3 évnél régebbi cikk

Hogyan tartsuk tisztán a textilmaszkot?
Hogyan tartsuk tisztán a textilmaszkot?

Ha varrtuk otthon textilmaszkot, vagy beszereztük valahonnan, azt nyugodtan többször is használhatjuk. Fontos azonban, hogy minden egyes levétel után megfelelően fertőtlenítsük.

Azt már korábban részleteztük, hogyan használjuk helyesen a fehérvári postaládákba bedobott maszkokat. Lépésről lépésre bemutattuk azt is, hogyan varrjunk otthon maszkot.

Ezeket a többször használatos, lehetőleg pamutvászonból (például egy régi lepedőből), varrt maszkokat persze tisztán is kell tartanunk. Hogy mégis miképp tudjuk őket biztonsággal fertőtleníteni, ehhez kértük Farkas Zoltán háziorvos tanácsát. 

A szakember elmondta, a maszk helyes használatához hozzátartozik, hogy a lakásból való kilépéskor vegyük fel, és tartsuk is magunkon.  Hazaérkezéskor az utcai ruhával, kabáttal együtt tároljuk ugyanazon a helyen, ugyanazon a polcon, azon a fogason, ahol csak a kinti ruháinkat használjuk.

"A vászonmaszk esetében nagyon jó módszer az, ha 60 fokos vagy 90 fokos mosással tisztítjuk. Ha kézzel mossuk,akkor készítsünk fertőtlenítő oldatot: ez lehet higított citromos víz vagy ecetes víz. Ebben néhány óráig benne hagyva, kiszárítva elérhetjük azt a fertőtlenítő hatást, amit a mosógépes mosás tudna biztosítani." - mondta el Farkas Zoltán. 

Farkas Zoltán hozzátette: a kint hordott ruhákon is elpusztulnak a vírusok 6-8 óra szárítás után.

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek