3 évnél régebbi cikk

Milyen gyakran kell cserélni vagy mosni a maszkot?
·Egészségmaszk·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Flavio Gasperini
Milyen gyakran kell cserélni vagy mosni a maszkot?
·Egészségmaszk·Utolsó frissítés: undefined

Mennyi ideig használhatunk egy maszkot? Milyen gyakran kell mosni? A koszos maszktól el lehet kapni a vírust? Hogyan kell tárolni a maszkot? Részletes használati útmutató és minden fontos tudnivaló, amit a maszkviseléssel kapcsolatban érdemes szem előtt tartani.

Mindenkinek rengeteg kérdése van a maszk helyes viselésével és használatával kapcsolatban. Fontos, hogy megtanuljuk, hogyan kell helyesen hordani a maszkot, ezzel ugyanis  valóban védelmet biztosíthatunk egymásnak és saját magunk számára is. A The Guardian szakértők segítségével részletes használati útmutatót készített, amiből mindent megtudhatunk, amit a maszkok kezeléséről és tisztításáról tudni kell.

Ahogyan azt a környezetünkben, az utcán, vagy akár a bevásárlóközpontban is láthatjuk, többféle maszk van forgalomban: a házilag is gyártható változatait általában vászonból vagy pamutból készítik. Ezeknek előnye, hogy moshatók, így többször is használhatók. Többen viselnek sebészi maszkokat, melyeket az egészségügyben a nem járványveszélyes időkben is használnak. Ezeket az előírások szerint használatuk után ki kellene dobni. Nagy hatékonysággal kiszűri a vírusméretű részecskéket az úgynevezett FFP2 illetve az FFP3 maszk.

Hordjuk, de hogyan?

Fontos, hogy a maszk felhelyezése előtt mindig alaposan mossunk kezet szappanos vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt. A maszkot mindig úgy tegyük fel, hogy az orrot és a szájat is teljesen fedje, valamint a lehető legjobban illeszkedjen az arcunkhoz. Ezzel érhetjük csak el, hogy a réseken a levegő és így az esetleges kórokozók a ki- és beáramlása a lehető legkisebb legyen.

A felhelyezés után ne nyúlkáljunk a maszkhoz vagy az arc szabadon maradt részéhez, illetve a szemünkhöz!

Gondoljunk csak bele, mennyire lehet biztonságos, hogy a maszkot az arcunkhoz érintjük, nevetünk benne, tüsszentünk majd sokszor egyszerűen csak begyűrjük a táskánkba, a zsebünkbe, hogy aztán onnan újra elővegyük és visszahelyezzük az arcunkra! Bár a hivatalos útmutatók mind azt mondják, hogy mindig új vagy tiszta maszkot használjunk, a legtöbb felmérésből azonban az derül ki, hogy sokan napokig vagy akár hetekig ugyanazt a maszkot viselik.

A YouGov közvélemény kutatása szerint sokan az újrahasználható textilmaszkot nem mossák ki kellő gyakorisággal, a válaszadók 15 százaléka pedig egyenesen még soha nem mosta ki a textilmaszkját. A felmérés arra is rámutatott, hogy a briteknél tízből három maszkviselő egyszer használatos, eldobható maszkot visel, viszont csak 44 százalékuk dobja ki valóban egyszeri használat után. Ezzel szemben a válaszadók 7 százaléka még sosem dobta ki az egyszer használatos maszkját.

Az arcmaszkot úgy tervezték, hogy megfogja a szánkból és az orrunkból kibocsátott cseppeket, de vajon mennyire veszélyes ez saját magunkra, ha nem figyelünk oda a megfelelő használatra? Nézzük a bizonyítékokat!

Mennyire szennyezettek a maszkok és miket találhatunk rajtuk?

Ha egy használt maszkról megpróbálnánk begyűjteni a szennyeződést, és a mikroorganizmusokat Petri-csészében tenyésztenénk, akkor különféle baktériumokat, vírusokat és gombákat találnánk. Cath Noakes, a Leedsi Egyetem professzora szerint a legtöbb valószínűleg ártalmatlan, és hasonló eredményre jutnánk, mintha a minta az ember kezéből, orrából, szájából vagy a test bármely részéről származna. Azonban a huzamosabb ideig tartó maszkviseléssel járó súrlódás a páratartalommal kombinálva elősegíti a maskne megjelenését.

Mi is az a maskne?

Az angol 'mask' és az 'acne' szavakból képzett szó. A kifejezés a maszkviselés miatti kiütéseket, pattanásokat takarja. Mivel a maszkok jó táptalajt biztosítanak a baktériumok, gombák és vírusok számára, ezért is javasolják a szakemberek, hogy a textilből készült maszkokat mindennap mossuk ki. Jó ha tudjuk, hogy az olyan puha szövetek, mint például a pamut, ritkábban okoznak súrlódást és irritációt, mint a szintetikus szálakból készült maszkok.

Elkaphatjuk-e a Covid-19-et egy piszkos maszktól?

Ha valaki koronavírussal fertőzött, akkor az arcát fedő maszk is erősen szennyezett, vagyis a maszk is veszélyt jelenthet másokra. Soha ne osszuk meg a maszkunkat mással és ne érintsünk meg másokat anélkül, hogy alaposan megmosnánk a kezünket!

Bár jelenleg nincs arról adat, amely igazolná, hogy a külső szennyeződés növeli a Covid-19 kockázatát, elméletileg nem zárható ki a maszktól elkapott fertőzés lehetősége.

Hogyan kell mosni az újrafelhasználható maszkot?

Ideális esetben minden egyes viselés után. Természetesen nem moshatjuk 20 percenként a maszkot, de az öt vagy hat nap túl hosszú idő. A legjobb ha a mosás legalább 60 fokos vízben történik.

Korábbi cikkünkben ezzel részletes foglalkoztunk. Akkor Farkas Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a vászonmaszk esetében nagyon jó módszer, ha 60 vagy 90 fokos mosással tisztítjuk. „Ha kézzel mossuk, akkor készítsünk fertőtlenítő oldatot: ez lehet higított citromos víz vagy ecetes víz. Ebben néhány óráig benne hagyva, kiszárítva elérhetjük azt a fertőtlenítő hatást, amit a mosógépes mosás tudna biztosítani" - mondta a háziorvos.

Mi van, ha csak rövid ideig hordom a maszkomat, majd beteszem a táskámba és később onnan húzom elő?

A szakemberek szerint ha ezt gondosan és biztonságosan végezzük, akkor nem lehet gond. De mit is jelent ez pontosan? Először is fertőtleníteni kell a kezünket, majd a fülhurkokat vagy a kötőt érintve távolítsuk el a maszkot, és tegyük egy zárható tasakba. A kéz fertőtlenítése után így újra viselhető a textilmaszk, azonban jó ha szem előtt tartjuk: minél többször használjuk mosás nélkül, annál nagyobb a kockázat is.

A zárható, külön tároló azért fontos, mivel táskánkban és zsebünkben gyakran megfordulnak a kulcsok és mosatlan kezeink. Megvan annak a kockázata, hogy ettől szennyezett lehet a maszkunk, de akár az is előfordulhat, hogy éppen a már használt maszktól lehetnek ezek piszkosak. A maszkot érdemes úgy kezelni mintha szennyezett lenne, de az sem árt, ha ezeket a tárolókat rendszeresen megtisztítjuk és időközönként lecseréljük.

Permetezhetem a maszkomat alkohollal vagy fertőtlenítőszerrel mosás helyett?

Bár ez elég logikus felvetésnek tűnik, azonban ezzel megkockáztatjuk azt, hogy belélegezzük a fertőtlenítő spray permetét. A legpraktikusabb ha mossuk a maszkot, hiszen ezzel nemcsak a koronavírust távolíthatjuk el, hanem az összes mikrobától, izzadságtól, nyáltól és váladéktól is megszabadítjuk. Egy spray nem fogja ezt megoldani.

Mi a teendő a szűrővel?

Számos maszk tartalmaz szűrőt. Ennek tisztán tartásáról, esetleges cseréjéről szintén olyan gyakran érdemes gondoskodni, mint amilyen rendszerességgel mosni vagy cserélni kellene a maszkot. A szűrő ugyanis épp ugyanolyan mértékben szennyeződik, mint maga a maszk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek