4 évnél régebbi cikk

Már a koronavírus előtt csökkent az építési kedv
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Már a koronavírus előtt csökkent az építési kedv

Az elmúlt évek januári forgalmához mérten az idei esztendő első havában adták ki a legkevesebb építési engedélyt Magyarországon. A csökkenő tendencia vélhetően nem köthető az azóta az életünket gyökerestől felforgató koronavírushoz.

Az elmúlt években a CSOK alaposan felpörgette az építőipart, rengeteg pár vette igénybe ezt a lehetőséget az új otthonhoz, új lakáshoz vezető rögös úton. A Központi Statisztikai Hivatal havi lebontásban vizsgálta az országszerte kiadott építési engedélyeket, a kimutatásban már szerepelnek a 2020 januárjában kiadott engedélyek.

Az év első hava 2017 óta nem szerepelt ilyen gyengén, akkor januárban 653 engedélyt adtak ki a hatóságok. Egy évvel később, 2018 januárjában 925, majd tavaly 991 engedély került jóváhagyásra, utóbbi, vagyis a 2019-es adat az év első hónapjait tekintve az elmúlt évek legerősebb januárja volt. Az idei évben azonban csökkent ez a szám, 2020 első havában mindössze 735 esetben hagytak jóvá építési engedélyt.

A csökkenésben talán az is szerepet játszik, hogy az elmúlt év második fele erősnek bizonyult, ugyanakkor az is egyértelműnek látszik, hogy azok nagy része, akik igénybe szerették volna venni a CSOK kínálta lehetőségeket, már megtették.

Érdekesség, hogy az idei januárban kiadott 735 építési engedély 209 201 négyzetméternyi lakóépület beépítésére szólt. A 735 engedélyből 529 klasszikus, egylakásos lakóépületre, vagyis köznyelven családi házra szólt, míg üdülőépületre 34 építési engedély került kiadásra. Utóbbi adat viszont jóval magasabb az elmúlt évek hasonló időszakában igényelt és kiadott engedélyeinek számánál.

A koronavírus természetesen ebben a statisztikában is érzékeltetni fogja hatását, a válsághelyzetben szinte teljesen leáll az élet, ugyanakkor vélhetően a januári adatok csökkenése még nem a járványnak volt betudható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek