4 évnél régebbi cikk

Fehérvárra is ellátogat Joulupukki, a finn Mikulás
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvárra is ellátogat Joulupukki, a finn Mikulás

Idén is Magyarországra utazik az igazi finn Mikulás, Joulupukki, aki a rovaniemi otthonából indul az ünnepek előtti szokásos körútjára, hogy meglátogassa világ nagyvárosainak gyerekeit, így szerezzen nekik életre szóló, felejthetetlen pillanatokat. 2019-ben is több hazai településen, köztük Székesfehérváron is tiszteletét teszi. Városunkban december 7-én a Városház téren csíphetitek el a nagy szakállút akció közben.

A méltán híres Joulupukki Észak-Finnországban, a lappföldi Korvatunturi vidékén él, varázslatos háza pedig Rovaniemiben, a sarkkörön (Napapiiri) található, ahol az év háromszázhatvanöt napján nagy szeretettel fogadja az odalátogató gyerekeket.

Mivel a finn gyermekek számára karácsony este a Mikulás hozza az ajándékot, ezért minden évben még december hatodika előtt látogat el Magyarországra, hogy időben visszaérjen és felkészüljön az ünnepi hajtásra. A finn Mikulás segítői a jóságos, piros ruhában flangáló manócskák (tonttu), így a találkozás során nem kell tartanunk az ijesztő krampuszoktól és a virgácsaiktól. 2019-ben Joulupukki november 28. és december 8. között tartózkodik Magyarországon, amely során több tízezer gyermek ünnepét varázsolja majd szebbé.

Itt tartózkodása alatt gyermekotthonokba, gyermekjóléti- és családsegítő szolgálatokba, kórházakba, iskolákba, óvodákba és karácsonyi vásárokba is tiszteletét teszi, illetve elutazik Rovaniemi két testvérvárosába: Veszprémbe és Ajkára is, nem beszélve Székesfehérvárról, ahol december 7-én délután három és öt óra között a Városház téren találkozhattok az igazi Télapóval.

Joulupukki hisz abban, hogy kilencvenkilenc év alatt mindannyian gyermekek vagyunk, ezért egy üzenetet küldött minden fiatalnak: 

Legyünk jók és a karácsonyi béke és szeretet töltse be szíveinket! Adakozzunk a rászorulóknak és a nélkülözőknek adventben. Cselekedjünk úgy, ahogyan azt szeretnénk, hogy velünk is cselekedjenek embertársaink!

Idén a következő helyszíneken találkozhattok az igazi finn Mikulással:

November 29., péntek, Jubileumi MikulásGyár nyitó ceremónia, Millenáris Park, 11:00-12:30
November 30., szombat, Visegrád, Thermal Hotel Visegrád, 13:00-15:00
December 1., vasárnap, MikulásGyár, Millenáris Park, 14:00-15:30 
December 2., hétfő, Veszprém, Főtér, 15:30-17:00
December 3., kedd, Lurdy Ház, kültéri parkoló, 10:00-11:30
December 4., szerda, Ajka, Agóra tér, 16:00-17:30
December 5., csütörtök, Debrecen, Főtér, 16:00-16:20
December 6., péntek, MikulásGyár, Millenáris Park, 12:00-13:30 - Vörösmarty téri Adventi és Karácsonyi Vásár, 16:00-17:30
December 7., szombat, Zalakaros, MenDan Magic Spa & Wellness Hotel Zalakaros, 10:30:-12:00 - Székesfehérvár, Városház tér, 15:00-17:30 

Ha esetleg lecsúsznátok Joulupukkiról, akkor sincs nagy gáz, ugyanis finnországi otthonában, Rovaniemiben a szezon során akármikor meglátogathatjátok. A Santa Park egészen január 11-ig nyitva tart, így bőven van időtök egy kis időt eltölteni a nagy szakállúval.

Végezetül pedig kukkantsatok meg, hogy milyen körülmények között él a Mikulás Finnországban:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek