2 évnél régebbi cikk

Hogyan ne szilveszterezzünk a tűzoltókkal
Hogyan ne szilveszterezzünk a tűzoltókkal

Mutatunk huszonegy tanácsot, amelyek megfogadásával könnyen elkerülhetitek, hogy a tűzoltókkal szilveszterezzetek.

Szilveszter éjjel országos átlagban ötven tűzeset keletkezik tűzijátékok miatt. Jellemzően csak kisebb tüzek alakulnak ki, mégis minden évben előfordulnak többmilliós kárral járó esetek. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be és tüzet okoz. 

Ezek elkerülésére íme, huszonegy tanács, hogy ne kelljen a tűzoltókkal szilveszterezzetek:

1. Ne vásároljatok tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolnánk vele.

2. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a hatszázhatvannégy árusítóhely valamelyikén. Ezeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik. Itt szakképzett árusoktól vásárolhatunk minőségi tűzijátékokat.

3. Petárdát sehol se keressetek, ezeket árusítani és használni is tilos.

4. A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyétek a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Olyan helyre zárjátok el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény, vagy sugárzó hő.

5. Ne felejtsétek az autóban a tűzijátékokat.

6. Csak úgy mozgassátok, vagy szállítsátok ezeket, hogy a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.

7. Ne tegyétek olyan helyre, ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek.

8. Ne tegyétek olyan helyre sem, ahol nedvességet, párát kapnak. Ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használjátok fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni.

9. Ne tároljátok a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.

10. A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad. A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.

11. Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassuk el ezt és tartsuk be a védőtávot.

12. Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó, ne irányítsátok emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre.

13. A legjobban akkor járunk el, ha úgy teszitek le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.

14. Erős szélben ne használjátok fel őket.

15. Ne tűzijátékozzatok, ha fogyasztottatok alkoholt.

16. A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsátok. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsátok kézből.

17. Rakétát ne indítsátok fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.

18. A telepeket sík talajra helyezzétek.

19. Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjátok azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, a mellette parkoló autó, vagy ház azért, mert még forrón dobják ezeket kukába.

20. Társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsatok el semmilyen tűzijátékot. Menjetek le az utcára és a házaktól távolabb működtessük őket.

21. Ne feledkezzetek meg a házi kedvencekről. Figyeljetek rájuk és ne kössétek meg őket.

Ha minden elővigyázatosság ellenére tűz keletkezik, próbáljátok a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjátok a 112-es segélyhívó számot.

(Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek