4 évnél régebbi cikk

Idén vajon fehér lesz a fehérvári karácsony?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Idén vajon fehér lesz a fehérvári karácsony?

A szakértő szerint még korai erről beszélni, a mértékadó időjárási portál és a hagyományok szerint is esélytelen, hogy fehér legyen idén a karácsony Székesfehérváron. Azért még ne mondjunk le teljesen a decemberi végi havazásról.

Az év vége felé beindul Magyarország egyik kedvenc sportja: a találgatás, hogy vajon lesz-e hó az ünnepek előtt vagy alatt. Az utóbbi években a fehér karácsony lázhoz jelentősen hozzájárultak az időjárási portálok, melyek közül több is 30 napos előrejelzést ígér - más kérdés, hogy ilyen hosszú távra szinte lehetetlen pontosan megjósolni, hogy milyen idő lesz. Ha van időszak, amivel valószínűleg tele van a hócipője (haha!) az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ), akkor az a karácsony előtti pár hét lehet, amikor tőlük is mindenki azt kérdezi: fehér lesz a karácsony? 

A meteorológusok néhány napja egy elég sokatmondó Facebook-poszttal próbálták is jelezni, hogy nem, nem lehet még megjósolni a karácsonyi havazást, vagy annak elmaradását. Úgy fogalmaznak, hogy

"...ilyen időtávlatban mondani bármi érdemlegeset teljességgel felesleges, még bőven a "bármi lehet" kategóriában vagyunk."

Megnéztük, hogy ehhez képest mit vetít előre kifejezetten Székesfehérvár időjárásával kapcsolatban a következő 30 napra az időkép.hu. A portál szerint havazás egész decemberben nem várható, a havas eső a maximum, amit ki tud préselni magából az ég. Erre jelen állás szerint a legnagyobb esély december 2-án, 9-én és 21-én van. A karácsony azon túl, hogy teljesen hómentesnek tűnik, egyben a hosszútávú előrejelzés szerint a hónap legmelegebb időszaka is lesz 5-7 fok között napi csúcsokkal. December 24-én ehhez borult ég, míg 25-én és 26-án közepesen felhős égbolt társulhat. Vagyis az oldal szerint a fehér karácsony esélye jelen állás szerint elenyésző.

Nagyjából hasonló véleményen van Bán Balázs is. A fehérvári amatőr meteorológus kiemeli, hogy nagy biztonsággal csak néhány napra, esetleg 1-2 hétre lehet pontosan előre jelezni a várható időjárást. 

– A tavalyi évben sem volt fehér a karácsony – mondta Bán Balázs. – Decemberben még gyakrabban van jelen a nyugatias, óceáni irányítás, amellyel enyhébb légtömegek is érkezhetnek. Az elmúlt években is ez volt megfigyelhető. Több alkalommal a december közepi hideget pont az ünnepek tájékán váltotta fel akár szokatlanul meleg, inkább tavaszi időjárás 20 fok körüli hőmérsékletekkel. Volt olyan év is, amikor nyárias zivatar is volt karácsonykor dörgéssel, villámlással. Azaz statisztikailag jóval nagyobb az esélye nálunk a nem fehér karácsonynak.

Az amatőr meteorológus hozzátette, hogy Magyarországon a legvalószínűbb havas időszak Magyaroszágon a január, de  még inkább a február első fele. 

Utolsó reményeink a néphagyományok maradnak a fehér karácsonyra. Az egyik ilyen szerint Szent Erzsébet napja a tél erejét szabja. Vagyis ha november 19-én, Erzsébet napján havazik, akkor a karácsony is fehér lesz. Ez idén nem történt meg. Szintén karácsonyi időjósló nap november 25-e: a hagyomány szerint most a legnagyobb esélyünk egy fagyos karácsonyra lehet, ugyanis Katalin napján meglehetősen enyhe időnk volt.

Végezetül a német Bildben néhány napja hosszabb elemzést közöltek a szokatlanul meleg őszről, és az előttünk álló télről. A cikk egyik fontos megállapítása szerint nemhogy hó, de hideg is alig lesz az előttünk álló három hónapban. 

"Minden idők legmelegebb telére számíthatunk, legalábbis az amerikai meteorológiai hivatal legújabb számításai erre engednek következtetni" - írja a lap.

Ezek után nehéz arra kilyukadni, hogy fehér lesz az idei karácsony Fehérváron. Mi inkább a fekete karácsony felé hajlunk

De mit gondolsz te?

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek