1 évnél régebbi cikk

Hogyan táplálkozzunk egészségesen és spóroljunk mindeközben?
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
rezilirhealth.com
Hogyan táplálkozzunk egészségesen és spóroljunk mindeközben?
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined

A napról-napra növekvő árak mellett sokak számára okoz nehézséget a bevásárlás menedzselése, s vele együtt a havi költségkeret megfelelő beosztása. Azokat, akik az egészséges táplálkozás hívei, ez a probléma fokozottan érinti. Szerencsére néhány egyszerű praktika bevezetésével és némi előre tervezéssel e sokakat feszélyező kérdéskör könnyen megfejthető.

Akciók és leárazások követése

A takarékos vásárlás kulcsa és legfontosabb eleme a megfelelő tervezés. Néhány egyszerű módszer alkalmazásával az egészséges táplálkozást szem előtt tartva sem kell feltétlenül hatalmas összegeket kiadnunk egy-egy bevásárlás során.

A népszerű hazai kiskereskedelmi hálózatok heti rendszerességgel hirdetnek meg akciókat és kedvezményeket, amelyeknek köszönhetően számos élelmiszer típust vásárolhatunk rendkívül jutányos áron. A különböző üzlethálózatok aktuális heti kedvezményes kínálata akciós újságokban és szórólapokban tekinthető meg. A húsfélék, halak, zöldségek és gyümölcsök, amelyek az egészséges táplálkozást alapkövét képezik, megtalálhatóak a Penny akciós újság, a Spar akciós újság vagy Tesco akciós újság lapozható online változatának első lapjain. Míg néhány évvel ezelőtt ezek az akciós szórólapok csupán nyomtatott formában voltak elérhetőek, ma már online formában is kényelmesen átböngészhetjük telefonról, tabletről vagy laptopró akár az aktuális Spar akciós újságot, a Penny újságot vagy éppen a Tesco akciós újság lapozható online változatát.

A Kaufino portál segítséget nyújt a vásárlók számára abban, hogy megtalálják a legjobb ajánlatokat a legismertebb magyarországi üzletláncok kínálatában, s ezzel együtt spóroljanak a vásárláson. A Kaufino az aktuális akciókat és kedvezményeket tartalmazó akciós újságokat egy helyen gyűjti össze, ezzel is megkönnyítve a vásárlók számára a különböző üzletek kínálatában történő eligazodást. A Kaufinon megtaláljuk az aktuális Penny újságot, a legfrissebb akciós ajánlatokat tartalmazó Spar akciós újságot, de szemezgethetünk akár a Tesco akciós újság lapozható online változatából is. 

Az akciós termékek kiválogatásával összeállíthatjuk a heti menütervet, majd ízletes és egyszerűen elkészíthető, olcsó ételeket főzhetünk belőlük.

Gyorsfagyasztott és konzervált zöldségek, gyümölcsök

Ha az egészséges étkezésről van szó, a gyümölcsök és zöldségek nem maradhatnak említés nélkül. Ha az általunk kedvelt zöldségnek vagy gyümölcsnek éppen nincs szezonja, vagy úgy ítéljük meg, hogy az adott termék friss változata sajnos nem fér bele a költségkeretünkbe, érdemes felvenni a bevásárlólistánkra a fagyaszott, illetve konzervált változatokat. A fagyasztott és konzervált gyümölcsöket és zöldségeket szezonjuk csúcsán szüretelik és takarítják beA gyorsfagyasztás és konzerválás során sem veszítenek tápanyag- és vitamintartalmukból. Ha konzervált zöldségről vagy gyümölcsről van szó, arra azonban érdemes ügyelni, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat. Konzervből jó választás a sült bab, lencse, csicseriborsó vagy a répa is. Ezek a termékek rengeteg rostot tartalmaznak, emellett az egészséges táplálkozásba maximálisan beilleszthető olcsó ételeket készíthetünk belőlük.

A fagyasztott gyümölcsök közül érdemes az olyan színgazdag bogyós gyümölcsöket választani, mint az áfonya, a málna, az eper vagy a szeder, amelyek rengeteg antioxidánst tartalmaznak. Gyorsfagyasztott zöldségből is bőséges a választék: a brokkolitól kezdve, a borsón át a különféle előre elkészített zöldségkeverékig, amelyek rendkívül praktikusak és nem csupán pénzt, hanem csomó konyhai előkészületet is megspórolnak nekünk.

Ezek az élelmiszerek egész évben megtalálhatóak az üzletek polcain, emellett jóval alacsonyabb áron szerezhetőek  az adott termékek friss változatával összevetve. A Tesco katalógus, a Penny újság vagy a Spar akciós újság online lapozható változatában szintén rendszeresen szerepelnek ezek az élelmiszerek. Nagyobb árkedvezmény esetén érdemes belőlük akár nagyobb mennyiséget is beszerezni, hiszen eltarthatóságuk jóval hosszabb a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz képest.

Saját márkás tejtermékek és húsfélék

Minden ismert élelmiszerlánc kínálatában találunk saját márkás termékeket, amelyek jóval előnyösebb áron vásárolhatóak meg a nagy márkák termékeihez képest. Tejtermékekből, köztük sajtokból, joghurtokból, vajból, illetve húsáruból érdemes a saját márkás termékeket választani, amelyek semmivel sem gyengébb minőségűek a többi márkához viszonyítva, sőt gyakran kiemelkedően magas minőségű élelmiszerekről van szó. 

Az üzletek által felkínált törzsvásárlói rendszerek keretén belül a saját márkás termékek gyakran vásárolhatóak meg extra kedvezménnyel a kiskereskedelmi hálózat törzsvásárlói számára.

Maradékok hasznosítása

A hipermarketek és szupermarketek akciós újságaiban - köztük a Penny újságban, az aktuális Tesco katalógusban vagy a Spar akciós újságban - meghirdetett kedvezményes áron megvásárolható élelmiszerekből rengeteg egészséges és egyben olcsó ételt készíthetünk, amit nem csupán a pénztárcánk, hanem a szervezetünk is garantáltan meghálál. Azonban rengeteg háziasszony szembesül azzal a problémával, hogy az elkészített étel nem mindig fogy el a hét folyamán. E probléma orvoslására szerencsére számos “maradékmentő” tippet találunk a világhálón, amelyekből ötletet meríthetünk az otthoni ételmaradékok hasznosítására. 

megmaradt sült húst feldarabolhatjuk és kifőtt tésztával, sajttal, zöldséggel összekeverve, tartalmas és egészséges vacsorát vagy ebédet készíthetünk. Emellett a maradék húsból készülhet pástétom vagy akár ízletes raguleves is.  A megmaradt főtt rizst vagy tésztát sem kell kidobnunk. Készülhet belőlük levesbetét vagy akár sajttal töltött olasz rizsgolyók is. 

A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, ha a maradékok felhasználásáról van szó, s csak a fantáziánk szabhat határ a megmaradt ételek feldolgozásának.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek