4 évnél régebbi cikk

Seuso-rejtély: milyen funkciója lehetett a szabadbattyáni épületkomplexumnak?
·KultSeuso-kincsek·Utolsó frissítés: undefined
Seuso-rejtély: milyen funkciója lehetett a szabadbattyáni épületkomplexumnak?
·KultSeuso-kincsek·Utolsó frissítés: undefined

Az újrainduló Seuso-előadássorozat első alkalmán számos izgalmas kérdés merült fel a szabadbattyáni tizenháromezer négyzetméteres épületkomplexum funkciója kapcsán is.

Kedden este ismételten a Seuso-rejtélyek kerültek a középpontba, hiszen újraindult a Fehérvár Médiacentrum és a Múzeum nagy sikerű ismeretterjesztő előadássorozata. Az idei esztendőben Szabadbattyán és Polgárdi együttműködésével havonta egy alkalommal a két település felváltva ad otthont a rendezvénynek, amelynek első előadásán a Szabadbattyán-Malomcsatorna mentén végzett régészeti kutatás előzetes eredményeiről tájékoztatta az érdeklődőket Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park vezetője.

Elhangzott az is: a Szabadbattyánban mintegy tizenháromezer négyzetméteres római kori épületkomplexumot rejt a föld, amelynek feltárás során nem került elő a vége, így további érdekességeket rejthet még a lelőhely. De a funkciója kapcsán is izgalmas kérdések kerültek az est folyamán a középpontba, hiszen felmerült a lehetőség, hogy a negyedik században esetleg nem palota, hanem egy kereskedelmi központ lehetett. Joggal merül fel a kérdés, hogy változtat-e ez azon, hogy a terület a Seuso-kincsekkel hozható összefüggésbe.

Az előadás teljes felvétele február 25-én 20 óra 20 perctől a Fehérvár Televízióban látható majd!

Borítókép: ftv
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek