2 évnél régebbi cikk

Működik az oltás! Eredményes tudományos kutatás a kórházban
·Egészségegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Burján Zsigmond
Működik az oltás! Eredményes tudományos kutatás a kórházban
·Egészségegészség·Utolsó frissítés: undefined

Gervain Judit gasztroenterológus, a Szent György Kórház osztályvezető főorvosa szakmai irányításával az I. Belgyógyászat Gasztroenterológiai Ultrahang-laboratóriumának munkatársai tudományos munkát végeztek a koronavírus-fertőzött és a beoltott kórházi dolgozók ellenanyagszintjének monitorozásával.

Hogyan kezdődött a kutatás?

2020 júniusában kértünk etikai engedélyt a vizsgálatra, hogy a kórházi dolgozók között, helyben monitorozhassuk, követhessük a fertőzésen átesetteket és az olyan csoportokat, akik védőoltást kaptak. Szerettük volna megtudni, hogy az ellenanyagszintjük hogyan emelkedik. Néztünk bizonyos élettani paramétereket, betegségeket, gyógyszereket, hogy megállapítsuk, van-e összefüggés ezek és az ellenanyag kialakulásának mennyisége és ideje között. Még egy nagyon fontos dolgot vizsgáltunk, hogy akiknek kialakult az ellenanyaga, újrafertőződnek-e.


Milyen eredményeket hozott a kutatás?

Ez egy valós idejű vizsgálat volt, tehát nem egy kiválasztott csoportnál végeztük, hanem a kórházban, a mindennapi betegellátásban dolgozó, önkéntes jelentkezőkön. Közel száz dolgozót vizsgáltunk. Annál a csoportnál, akik átfertőződtek, az ellenanyagszint csökkenésének a középértékét hat hónap után értékeltük: általában volt még ellenanyaguk, de lecsökkent. A másik csoportban, akiknél decemberben kezdték el a védőoltás beadását, megállapítottuk, hogy az első oltás után is kialakult egy alacsonynak mondható ellenanyagszint, de az a huszonegy nap után megkapott második oltásnál átlagosan a huszonötszörösére emelkedett. Ez azt jelenti, hogy aki egy védőoltást adat be magának, annak nagyon alacsony marad az ellenanyagszintje. Tehát az első és legfontosabb üzenete a vizsgálatnak, hogy mindenki adassa be magának mindkét védőoltást! Sokan kérdezik, hogy mi a legnagyobb haszna a védőoltásnak. Erre is megadta a választ a kutatás: a vizsgált személyek tizenöt százalékánál azt figyeltük meg, hogy újra megfertőződhettek, illetve újra találkoztak a vírussal, hiszen ők a koronavírus-fertőzöttek osztályán, az infektológián, illetve az ambulancián dolgoztak. Tehát fölment az ellenanyag szintjük, de nem volt tünetük, nem volt semmi bajuk, dolgoztak tovább. Azaz a szervezet reagált, beindult az ellenanyag termelése, hogy kivédje a súlyos betegséget. Ez egy csodálatos védekezőmechanizmus, ezért is kérem, hogy mindenki oltassa be magát!

Folytatódik a vizsgálat?

Ezt a csapatot továbbra is követjük, harmincnaponta vizsgáljuk őket. Figyeljük, hogy csökken-e az ellenanyagszint, kell-e és mikor emlékeztetőoltást beadni. Ez nemzetközi szinten is fontos kérdés!

Hogy foglalná össze a kutatás lényegét?

A fő megállapításunk: lehet, hogy lecsökken az ellenanyag szintje a szervezetben, de újrafertőződéskor a sejtjeink aktiválódnak, tehát védekezik a szervezet, az immunrendszerünk hatásosan védekezik!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek