4 évnél régebbi cikk

Előzzük meg a körömgombát!
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Előzzük meg a körömgombát!

Ha egy körömgombáról szóló reklámot látunk a tévében, legszívesebben minél gyorsabban továbbkapcsolunk. Mégis, akiket érint, kénytelenek odafigyelni, és megtalálni a megoldást, hogy megszabaduljanak a kellemetlenségtől, lehetőleg hosszú távon.

Ha még nem találkoztunk a problémával, vagy szeretnénk megakadályozni, hogy visszatérjen, a következő lépéseket tehetjük a megelőzésért. Használjunk olyan lábbelit, amiben nem izzad a lábunk, jól szellőzik. Cipőnket viselés után hagyjuk huszonnégy órán át száradni, ne viseljük minden egyes nap ugyanazt. Pamut zoknit vagy harisnyát húzzunk fel, ne műszálasat. Ne osztozkodjuk a körömápolási eszközökön, ollón, reszelőn másokkal. Közös törölközőt se használjunk, az uszodában, strandon pedig mindig viseljünk papucsot.

 

Hogyan alakul ki a körömgomba?

Élesztőgombák, penészgombák és különböző egyéb gombák is okozhatják ezt az elváltozást, melyek sérült bőrfelületeket illetve a köröm és a körömágy közötti területeket támadják meg a kézen és a lábon. Fontos tudni, hogy egészséges embereknél ez mindössze esztétikai elváltozást, illetve némi kipirosodást, fájdalmat jelenthetnek, viszont cukorbetegek számára sokkal veszélyesebb, ahogyan az idősek és azok számára is, akiknek bármi miatt legyengült az immunrendszere. A gombák leginkább a nedves, meleg helyeket kedvelik, ezért is fontos, hogy lehetőleg szárazon tartsuk a lábunkat, lefekvés előtt pedig mossuk meg és töröljük meg alaposan.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a körmünk elszíneződik, sárgás, barnás vagy erősen fehér árnyalatot vesz fel, vastag, nehezen vágható, a felszíne barázdált, vagy gennyezik a körömágy, ez mind körömgombára utaló tünet lehet.


Mit tegyünk, hogy elmúljon?

Bármilyen kezelési módot is választunk, ne akarjuk túl gyorsan letudni a gyógyulást, tudomásul kell venni, hogy a hámfelületek regenerálódása időbe telik. Hónapokat kell várnunk ahhoz, hogy a körömgomba teljesen elmúljon. Az elváltozást okozó gombatípus pontos azonosítására van szükség ahhoz, hogy a megfelelő készítményt kezdhessük el használni. Nem szabad néhány hét után abbahagyni a kezelést, akkor sem, ha enyhülnek a tünetek, a teljes gyógyuláshoz hosszabb időre van szükség.

Sokféle készítménnyel találkozhatunk az ecsetelőtől a körömlakkon és a krémen át a szájon át szedhető gyógyszerekig. Egyes fajtáikat vény nélkül is beszerezhetjük a patikában, mások recepetkötelesek. Mindenképpen érdemes orvossal konzultálva elkezdeni az alkalmazásukat, mert komoly mellékhatásai lehetnek a hatóanyagoknak, akár a májra vagy a szívre is. Várandós és szoptatós anyák a legtöbbjüket nem is használhatják, csak külsőleg alkalmazható készítményeket.

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek