4 évnél régebbi cikk

Megújult a szakképzési rendszer
Megújult a szakképzési rendszer

Február 15-én már új szakképzési rendszerbe jelentkezhetnek a nyolcadik osztályos diákok. Január elsejével életbe lépett az új szakképzési törvény, amely számos változást hozott az eddig megszokott rendszerhez képest.

Az idén hatályba lépett szakképzési törvény szerint alapjaiban újul meg a szakképzés: az intézménytípusok elnevezésében, tananyagtartalmában, vizsgarendszerében, illetve gazdálkodószervezetekkel való kapcsolattartásban is számos változás lesz.

A megújulás a szakemberek szerint szükséges volt: "A munkaerőpiac is igényli azt, hogy egy rugalmasabb, gyorsabban reagáló rendszerben képezzük a fiatalokat, ugyanakkor a szakmák tananyagának a változása is generálta ezt az igényt. Illetve a digitalizáció is fontos eleme lett ennek a rendszernek. Most már a régi OKJ, ami átalakul szakmai jegyzékké, tartalmazni fogja, hogy milyen szintű digitális tudásra van szükség" – tudtuk meg Kulcsár Szilviától, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatójától.

Eddig több mint hétszáz szakma volt az Országos Képzési Jegyzékben, ezek lecsökkentek százhetvennégy. Szakképesítés, ami nappali képzésben szerezhető, viszont több mint háromszáz lesz. Az alapszakmákat nappali rendszerben, a ráképzéseket pedig felnőttképzésben tanulhatják majd a diákok. Továbbra is két típusú képzés áll a gyerekek rendelkezésére: szakgimnázium helyett a technikum és a szakképző iskola.

"A technikum annyiban különbözik a mostani szakgimnáziumhoz képest, hogy öt éves lesz. A mostani szakgimnáziumban tizenkettedik év végén érettségi letételével ki lehetett lépni a rendszerből, erre most nem lesz lehetőség, folyamatosan öt év tanulás után tudja megkapni valaki a technikus szakképesítést, ami azt jelenti, hogy tizenkettedik év végén három tantárgyból tud érettségit tenni: ez a matematika, a magyar és a történelem. A következő, tizenharmadik tanévben pedig már kifejezetten csak a szakmai tárgyakat tanulja" – egészítette ki Kulcsár Szilvia.

A képzés végén egy nyelvi érettségit és szakmai vizsgát tehet a diák, amely emelt szintű érettséginek felel meg, és ha szeretne, mehet tovább egyetemre. A szakképző három éves marad. A szakképesítés után a végzőst várja a munka világa, az érettségi megszerzése számára már csak esti, levelező formában lehetséges.

Fontos újítás az ösztöndíjrendszer bevezetése, amely szerint minden diák, aki 2020-ban kezdi el szakképzési tanulmányait, ösztöndíjban részesül: ennek összege a két képzést tekintve hét és tizennégy ezer forint. Február 15-ig Székesfehérváron kilenc intézmény közül választhatnak a nyolcadik osztályosok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek