3 évnél régebbi cikk

Újdonságokkal készül a nyitásra a dinnyési Várpark
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Újdonságokkal készül a nyitásra a dinnyési Várpark

A szabadtéri kiállítóhelyek lassan és óvatosan újranyitnak. A dinnyési Várpark azonban még nem tárja ki kapuit látogatói előtt. Nyomós oka van mindennek, hiszen a vár-rekonstrukciók kertje öt újabb építménnyel bővül. Az építkezés még zajlik, melynek érdekességeiről a Várkert alapító alkotóját kérdeztük.

Több újdonság is szerepel a dinnyési Várpark repertoárjában, többek között a legfrissebb, a 2020-as Guinness-siker. Az értékőrző várkert ezúttal nem csak online, hanem nyomtatott formában is bekerülhetett a világ legnagyobb rekordgyűjteményébe.

"Igazán nagy megtiszteltetés, hogy most ténylegesen bekerültünk – mert eddig csak az online felületen lehetett csak találkozni a várparkkal a Guinness online felületen -, most viszont a nyomtatott verzióba is bekerült a park. A 2020-as Guinness Rekordok Könyvének hetedik oldalon található a Várpark, amely gyakorlatilag a szerkesztői előszóba lett beválogatva, szóval nem is kategóriába rakták be. Valószínűleg egész egyszerűen megtetszett a főszerkesztőnek" - mesélte Alekszi Zoltán, a Várpark és Skanzen alkotója.

A nemzetközileg elismert és hitelesített dinnyési remekek száma pedig egyre csak gyarapodik. Alekszi Zoltán alapító öt újabb egykori, erdélyi vár rekonstrukcióján dolgozik, hogy azokkal a remélhetőleg most már hamarosan érkező, történelemrajongók kedvére tegyen.

"Léta és Diód várának a falazata már elkészült, jelenleg pedig Bráza és Fehéregyháza várait próbálom felvarázsolni a felszínre. Aztán majd természetesen elkezdődik a famunka: a tetőkészítés, a gyilokárok, a létrák és egyéb famunkák felhelyezése" - egészítette ki Alekszi Zoltán.

A Várpark az építési munkálatok és egyéb technikai fejlesztések okán még nem látogatható, az újdonságok még váratnak magukra. Ennek ellenére azért programban már gazdagabb hétvége elé nézhetünk. A megfelelő óvintézkedések betartása mellett ugyanis Fejér megye múzeumainak szabadtéri kiállítóhelyei fokozatosan nyitják meg kapuikat a látogatók előtt.

A látogatható Fejér megyei kirándulóhelyek teljes listáját itt találjátok.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek