélkül: az általam is javasolt belépő szintű, 128 GB-os SSD ára nálunk az Excomban 10 000 forint körül alakul. Ehhez még annyit kell figyelembe vennie a felhasználónak, hogy igaz az SSD beépítésére külön munkadíjat sosem számolunk, de egy SSD-vel feltuningolt notebook Windows rendszerét minden esetben újra kell telepíteni, nyilván azért, hogy a Windows erről a gyors meghajtóról tudjon működni. Ennek pedig már van munkadíj vonzata. De ennek ellenére is könnyen megtapasztalható, hogy az SSD-vel még egy esélyt kaphat a használt laptop vagy számítógép.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Budapesten van Európa legszebb adventi vására
  Budapesten van Európa legszebb adventi vására
 • Nagy forgalomra számítanak a kereskedő hálózatok
  Nagy forgalomra számítanak a kereskedő hálózatok
 • Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez lehet jó is, meg nagyon rossz is
  Van, aki felvilágosítsa a gyerekedet, ha te nem teszed! Ez lehet jó is, meg nagyon rossz is
 • Limanowai csata - a hősök emléke előtt tisztelegtek Fehérváron
  Limanowai csata - a hősök emléke előtt tisztelegtek Fehérváron
 • Parfüm, étkészlet, okostelefon - erősödik a forgalom az áruházláncokban
  Parfüm, étkészlet, okostelefon - erősödik a forgalom az áruházláncokban
 • "Hitelboom" - egyre több személyi kölcsönt és áruhitelt vesznek fel az ünnepekhez közeledve
  "Hitelboom" - egyre több személyi kölcsönt és áruhitelt vesznek fel az ünnepekhez közeledve
 • Változás - júliustól egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be
  Változás - júliustól egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be
 • Újévi csobbanás - fürdőruhások állítanak karácsonyfát a Balatonba
  Újévi csobbanás - fürdőruhások állítanak karácsonyfát a Balatonba

Eseménynaptár

 • Szigorodnak a közjegyzővé kinevezés feltételei - börtön is kiszabható kuruzslásért
  Szigorodnak a közjegyzővé kinevezés feltételei - börtön is kiszabható kuruzslásért
 • Kulturális törvénycsomag - elfogadta az OGY
  Kulturális törvénycsomag - elfogadta az OGY
 • Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
  Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. december 11.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. december 11.
 • Időközi választás Dunaújvárosban - Ma kezdik nyomtatni az értesítőket
  Időközi választás Dunaújvárosban - Ma kezdik nyomtatni az értesítőket
 • Kampány – együnk több juh- és kecskehúst
  Kampány – együnk több juh- és kecskehúst
 • Bőnyi rendőrgyilkosság - jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott Győrkös István
  Bőnyi rendőrgyilkosság - jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott Győrkös István
 • Segítség - gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés
  Segítség - gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés
 • Rekord - Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában
  Rekord - Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában
 • 87 millió forint - az uniós adatvédelmi irányelvek megsértése miatt büntetett az adatvédelmi hatósá
  87 millió forint - az uniós adatvédelmi irányelvek megsértése miatt büntetett az adatvédelmi hatósá
 • Milyen ruhát vegyünk fel a céges karácsonyi buliba?
  Milyen ruhát vegyünk fel a céges karácsonyi buliba?
 • Adatlopás - megduplázódott a számuk
  Adatlopás - megduplázódott a számuk
 • A bécsit is maga mögé utasította - a Szent István Bazilika előtti adventi vásár lett a legszebb
  A bécsit is maga mögé utasította - a Szent István Bazilika előtti adventi vásár lett a legszebb