4 évnél régebbi cikk

Mi alapján válasszunk LED fényforrást?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Mi alapján válasszunk LED fényforrást?

Fényáram, fogyasztás, színhőmérséklet, sugárzási szög, élettartam, színvisszaadási index. Néhány fontos jellemző, melyet mindenképpen figyelembe kell vennünk a LED fényforrás kiválasztásakor.

múltkor már említettem, hogy az elmúlt években komoly üzletággá fejlődött a karácsonyi dekoráció. Míg régen szinte csak izzósorokat lehet vásárolni, manapság már rengeteg asztali és ablakdísz, dekorációs gyertya, házfalat megvilágító projektor kapható a boltokban. E termékek már mind LED-esek, mert az EU betiltotta a hagyományos volfrám szálas izzókat.

A LED és a hagyományos volfrám szálas izzók közötti lényeges különbség az energiafelhasználás területét érinti: Míg egy hagyományos izzó 40W fogyasztással „állít elő” egy bizonyos fényerőt, addig egy LED termék ennek a töredékével, nagyjából 9W-tal képes ugyanakkora fényerőt biztosítani. A LED izzóval hatodára csökkenhet a fogyasztás, mivel egy 10W-os LED izzó egy 60W-os hagyományos izzó fényerejét biztosítja. – Miközben a LED termékek élettartama is sokkal hosszabb.

Az izzók között hatalmas különbség van méret/fényerő/szín/forma/minőség/ár tekintetében, így a laikus fogyasztó igencsak gondban van, ha választania kell a kínálatból. Mire figyeljünk a döntés meghozatalakor? – Erről kérdeztem Séllei Norbertet, aki több mint tíz éve dolgozik a világítástechnikai üzletágban.  

Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mire is szeretnénk használni a fényforrásunkat.” – mondta –

„Fontos, hogy milyen hagyományos izzót szeretnénk helyettesíteni, s hogy a lakásunk, házunk melyik helységét szeretnénk megvilágítani vele.

A forma, méret, az általa kibocsátott fény mennyisége elég szerteágazó, így nagyon nehéz a vásárló dolga, ha ki akarja választani a számára legmegfelelőbbet.”

A szakértő kifejtette, hogy a formát tekintve minden üzletben megtalálható a gömb alakú, vagy az ún. gyertya formájú LED fényforrás, de egyre népszerűbbek a LED szalagok is. Sőt, a mai világban csaknem minden régi típusú fényforrást kiválthatunk LED termékkel.

Néhány fontos jellemzőt mindenképpen tudnunk kell a LED fényforrásról, legyen az világítótest vagy a hagyományos izzót kiváltó LED fényforrás. Ezek a jellemzők: a fényáram, a fogyasztás, a színhőmérséklet, a sugárzási szög, az élettartam és a színvisszaadási index.

A fényáram a köznyelven a LED fényforrás által kibocsátott fény erőssége (ezért „fényerő”-nek hívják sokan). Ennek mértékegysége a lm (lumen). Minél nagyobb egy termék lm értéke, „annál jobban látunk felkapcsolásakor”. Az azonos fogyasztású fényforrásoknak eltérő a fényárama – attól függően, hogy milyen elven működnek.

  • hagyományos izzó: 13 lm/W
  • halogén izzó : 18 lm/W
  • energiatakarékos izzó: 50 lm/W
  • kompakt fénycső: 60 lm/W
  • LED: 35–200 lm/W

A fogyasztás kapcsán már az előző cikkben is említettem, hogy mint minden műszaki eszköznek, úgy a LED fényforrásoknak is van fogyasztási tényezője. Nyilván mindenki a legkisebb fogyasztású terméket szeretné megvásárolni, mondván, hogy az sokkal kevésbé emeli meg a villanyszámlánkat. Itt azonban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy minden esetben szem előtt kell tartanunk a fényerő kérdését is! Az optimális az, ha olyan terméket választunk, amely az 1 W fogyasztás mellé nagyjából 90-100 lm fényerőt biztosít. 

A színhőmérséklet a látható fény egy jellegzetessége, s ezáltal a LED fényforrás által kibocsátott fényének is. A színhőmérséklet lehet „sárgás”, „fehéres” s egészen „kékes” is.

A színhőmérséklet befolyásolja a hőérzetünket és a koncentrációs képességünket is. Mivel a kékről főként a jégre/vízre asszociálunk, így az alacsony hőmérséklet-érzetű, a vörösebb árnyalatok pedig melegebbnek tűnnek a tűz/izzás szimbóluma miatt.

A színhőmérséklet megválasztásánál mindig vegyük figyelembe az otthonunkban uralkodó színeket, hogy milyenek a falak, a bútorok. Ha például meleg színeket használtunk a falak festésénél, akkor érdemes meleg, azaz 3000 K közeli fényforrásokat használni.

A sugárzási szög alatt azt a szöget értjük, melyet megvilágít a lámpatest. A megadott sugárzási szögön kívüli területeken a fényerő csökken, ezért látjuk ugyan a fényt, de a tér nincs megvilágítva (eléggé gyenge). Minél nagyobb egy termék sugárzási szöge, annál nagyobb területet világít be. Napjainkban a LED termékek sugárzási szöge leggyakrabban 120-130 fok.

A tárgyak színe különböző fényforrásokkal megvilágítva eltérő lehet a valóságos színéhez képest. Minél magasabb egy LED fényforrás CRI indexe, annál „élethűbb” a megvilágított tárgy színe. A mai modern LED fényforrásoknak a CRI indexe >96.Ez a lényege a „színvisszaadási index”-nek, mely fontos lehet például egy gyerekszoba felszerelésénél, ahol a gyermekeink rajzolnak, játszanak.

Nem szabad elfelejteni a LED lámpatestek kiválasztásánál, hogy milyen körülmények között fog az működni, milyen helységbe szeretnénk használni. Az ún. IP védettség a kulcskérdés.” – hívta fel a figyelmet Séllei Norbert – „A vizes helységekben, pincékben, ahol gyakran előfordulhat párásodás és kifröccsenő víz, fontos, hogy a termék legalább IP44 legyen, de a legjobb, ha IP65.”

Ha tehetjük, vásároljunk olyan terméket, mely fényerőszabályozható (más néven: „dimmelhető”). Ez a tulajdonság akkor jöhet jól, ha változtatni szeretnénk a fényerőn. (Például nem akarunk nagy fényt egy romantikus vacsora alatt.)

A fényerőszabályzásnak két lehetősége van: az egyik a fokozatmentes fényerőszabályzás, melyhez mindenképpen szükségünk van egy fényerőszabályzó kapcsolóra. A másik megoldás az ún. STEPDIMM-es termék, amely általában három fokozatban képes fényerejét csökkenteni a hagyományos villanykapcsoló le- és felkapcsolásával.

Végezetül beszéljünk az élettartamról, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen sokáig élvezhetjük fényforrásunkat. A gyártók mindig hozzávetőleges élettartamot határoznak meg termékeiknek, s ez nincs másként a LED termékek esetében sem. Üzemórában fejezik ki ezt a jellemzőt. Általában 30-50.000 h a becsült élettartam, de ez természetesen nagyban függ a LED használatától. (Pl: hányszor kapcsoljuk le-fel a LED fényforrást, milyen a környezet hőmérséklete stb.)

Válasszunk minél hosszabb élettartamot ígérő LED termeket, amely üzem időt tekintve legalább 30.000 óra!” – tanácsolja a szakértő, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a hosszú élettartam mellett figyelni kell a garanciális időszakra is, s ennek fényében megőrizni a számlát/fizetési bizonylatot.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek