2 évnél régebbi cikk

Hogyan pompázhatnak hosszabb ideig a vágott virágok? - Összeválogattunk néhány praktikát
·Stílusotthon·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
Hogyan pompázhatnak hosszabb ideig a vágott virágok? - Összeválogattunk néhány praktikát
·Stílusotthon·Utolsó frissítés: undefined

Mindannyian szeretjük a cserepes és a kertben található virágok mellett a  vágott csokrokat is. Vidám, színes, de sajnos rövid az életük. Érdemes gondot fordítanunk rá, hogy minél tovább pompázzon otthonunkban. Hogy a virág friss, üde maradjon, sokféle módszer él a köztudatban, de azok nagyobb része csupán legendának számít. Kutakodtam kicsit, mely praktikák hatékonyak.  

A levágott virág már nem él, de még lélegzik és ezáltal nedvességet fogyaszt: szüksége van minden nap friss vízre. A csapvíz általában alkalmas erre a célra, de ahol nagy a mésztartalma, ott ajánlatos felforralni és langyosra lehűtve önteni a vázába.

A virágszálak tövét éles késsel, ferdén - minél több edénynyaláb érintkezzen a vízzel- le kell vágnod úgy, hogy a zöld héjat ne kapard le. Ha ajándékba viszed virágot, akkor a szárára átmenetileg gyertyacseppet csöpögtess. Az alsó leveleit vágd le, mert ezek a vízben igen gyorsan rothadni kezdenek.

A váza vizébe sokféle anyagot javasolnak, a virágüzletekben is vásárolható tartósítószer, de legjobban egy kevés kristálycukor és néhány csepp citromlé fejti ki a hatást. A nagyobb csokrot hajlakkal is leszórhatod, hónapokig gyönyörködhetsz benne.

A virágok tartóssága nagyon eltér egymástól

A friss orchideaszálak két-három-négy hétig díszítik az otthonodat, de tartós a flamingóvirág, a liliom és az üvegházi, nemes szegfű is.A rózsaszálak végét is minden nap meg kell újítani. Fokozza a tartósságot, ha a vázát limonádéval töltöd meg. A vázába állított virágos orgonaszálak igen sok vizet fogyasztanak, a mindennapos vízcsere itt különösen fontos.

Érdemes odafigyelned a vázák megválasztására is

Kerüld a szűk szájúakat és részesítsd előnyben a nyitottabbakat. Ha a szálak összeszorulnak a kis helyen, hamar elhervadnak. Ha van elég helyük, akkor tovább szépek maradhatnak.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a virágok frissességét gátló és kellemetlen szagot árasztó baktériumok szaporodásnak indulnak a vázában. Ilyenkor érdemes aszpirintablettát vagy egy evőkanál ecetet tenned egy liter vízhez. A vázát ne tedd tűző napra, mert a meleg napfény is serkenti a mikroorganizmusok szaporodását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek