4 évnél régebbi cikk

Madonna divatot teremtett, feltűnt a Jungle Brothers és hódított a Snap! - Ezt hallhatta a világ 30 éve
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Madonna divatot teremtett, feltűnt a Jungle Brothers és hódított a Snap! - Ezt hallhatta a világ 30 éve

A Dick Tracy mint film nem aratott osztatlan sikert, de Madonna filmzenéjét imádták a rajongók, a Snap! tovább sugározta az erőt, de nagy kedvenc volt Sinéad O'Connor, a Jungle Brothers és Guru Josh is: ezt hallgatta a világ 1990 áprilisában.

Az elmúlt másfél évben sokszor kezdődött e sorozat aktuális darabja így: "És ismét eltelt egy hónap....". Az állítás ezúttal is igaz, nagy kár, hogy az elmúlt 30 nap egy súlyos és életünket átrendező világjárvánnyal kényszerített minket össze. De épp most jön jól talán, ha egy kicsit elfelejtjük a koronavírust, és átadjuk magunkat a zene önfeledt örömének. Induljunk is vissza az időben, nézzük, melyek voltak 30 éve a legnagyobb slágerek, mely muzsikák uralták a slágerlistákat 1990 áprilisában!

Ahogy legutóbbi időutazásunkban már beszámoltunk róla, Nagy-Britanniában a UK Top 40 Chart élére márciusban felült a Snap!, amelynek első igazán nagy sikere, a "The Power" két hétre megszállta a legmagasabb pozíciót. Az első helyet aztán április 8-án átvette a legendás énekesnő, Madonna, aki igen érdekes történetű nótával hódította meg a brit listát. Ez a dal nem volt más, mint a "Vogue", amely egyike volt Madonna Louise Ciccone 13 olyan nótájának, amely elérte az első helyet a UK Top 40 Chart-on.

Maga a dal elképesztően sikeres volt világszerte, pedig egy olyan film betétdalaként jelent meg, amely valljuk be, elég nagyot bukott. Ez a film pedig a Dick Tracy, amely a klasszikus gengszterfilmek mintájára készült, ám a rendező-főszereplő, Warren Beatty valahogy nem jól főzte meg a siker receptjét. Hiába tűntek fel olyan sztárok a filmben, mint Al Pacino, Glenne Headly, Paul Sorvino vagy maga Madonna, a közönséget megosztotta a mozi és elmaradt a várt és elsöprő siker.

A film zenei albuma, amelyet Madonna jegyzett, ezzel ellentétben nagy sikereket ért el, az anyag egyik remekműve volt a "Vogue", amely végül négy hétig uralta a brit listát.

Mindeközben természetesen kiváló nóták sokasága tűnt fel a briteknél, a lista dobogóján ott volt a tengerentúlon már nagy sikereket elérő dalok, mint Alannah Myles és a "Black Velvet" vagy épp Paula Abdul és az "Opposites Attract".

A legjobb tízben még olyan kiválóságok is bejutottak, mint a klubklasszikus Bizz Nizz és a "Don't Miss The Partyline", a UB40 és a "Kingston Town", illetve a Happy Mondays és a "Step On".

Franciaországban nem történ változás a Singles Top100 első helyén az elmúlt hónaphoz képest, 1990 áprilisában végig a Les Vagabonds vidám nótája, a "Le Temps Des Yéyés" állt az élen, amely összesen öt hetet töltött el a legmagasabb pozícióban.

Mögötte olyan kiváló nóták ostromolták sikertelenül a csúcsot a derék galloknál, mint a New Kids On The Block és a "You Got It" vagy a Technotronic és a "Get Up! (Before The Night Is Over)".

Németországban sem volt változás az élen, az Offizielle Deutche Charts első helyét még márciusban elfoglalta egy dal, amely 11 héten át, egészen 1990 májusának közepéig el sem mozdult onnan. A németek nagyon megtalálták Sinéad O'Connor legnagyobb slágerét, a "Nothing Compares 2 U" című balladát, amelynek listavezető címét senki és semmi nem tudta veszélybe sodorni 30 esztendővel ezelőtt, 1990 napsütéses áprilisában.

Természetesen azért volt mozgás Sinéad O'Connor mögött, nem is kicsi. A második helyet szintén kibérelte egy dal, ez pedig nem volt más, mint a korábban Nagy-Britanniában listavezető, fentebb már említett Snap! és a "The Power". Turbo B. és társai öt héten át álltak az ezüstös pozícióban, de a csúcsra végül nem jutottak fel Németországban.

További kiváló nóták is feltűntek ekkor az Offizielle Deutche Charts élmezőnyében. Ilyen volt a Depeche Mode és az "Enjoy The Silence", a Beats International és a "Dub Be Good To Me", vagy a Technotonic akkoriban legfrissebb korongja, a "This Beat Is Technotronic", amely MC Eric közreműködésével jött létre.

Hollandiában mindeközben leáldozott már Sinéad O'Connor dicsősége, az uralmat pedig a klubkedvencek vették át. Az első három hely szinte bebetonozódott: a Snap! és a "The Power", a Beats International és a "Dub Be Good To Me", valamint Guru Josh és az "Infinity" állt a dobogón.

Mögöttük pedig egy méltatlanul elfeledett csapat következett, ez a trió pedig nem volt más, mint a Jungle Brothers. Az 1987-ben New York-ban alakult formációt Mike Gee, Sammy B. és Afrika Baby Bam alkotta, egyedi hangzásukat a hip-hop, a house és a dzsessz különleges egyvelege adta.

Pályafutásuk során összesen nyolc albumot adtak ki, sorrendben második, 1989-es korongjuk, a "Done By The Forces Of Nature" bekerült az "1001 album, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz" című nagy sikerű, poptörténelmet átölelő könyvbe. Ennek az albumnak az egyik kislemeze, a "What U Waitin' 4" 1990 áprilisában a TOP10-be is eljutott több európai országban, így Hollandiában is.

Irány az Egyesült Államok, ahol a Billboard Hot100 élén nem volt ekkora az állóvíz, hiszen áprilisban három dal is elérte a legmagasabb pozíciót. A hónap végén itt is befutott Sinéad O'Connor, előtte azonban Tommy Page és az "I'll Be Your Everything", valamint Taylor Dayne és a "Love Will Lead You Back" is az első helyen állt egy-egy hétig.

Mögöttük olyan kiváló nóták tűntek fel az élbolyban, mint a korábbi brit listavezető Lisa Stansfield és az "Around The World" vagy Janet Jackson és az "Alright".

A Billboard hivatalos raplistájának élén 1990 áprilisában szintén nem volt nagy változás, márciusban trónra lépő Digital Underground és a "Humpty Dance" tartotta vezető pozícióját.

Ennyi fért mai időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1990 májusának legnagyobb slágereit elevenítjük fel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek