2 évnél régebbi cikk

Hogyan lehet a muskátli virága egész nyáron szép és dús?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Hogyan lehet a muskátli virága egész nyáron szép és dús?

Teljesen mindegy, hogy házban vagy lakásban élünk, ha jön a tavasz, legtöbben muskátlikkal díszítjük ablakaink párkányát. Szeretnénk gyönyörködni a hideg beálltáig dús virágaiban. Ez nem mindig sikerül, holott gondozásuknál csak pár dolgot kellene figyelembe vennünk.

Bár kora tavasszal 10 darabos tálcás, fiatal palántákat vásárolhatunk, az évszak közepétől, végétől már erősebb, nagyobb, virágzó tövekhez is hozzájuthatunk. Ezek jobban viselik a környezet viszontagságait.

Figyeljünk oda, milyen edénybe és földbe ültetjük

A kertészetekben rengeteg méretű, formájú és színű balkonládából, akasztós cserépből választhatunk. Fontos, hogy az edények alján legyen lyuk, hogy a felesleges víz eltávozhasson. Ha az előző évi edényt használjuk, mindenképp mossuk ki és fertőtlenítsük. Az ültetéshez használjunk muskátli földet, így a növény a megfelelő táptalajt kapja. Ha a tavalyi, átteleltetett töveket ültetjük újra, rázzuk le a régi földet a gyökerekről és ültessük őket friss földbe.

Fény és meleg igényes növény

Tegyük napos helyre, ahol legalább fél napig éri a napfény! Ha árnyékos helyre kerül, nem virágzik megfelelően. A muskátli nem tartozik a kifejezetten vízigényes növények közé, ám nyári hőségben előfordulhat, hogy naponta kétszer is öntöznünk kell. Lehetőség szerint kora reggel, vagy késő este öntözzünk, nehogy a növény levelei megégjenek.

Hogy egész nyáron virágozzanak

A  töveket lássuk el folyamatosan tápanyaggal. Az ültetés után egy hónap elteltével heti egyszer öntözzük tápoldattal vagy kéthetente szúrjunk a tövek mellé egy-egy táprudat. Az elnyílt virágokat távolítsuk el a növényekről, mert gátolják az új virágok kialakulását. Futó muskátli esetében egy nyáron kétszer vágjuk vissza a hajtásokat a felére, hogy szép dúsak legyenek. A nyár végén dugványozással próbálkozhatunk a szaporításával.

Az eredetileg Dél-Afrikából származó, Európában pedig a 18. században megjelent muskátli (Pelargonium) ma talán a legnépszerűbb balkonnövény hazánkban, melynek tartása egyáltalán nem nehéz, csak kis odafigyelést igényel.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek