1 évnél régebbi cikk

Szorongás és szülői feladatok? Hogyan tehetünk ellene?
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/smpratt90
Szorongás és szülői feladatok? Hogyan tehetünk ellene?
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined

Nem mindent borít el a rózsaszín felhő csak azért, mert hirtelen szülővé váltunk. Habár a várandósság kilenc hónapja alatt készültünk a gyermek érkezésére mind tevőlegesen, mind lelkileg, mégis elönthet a szorongás, amikor újdonsült szülővé válunk. De mit tehetünk ellene?

Szülőként rengeteg aggodalommal szembesülünk

Szülőnek lenni egy olyan új szerep és feladat, amelyben számos új helyzettel kell megküzdenünk, ráadásként pedig a saját meglévő mintáink is aktiválódnak, ezzel pedig rákényszerülhetünk, hogy szembenézzünk velük. Az Onlinepszichológus.net pszichoterápiája lehetőséget kínál arra, hogy megoldjuk a helyzetet, s csökkenjenek a nehéz érzéseink is, így jobban helytállhassunk az új szituációban.

Ahogy a baba sem egyik pillanatról a másikra toppan be közénk, úgy a szülő is alakul a folyamatban, s teljesen természetes, hogy időre van szükségünk ahhoz, hogy szülővé váljunk.

Mi okozza a nehézséget?

Az új helyzet kiváló táptalaja az aggodalmaknak és a szorongásnak, amit csak megnehezít az, hogy egy kiadós alváshiánnyal is szembe kell néznünk a kisbaba gondozása közben. Annak érdekében, hogy a pszichés egyensúlyunkat újra visszanyerjük, illetve megőrizzük, egyáltalán nem szégyen szakemberhez fordulni. Sőt! 

Mindenki hallotta már a mondást, hogy ha boldog az anya, akkor a baba is boldog lesz. Ezt úgy kell érteni, hogy kiegyensúlyozottan tudunk olyan biztonságos hátteret, alapot nyújtani a kicsinek, amire szüksége van az optimális fejlődéshez. Az, hogy nem érezzük magunkat kisimultnak, nem jelenti azt, hogy rosszul csináljuk a feladatainkat, csak azt, hogy sok új dologgal kell megküzdenünk.

Kell az egyensúly a szülő-gyermek kapcsolatban is!

Manapság, amikor az igény szerinti gondoskodás és a válaszkész nevelés elvei szinte már kötelező érvényű elvárásokként fogalmazódnak meg a csecsemő gondozása kapcsán, könnyű elveszíteni a jó irányt abban, hogy valóban a biztonságos kötődést biztosítsuk, s ne forduljunk át a szorongó szülő által kialakított túlságosan szoros kapcsolatba. Szorongó kötődési mintára alapozva nem azt érjük el, ami az eredeti célkitűzés volt, hanem éppen az ellenkezőjét.

Nagyon fontos megérteni, hogy a manapság népszerű elvek csupán iránymutatások a teljes gondoskodásra nézve, s nem azt jelentik, hogy csak akkor lehet valaki jó anya, ha egyes dolgokat egy bizonyos módon valósít meg. “Az ördög a részletekben rejlik” - mondják, de ebben az esetben ezt nem szabad ráhúzni arra, hogy például csak az együttalvás vagy kizárólag a folyamatos hordozás az egyetlen üdvözítő út.

Ennek éppen az ellentéte visz közelebb minket a megoldáshoz, az, hogy az ilyen részletek helyett a középpontba a szeretet, a bizalom és a kötődés kerülnek. A csecsemő szempontjából nem az alapozza meg a biztonságos kötődést, hogy az anya folyamatosan hurcizta, hanem az, hogy az, aki gondoskodott róla, kiegyensúlyozott és elérhető volt számára és reagált az igényeire.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek