1 évnél régebbi cikk

Az egészséges táplálkozás alappilérei
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
brigit.sk
Az egészséges táplálkozás alappilérei
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined

Életünk nagy részét élelmiszer beszerzésével, elkészítésével és elfogyasztásával töltjük. Ennek ellenére sokan nem fektetnek kellő hangsúlyt arra, hogy értékes, tápanyagokban gazdal étel kerüljön tányérjukba.

Mindannyian mások vagyunk. Más az anyagcserénk, más a testfelépítésünk, teherbírásunk és a testtömegünk is. Különböző hajlamokkal születünk, és különböző betegségekben szenvedünk. Különböző világtájakon élünk, eltérő mezőgazdasági kultúrával. Különböző munkánk és mozgásigényünk van. Ennek ellenére van néhány alapelv, amelyet érdemes lenne mindnyájunknak követni.

Vitaminbevitel

A vitaminok és ásványi anyagok az egészséges életet alkotó hosszú lánc elején állnak. Ők testünk alapkövei. Ez olyan, mint egy ház építése, ha nincs minőségi alapozás, idővel megrepednek a falak. A vitaminok azon alapvető anyagok közé tartoznak, amelyekre szervezetünknek szüksége van az immunrendszerhez és a megfelelő működéshez. Ezeket azonban az emberi szervezet önmagában nem tudja előállítani, ezért fontos a kellő mennyiségű vitamin bevitele változatos táplálkozással, amit étrend-kiegészítőkkel is erősíthetünk.

A vitaminokat táplálkozásunk alapján két fő csoportra oszthatjuk: a vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódóakat a szervezet nem képes raktározni, ezért ezek pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell, lehetőleg a táplálékokkal kell fedezni. A zsírban oldódó vitaminokat, mint az A, D, E és K vitaminok a szervezet képes hosszabb ideig is raktározni. Ezekből viszonylag kis mennyiség is elegendő az egészség megtartásához. A vízben oldódó vitaminok közül a legjelentősebbek a C-vitamin és a B vitamin komplex. A C-vitamin forrása a citrusfélék, a friss gyümölcsök és zöldségek, a burgonya, de a káposzta is.

Keresse a citrusféléket, mint a legjelentősebb C-vitamin forrást az üzletláncok akciós szórólapjain, többek közt a Tesco akciós újság aktuális kiadványaiban. A Tesco akciós újság lapozható változata elérhető a Tesco webáruház felületén. Tekintse meg a Tesco akciós újság online változatát is, majd pedig vegye igénybe a Tesco Clubcard hűségprogramját, mellyel garantáltan előnyös lesz a vásárlás. A Tesco akciós újság aktuális kiadványai mellett választhatja a Tiplino nagyszerű kupon oldalát is, ahol hasznos élelmiszer kuponokkal kedveskednek az érdeklődőknek.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan szervetlen anyagok, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a szervezetben a szövetek, különösen a csontok és a fogak felépítésében. Számos hormon és enzim részeként részt vesznek az egész szervezet élettani folyamataiban. A testtömeg körülbelül 6%-át teszik ki. A szervezet ezen anyagok egyikét sem tudja önmagában előállítani, ezért táplálékkal kell bevinnie azokat. Az ásványi anyagok közé tartozik a nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, klór és kén. Az ásványi anyagok szükséglete az életkortól, fiziológiai állapottól, az elfogyasztott étrendtől, valamint az élet- és munkakörülményektől függ.

Az ásványi anyagok változatos étrendből történő bevitele természetesen a legjobb módja annak, hogy optimális mennyiséget érjünk el a szervezetben. Ráadásul a szervezet így tudja a legjobban feldolgozni az ásványi anyagokat. A legjobb ásványi anyag források a zöldségek, ásványvíz, olajos magvak és a hal. Tekintse meg a Tesco akciós újság lapozható változatát és keresse a friss leveszöldségeket akciós áron.

Az akciós ajánlatok elérhetők a Tesco online felületén is, ahol a népszerű Tesco F&F márkája mellett megtalálhatók a friss zöldségek vagy épp az olajos magvak akciós ajánlatai is. Az egyes kupon oldalak, köztük a  Tiplino online felülete is nagyszerű élelmiszer kuponokkal kecsegtet. Tekintse meg a Tiplino aktuális ajánlatait és válogasson az előnyös kedvezmények közül.

Egészséges zsírok

Az étkezési zsírok az emberi táplálkozás szerves részét képezik. Ahhoz, hogy szervezete megfelelően működjön, bizonyos mennyiségű zsírt kell fogyasztania a nap folyamán. A szervezetben ezek az anyagok számos fontos szerepet töltenek be, például a hormonok termelésében. Támogatást is nyújtanak a sejteknek és fontos energiaforrást jelentenek. A zsírok lehetnek telítettek és telítetlenek. Az étrendben lévő zsírok nagy részének telítetlennek kell lennie. Legismertebb telítetlen zsírforrás az avokádó, olívaolaj, diófélék, lazac, bab, napraforgómag és a chiamag.

Napjainkban már a nagy üzletláncok számos terméket kínálnak, melyek telítetlen zsírforrásként szolgálnak. Keresse fel a Tesco online felületén a Tesco akciós újság online változatát és a Tesco Clubcard segítségével vásároljon előnyös árú telítetlen zsírokat tartalmazó termékeket. De megtekintheti a Tiplino kupon oldalak aktuális kínálatát is, melyek közt élelmiszer kuponokat is felfedezhet. A Tiplino aktuális kínálatáért szemezgessen oldalukon.

Harmónia testben és lélekben

Igaz nem kézzel fogható, és nem is lakhatunk jól tőle, de az egészséges táplálkozásunk elengedhetetlen része a harmónia kialakítása lelkünkben. Az egész univerzum harmóniára törekszik, amit alapvető fizikai törvényei révén ér el. Mivel az ember a természet része és a természetből származik, erre a harmóniára és egyensúlyra kell törekednie. A természet minden eleme, amikor eléri ezt a tökéletes harmonikus állapotot, a legkevesebb energiát bocsátja ki, ami a túlélés és a létezés szempontjából a legelőnyösebb.

A helyes étkezi szokásainknál természetesen az emberek egyéniségét, személyes megközelítését kell figyelembe venni, hiszen mindannyian teljesen mások vagyunk. Ami az egyik embernél működik, az még árthat is a másiknak. A helyes életmód legnagyobb ellensége az alkohol, a dohányzás, a különféle kábítószerek használata, a különféle gyógyszerektől való függőség, amelyeket az orvosok fejfájásra, álmatlanságra írnak fel. Mindezen betegségek elkerülésének legjobb módja, ha egyáltalán nem kezdünk velük. Vigyázzunk a jó közérzetre és a jó hangulatra egész nap, mert az idegesség, a stressz, a túlzott megterhelés nem járul hozzá az egészséges életmódhoz, és gyakran az ember egészségi állapotának romlását okozza.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek