4 évnél régebbi cikk

Ez most a legjobb közösségi kihívás, de Fehérvár még nem csatlakozott
Ez most a legjobb közösségi kihívás, de Fehérvár még nem csatlakozott

Vannak kihívások, amelyektől a hajunkat tépjük, de futottak már kimondottan életveszélyes agymenések is. A legújabb, a Facebookon terjedő Szütyő Challenge azonban az egyik legjobb, amelyhez mostanság csatlakozhatunk.

Bár nem túl régen indult a műanyagzacskókat kiváltó, újrahasznosítható zöldség- és pékáru tárolására alkalmas szatyrok szárnyalása, mostanra stabil rajongóbázisa épült ki, amire a kisebb-nagyobb élelmiszeráruház-láncok is rácsatlakoztak. Még 2019 nyarán, amikor gyerekcipőben tipegett a saját szatyorba pakolás, megnéztük, hogy Székesfehérváron mely boltok tűrik, esetleg segítik a műanyaghulladék ilyen irányú csökkentését.

Mostanra pedig már elég sok helyen lehet vásárolni különböző méretű zsákokat, amelyek aztán hosszabb ideig szolgálhatják a bevásárlásunkat. Ám az igazi környezetvédelem, avagy környezettudatos gondolkodás, ha ezeket az szütyőket megunt/lehasznált anyagokból magunk gyártjuk le.

De mi a helyzet, ha nincs hozzá elég kézügyességünk vagy alapanyagunk, esetleg azt sem tudjuk, hogyan induljunk el? Nem baj, a közösség segít! A közelmúltban indult kihívás, vagy inkább közösségi összefogás a Facebookon Szütyő Challenge néven.

A lényeg, hogy a bekapcsolódók újrahasznosítható zsákokat készítenek, majd az elkészült szatyrokat különböző helyeken, például bölcsikben, ovikban, iskolákban, cégekben, vagy esetleg kisebb boltokban helyezik ki, hogy mások is áttérhessenek a környezettudatos zacskóhasználatra. 

Több ponton is csatlakozhatunk a Szütyő Challenge-hez: ha van elfekvőben textilünk, megunt függönyünk, akkor felajánlhatjuk, de vállalhatjuk a zsákok varrását és lehetünk szütyőosztók is.

Hogy ki a szütyőosztó? 

Bevásárláskor, amikor látod, hogy valaki nylont tép, ajánlj fel neki egy szütyőt. Mindenkinek csak egyet-kettőt, hogy meglegyen a kezdőlökés, de ha valóban szeretne tenni a jelenünkért és jövőnkért, akkor váljon ő is aktívvá - áll a kihívás Facebook-oldalán.

De terjeszthetjük is a kihívást, hiszen szuper grafikákkal készült plakátok tölthetők le, amelyeket aztán elhelyezhetünk - akár szütyővel együtt - kedvenc pékségünkben, zöldségesünkben a gyerek ovijában, iskolájában, de tulajdonképpen bárhol, ahol eléggé nyitottak erre a kihívásra.

Ugyanakkor a szervezők felhívják a figyelmet: a Szütyő Challenge keretein belül tilos az adás-vétel! Senki nem kér pénzt sem a függönyért, sem a varrásért, sem az osztásért. Semmiért. 

Egyelőre Székesfehérvárról még nem csatlakozott senki, de akinek van kedve, az a kihívás Facebook-oldalán minden infót megtalál.

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek