4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Farsangi operettparádé, Kökény Attila és Ruszó Tibi, 30Y és Sonic, a sündisznó
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/30y
Fehérvári programok a hétvégére: Farsangi operettparádé, Kökény Attila és Ruszó Tibi, 30Y és Sonic, a sündisznó

Ha február, akkor az első, ami sokaknak beugorhat, az a Valentin-nap, amikor az emberek valamilyen romantikus programot szerveznek szívük választottjával. És mivel a szerelmesek ünnepe is hétvégére esik, így számos olyan fehérvári programmal készültem nektek, amely során önfeledt perceket tölthettek együtt kedvesetekkel: bulizhattok a 30Y vagy az Ed Philips and the Memphis Patrol koncertjén, lazulhattok a Japán Teaházban, netalántán beülhettek egy mozira, ahol a Sonic, a sündisznó lesz a legnagyobb durranás.

Koncert: Kökény Attila és Ruszó Tibi
Mikor?: Február 14., péntek 18:30
Hol?: Alba Regia Sportcentrum

Valentin-nap alkalmából két olyan rendkívül tehetséges énekest hallhattok, akik mindketten megjárták a magyar tehetségkutatók szamárlétráját: Kökény Attila egészen a Megasztár 5 fináléjáig énekelt, ahol - a későbbi győztes - Tolvai Renátával küzdött meg az év hangja címért. Kökény Attila a Megasztárt ugyan nem nyerte meg, de 2010 legjobb férfi hangja lett.

Annak köszönhetően, hogy az évek során folyamatosan képezte magát és persze új dalokkal jelentkezett, nem tűnt el a süllyesztőben, sőt, 2017-ben Életre kel című dala bekerült A Dal 2018-as eurovíziós dalválasztó műsorába is. Attila nemrég pedig azt a Ruszó Tibi karolta fel, aki megnyerte a 2019-es X-Faktor, így az országot járva közös produkcióval örvendeztetik meg a rajongókat.

Kultúra: Kultúrházak éjjel-nappal
Mikor?: Február 14., péntek 19:00
Hol?: A Szabadművelődés Háza

A Szabadművelődés Háza színpadán kezdődnek a városi közösségi házak hétvégi programjai: a Kultúrházak éjjel-nappal első rendezvénye a Prospero Színkör péntek esti, A vihar című előadása lesz.

Szombaton három órakor indulnak a programok: Kátai Antalné hímző munkáiból nyílik kiállítás, majd Sevella Zsuzsanna játékfejlesztő várja foglalkozásra azokat, akik szívesen készítenek kártyajátékot úrihímzés motívumokkal. És a folytatásban még mindig kártya, ugyanis Sági Vanda kiállításának a címe: Világod körüli Út – a Tarot beszállókártyáival. A sötétedéssel távcsöves bemutatót rendeznek a csillagdában, este nyolckor pedig a Ferenczi György 1ső pesti RACKÁK koncertet hallgathatja meg a közönség. 

Ezeken kívül az Öreghegyi Közösségi Ház Farsangi operettparádéra hívja a városlakókat szombaton négy órától, és ugyanekkor kezdődik a kisfaludiaknak szóló hétvégi rendezvény: zenés, táncos farsangi batyubálba várják a gyerekeket a közösségi házban.

A Kultúrházak éjjel-nappal program mindkét napján lehetőség van a Művészetek Háza földszinti folyosóján az óriásszínező dekorálására - nem csak gyerekeknek.

Gasztro: Japán Teaház a Fehérvári Anime Teammel
Mikor?: Február 15., szombat 10:00
Hol?: Fejér Megyei Művelődési Központ

A hétvégi egyik legérdekesebb programja egyértelműen a Japán Teaház, ahol a Fehérvári Anime Team részvételével szürcsölgethettek a keleti kultúra legfinomabb löttyei közül válogatva. Maga a Fehérvári Anime Team egy nyolc éve működő, fiatalokból álló csoport, akik szabadidejükben aktívan foglalkoznak az anime témájával, többek között rendszeresen járnak a Budapesti MondoCon fesztiválra.

2019-ben indították a Japán Teaházat, ahol japán teakülönlegességekkel várják vendégeiket. A hétvégén a Művészetek Házában fogadják meleg teával az érdeklődőket, ahova a belépés természetesen ingyenes.

Így nézett ki a decemberi teaház:

Koncert: 30Y
Mikor?: Február 15., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A hétvégén a már-már legendás státuszban tündöklő 30Y is Székesfehérvárra látogat, hogy a Petőfi Kultúrtanszéken is megünnepeljék fennállásuk huszadik évét. Ebből kitalálhatjátok, hogy a pécsi srácok az ezredfordulón alakultak meg, zenéjükre nagy hatással volt a Nirvana és a Red Hot Chili Peppers, főként az 1990-es évek amerikai zenekarainak életérzését tükrözik.

De lehet, hogy egyszerűbb lesz, ha bemásolom, hogyan jellemzi magát a zenekar: "A 30Y öt fiúból áll. Kettő testvér, három nem. A 30Y nem szereti kategorizálni, milyen zenét játszik, minthogy nem hisz abban, hogy a zene dobozolható lenne. Illetve két részre talán: jóra és rosszra. A 30Y jó zene. A 30Y nem szereti a telet, mert nincs megfelelő fűtés a próbatermében, csúszósak az utak, és gyakran köd van hajnalban. A 30Y szerint a tél balesetveszélyesebb, mint a többi évszak. A 30Y szeret szánkózni. A 30Y beteg. A 30Y szereti a nyarat, mert a lányok rövid szoknyákban és trikókban járnak. A 30Y mosolyog. A 30Y sokat káromkodik. A 30Y nem vallásos. A 30Y apolitikus. A 30Y érzékeny. A 30Y szereti az egyszerű mondatokat. A 30Y asszociatív. A 30Y szokott olvasni. A 30Y nem ír…"

Koncert: Ed Philips and the Memphis Patrol
Mikor?: Február 15., szombat 21:00
Hol?: Nyolcas Műhely

Miután lecsengett Valentin napja, egy igazán őrült zenekar rázza fel Székesfehérvárt a romantikus kómából, ugyanis a városba látogat a 2011-ben alakult Ed Philips and the Memphis Patrol, akik Elvis Presley korai, főként rockabilly stílusú dalait dolgozzák fel, de emellett filmzenék és a ´70-es évek dalai is szerepelnek a repertoárjukban.

Az Ed Philips and the Memphis Patrol az évek során szinte mindegyik nagy magyarországi fesztiválon megfordult, illetve külföldön több mint tíz országban számtalan amerikai autós és motoros találkozón, rockabilly és rock and roll, blues fesztiválon, illetve klubokban is szolgáltatta már a talpalávalót. Az idei évet Németországban nyitották meg, a következő állomásuk pedig a fehérvári Nyolcas Műhely lesz, ahol garantáltan megdolgoztatják a táncra éhes lábakat. 

Mozi: Sonic, a sündisznó
Mikor?: Február 13-tól
Hol?: Cinema City Alba

A 2018-as Tomb Raider sikerei után újabb videójáték-adaptáció került terítékre Hollywoodban, mégpedig egy kékes bundában feszülő, villámgyors figura formájában, akit a világ csak Sonic, a sündisznóként ismer és imád. Sonic egy 1991-ben megjelent japán videójáték főhőse, akinek egyetlen célja, hogy összegyűjtse a pályák során elszórt aranykarikákat és legyőzze ősi riválisát, Dr. Eggmant.

Az első game óta aztán számtalan platformer és rajzfilm készült még a közkedvelt sünnel a főszerepben, és mivel a márkanév népszerűsége manapság - néhány pofás remake-nek köszönhetően - ismételten az egekbe szökkent, a Segánál úgy döntöttek, hogy szélesvászonra küldik egyik aranytojást tojó tyúkjukat, amely már az első előzetessel nagyot bukott.

A balul elsült Sonic-animációnak köszönhetően gyorsan veszélybe került a projekt, ám a népharag nyomására átdolgozott textúrák már jobban bejött a népnek, így minden rajongó azt a sündisznót kapta, amelyért világ életükben megőrültek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek