6 évnél régebbi cikk

Seuso: van még tárgy!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Seuso: van még tárgy!

Zsúfolásig megtelt a Szent István Művelődési Ház kedden este: rengetegen érkeztek, hogy megismerjék a véres ezüst útját Londonig, illetve a New Scotland Yard emblematikus nyomozójának tapasztalatait, hiszen Richard Ellis volt az, aki a páratlan értékű műkincs illegális útját, értékesítésének részleteit vizsgálta Angliában. Nagy valószínűséggel sokkal több tárgy van – mondta el a nyomozó, és a Seuso-kincs magyarországi származását is bizonyosnak tartja.

Az angol hatóságok több éven keresztül nyomoztak a Seuso-ügyben. A szigetországi eljárást Richard Ellis irányította. A New Scotland Yard emblematikus nyomozója biztos benne, hogy a műtárgyak csalárd fortéllyal, kegyetlen bűncselekmény útján jutottak Londonig.

A valódi áttörés a nyomozásban 1991-ben történt: a kaliforniai Getty Múzeumnak ekkor ajánlották fel a Seuso-kincseket megvásárlásra. Akkor már látható volt, hogy ez egy – az 1980-as évekre visszanyúló – felépített piacra bocsátás volt. Ekkor fordult aktív szakaszába a nyomozás, a Getty Múzeum pedig a Scotland Yard számára átadta az iratokat betekintésre. Minderről mesélt a Szent István Király Múzeum és a Fehérvár Televízió közös rendezvényén, a Seuso kedden: „Gyanús volt az is, hogy az első műkincset követően túl gyorsan került piacra a másik tárgy. Halim Korbannak, a Seuso-kincseket értékesítő libanoni műkincskereskedőnek volt egy értékesítési pontja Bécsben, a Hotel Hiltonban. Az mindenképpen szembetűnő volt, hogy túl gyorsan visszatért Bécsből Londonba. Itt aztán a British Múzeumnak ajánlott fel megvételre a Seuso-kollekcióhoz tartozó tárgyat. Erről a tárgyalásról egyébként fotó és feljegyzés is készült, amiket aztán később eljuttatott hozzánk a múzeum.” – vázolta a folyamatot Richard Ellis.

A nyomozó egy érdekes összefüggésre is felhívta a figyelmet Sümegh József halálával kapcsolatban: „Ami ezután történt – amikor Wilson és társai megvásárolták a tárgyat – az mindenképpen figyelemre méltó összefüggés, mert három napon belül a tragédia bekövetkezett, máig tisztázatlan körülmények között meghalt Sümegh József. Három nap telt el a két eset között!”

A kincs első felének első felvásárlója a Sotheby’s aukciósház, egykori elnöke Sir Peter Wilson volt. A kincs másik részét az angol főnemes, Lord Northampton birtokolta. A Seuso-ügyben nyomozó angol rendőrség hajszál híján letartóztatta a főnemest, Richard Ellis nyomozó elmondása alapján az ügyvédeinek közbelépése mentette meg a további kínos eljárástól a lordot. Végül is az az álláspont alakult ki, hogy Lord Northampton jóhiszeműen járt el, megtévesztették saját tanácsadói, bizalmasa, volt ügyvédje. Persze sokunkban felmerülnek kérdések, s lehetnek bennünk kételyek e megállapítás kapcsán...

(Fotó: Kiss László)

A Scotland Yard nyomozása és a hazánkban Vukán Béla vezetésével végzett nyomozói munka során is több olyan tanú került a képbe, akik a most ismert tizennégy tárgynál sokkal többről beszélnek. Vázlatos rajzok is vannak, amik a most ismert kollekcióhoz nagyon hasonlító tárgyakat mutatnak. Ezek alapján két üst és mintegy negyven további tárgy feltételezhető: „A másik említésre méltó forrás a Getty Múzeum nyilatkozata, melynek további kincseket kínáltak annak idején megvételre. Ha ennek a két tálnak a fotóját szemrevételezzük, bátran mondhatjuk, hogy azok a Seuso-kincsekhez nagyon hasonló tárgyakat ábrázolnak. Teljes, száz százalékos bizonyíték nincs, mert ezeket a tárgyakat mi magunk nem láttuk, de a másodlagos bizonyítékok alapján azt feltételezhetjük, hogy sokkal több tárgy van.” – emelte ki Richard Ellis.

A Seuso-üggyel korábban újságíróként, majd később miniszteri biztosként is foglalkozó Hajdú Éva a rendezvény másik vendége volt. Ő is megerősítette azt a tényt, hogy a Getty Múzeumban a megvásárláslásra kínált két tál közül az egyik, egy ovális tál, két forrás alapján is megemlítésre kerül: „Egyrészt a Getty Múzeum irataiból is kitűnik, másrészt egy magyar tanú elmondása alapján is úgy tudható, hogy a kincs darabjai között volt egy ovális tál. Ennek a többitől eltért az alakja. Erről a tálról kétféle forrásból is hallottunk, és ez innen került elő.”

A brit nyomozó azt is elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy másik országban vagy országokban lehetnek még a Seuso-kollekcióhoz tartozó tárgyak: „A mai globális műkincspiacon el tudom képzelni, hogy bármelyik országban legyen a Seuso-kincsekből. Amiről konkrétan tudok, az egy bizonyos svájci gyűjtőnél lévő Seuso-tárgy.” – foglalta végül össze Richard Ellis.

De a svájci széfen kívül még pihenhetnek tárgyak, talán itthon is.

A nyomozóval készült exkluzív televíziós interjúnkat pénteken a Fehérvár Televízió Köztér című műsorában láthatják!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek