3 évnél régebbi cikk

Állami ellátásban a biztosító fizeti a rendelői vizsgálatra váró betegek kötelező tesztjét
Állami ellátásban a biztosító fizeti a rendelői vizsgálatra váró betegek kötelező tesztjét

Magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg.

A napirend elfogadása után az azonnali kérdések és válaszok órájával folytatódott hétfőn az Országgyűlés ülése. Elsősorban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban érdeklődtek a képviselők.  

Tetőzik-e a járvány?
    
Lukács László György (Jobbik) arról kérdezett, hogy tetőzik-e már a koronavírus-járvány Magyarországon. Az emberi erőforrások minisztere az elmúlt napokban kísérletet tett, hogy ismét megnyitja az egészségügyet, de kérdéses, hogy ez nem túl gyors-e - mondta.

A képviselő kérdezett azoknak a betegeknek a teszteléséről, akik be szeretnének jutni az egészségügyi intézményekbe, és azt firtatta, hova menjenek, miből fizessék a tesztet.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy válaszolt: "a plató közelében van" a járvány, az egészségügy újranyitását pedig május 4-től négy lépcsőben képzelik el, ennek első lépcsője kezdődött most el, ehhez szigorú szabályokat határoztak meg. Az újranyitást az indokolja, hogy a kormány korlátozó intézkedéseinek hatására kedvezően alakult a járvány lefutása - tette hozzá.

Kásler Miklós közölte: a tesztet minden esetben el kell végezni, ha felvetődik a fertőzés gyanúja, az állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg.

Az emberi erőforrások minisztere azt is elmondta, hogy telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészeti ellátás is. A főszabály az, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra, óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség, és minden beteg és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget.

Ezzel kapcsolatban az EMMI azt válaszolta az ATV Híradónak, hogy a fogászati kezelések előtt minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre.

(Forrás: MTI)

Borítókép: Pixabay
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek