4 hónapnál régebbi cikk

Fehérváron rendeztek szakmai konferenciát a védőnők napján
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Fehérváron rendeztek szakmai konferenciát a védőnők napján

Szakmai konferenciára várták pénteken a védőnőket a Szent György Kórházba. A Védőnők napja alkalmából ünnepséggel köszöntötték és továbbképzést tartottak a vármegye gyermekekkel foglalkozó szakembereinek. 

A Romhányi Auditóriumban köszöntötték a vármegye több mint 100 védőnőjét a Védőnők napja alkalmából, akiknek nélkülözhetetlen a munkája. Az ünnepséget és a szakmai napot Nyakas Eszter Ápolási Igazgató nyitotta meg.

"A védőnők munkája kiemelkedő. Már csaknem 110 éve, hogy megalakult a védőnői szolgálat. Mi a Szent György Kórház keretein belül először ünnepelhetjük a védőnőket. Most látunk rá először arra a munkára, amit a védőnők nap, mint nap csinálnak. A gyermek megfogantatását követően megfogják az édesanyák kezét, és a családokat kísérik a gyermek születésétől kezdve a késő iskolás koráig. Fantasztikus bizalmi légkör kell, hogy kialakuljon a védőnő és a család között"- mondta el Nyakas Eszter ápolási igazgató az fmc.hu-nak, aki hozzátette, a védőnőnek olyan tudásnak a birtokában kell lennie, hogy a kérdésekre megnyugtató választ tudjon adni. Fontos a prevenció, a tanácsadás és a családok kísérése.

"A védőnői szolgálat elsősorban a családok gondozásával foglalkozik. A kisgyermekektől, sőt várandós kortól egészen az iskola bejezéséig. A területi védőnők hat-hét éves korig látják el a családokat, az iskolavédőnők pedig az iskolás korban követik tovább a gondozásukat. A gyermekekkel való gondoskodás, a fejlődésüknek az egészséges a nyomon követése mindenképpen egy fontos dolog a védőnők számára"- mondta el Bali Marianna Beáta vármegyei kollegiális védőnői mentor, aki hozzátette, a védőnők a kisebb településeken egyedül dolgoznak, azért is jelentős a találkozó, hogy érezzék közösséghez tartoznak.

Mint mondja, a konferencia során szakmailag és emberileg is tudnak töltődni. A védőnők a nap során többek között a családközpontú szülészetről, a hatékony kommunikációról, a csecsemőtáplálás hagyományos és korszerű irányelveiről is hallhattak előadást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek