4 évnél régebbi cikk

Ne dobd el, használd újra! – Újabb szemléletformáló projektben vesz részt a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
Ne dobd el, használd újra! – Újabb szemléletformáló projektben vesz részt a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség

Az Interreg Europe program támogatásával megvalósuló, 2LIFES névre keresztelt projekt célja, hogy a hulladékkezelést új alapokra helyezze azáltal, hogy az újrahasználatra fektet hangsúlyt a hulladékfeldolgozással szemben.

 A „Reuse – Használd újra!” szemlélet alapgondolata az, hogy a legjobb hulladékkezelési mód a megelőzés. Tárgyaink újrahasználatával, élettartamuk teljes kihasználásával megelőzhető, hogy azok idejekorán a hulladéklerakóba kerüljenek. Ehelyett, ezen a ponton próbáljunk meg új életet adni tárgyainknak akár azzal, hogy megkeressük azt az új tulajdonost, aki szívesen használja a továbbiakban, akár a használat új, alternatív módjával.

Ezzel a gondolkodásmóddal csökkenthető a lakosság által termelt hulladék mennyisége, de emellett az Ügynökség igyekszik cégeket és oktatási intézményeket, valamint önkormányzatokat is bevonni a programba, és kiemelten fontosnak tartja a közszféra által támogatott reuse megoldásokat. Ezeknek a szereplőknek ugyanis módjukban áll egész közösségekre, településekre hatást gyakorolni. A hosszútávú cél pedig az, hogy olyan szakpolitikai irányelvek is megszülethessenek, amelyek az újrahasználatot ösztönzik az eddigi, hulladékfeldolgozásra fókuszáló gyakorlat helyett.

Az Ügynökség, szoros szakmai együttműködésben a Ki? – Ti & Mi civil szerveződéssel felkutatott és bevont a projektbe olyan piaci szereplőket, amelyek tevékenységükben nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra és kiemelten az újrahasználatra. Velük együttműködve a projekt kezdeti időszakában három rendezvényt szerveznek, amelyek egy része a téma iránt érdeklődők felé is nyitott lesz.

Kettejük és a további hat résztvevő ország szereplőinek részvételével olyan együttműködés alakulhat ki, amely valódi eredményeket érhet el a hulladéktermelés csökkentésében, valamint az újrahasználat arányának növelésében.
A projektet és a kapcsolódó rendezvényeket érintően további információk az Ügynökség, illetve a projekt hivatalos honlapján érhetők el:

www.kdriu.hu
www.interregeurope.eu/2lifes

A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.
The project is co-funded by the European Union.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek