3 évnél régebbi cikk

Mi változhat Székesfehérváron a koronavírus után?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Tourinform Székesfehérvár
Mi változhat Székesfehérváron a koronavírus után?

Voltak, akik földcsuszamlásszerű változásokat jósoltak, mások szerint egyszerűen csak minden megváltozik a koronavírus után a világban. Iparágak szűnnek meg, szakmák válnak feleslegessé, régóta halogatott folyamatok mennek végbe egy pillanat alatt. Ennyire messzire azért nem mennénk, de tény: néhány dolog könnyen megváltozhat a világjárvány után Székesfehérváron is.

Órák választanak el bennünket és vasárnap éjféltől már indul is az 'Élet 2.0' néven futó kísérleti projekt. Aki május 18-án vagy még később olvassa ezt a posztot, már talán tudja, hogy ez valami új kezdete lett, ahogy sokan jósolták, és valóban gyökeresen megváltozott minden, vagy egyelőre még csak a régi folytatása. Az biztos, hogy új jelszavunk a 'Maszk, védőtávolság!' épp olyan, mint télvíz idején a 'Sál, sapka!': ezek nélkül egy tapodtat se. A törékenynek tűnő biztonságunk záloga, a vakcina egyelőre a Holdban sincs, optimista jóslatok szerint is talán a következő év végén állhat tömegesen rendelkezésre az oltóanyag. 

Addig még úgy fest, hogy lesz egy visszavágó a vírussal, valamikor ősz-tél magasságában, legalábbis Orbán Viktortól az Egészségügyi Világszervezetig (WHO) bezárólag mindenki erre készíti fel a hónapok óta a Müller Cecílián szocializálódó lakosságot. Addig még lehet egy furcsa nyarunk, például olyan esküvőkkel, ahol a maximum 200 fős násznépnek a sokadik ágyas pálinka után is be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot (az első ELŐTT sem fog menni). 

A következő időszakban nagyjából semmi sem biztos, de legalább minden bizonytalan és akármi is lehet. Ember legyen a talpán, aki a rengeteg szakértő és tanácsadó dzsungelében el tud igazodni, minden igazság abban a pillanatban legalább annyira hihetőnek tűnik, mint amennyire röhejesnek néhány hét távlatából. Így lesz 2020 az egyik legfurcsább év valaha, amikor csak az a biztos, ami már elmúlt. Mégis, mit tanulhattunk a világot így vagy úgy, de két vállra fektető világjárványból Székesfehérváron? Milyen hatással lehet hosszú távon az életünkre a mögöttünk hagyott két hónap?

Felértékelődhetnek a nagyobb lakások

Miközben a koronavírus-járvány előtt jellemzően a kisebb lakásokat vásárolták szakmányban - elsősorban befektetés és rövid távú kiadás (Airbnb) céljából -, addig az interkontinentális karanténozódás alatt felértékelődött a plusz egy szoba. Ha be kell zárni az ajtót és napokig ki sem lehet mozdulni a lakásból, áldás lehet az a néhány extra négyzetméter, mielőtt éppen végleg egymás agyára menne a család. Itt említjük meg azokat az albérlőket is, akiknek elég volt egy kis lakás is, hiszen "úgyis csak aludni járnak haza". 

Újra felfedeztük a parkokat

Ha pedig már végleg meguntuk a szoba-ágy-konyha-szoba-ágy-konyha ördögi kört, csak ki kell menni a lakásból. Mivel a kulturális élet behúzta a féket, a barátkozás sem volt tanácsos, a gasztronómia az internetre költözött és a szolgáltatások huszadrangúak lettek, az egyetlen megoldás a totális megőrülés ellen a séta lett a szabadban. Villámgyorsan felértékelődött minden négyzetcentiméternyi zöld terület a városban, újra felfedezték az emberek a Halesz füvében ücsörgést, a környék kirándulóhelyeinek bebarangolását, de egy néhány perces egészségügyi séta is legalább annyi endorfint szabadított fel, mint egy tábla egészmogyorós csoki. 

Csökkenhetnek az albérletárak

A várható gazdasági válság miatt minden fillérnek meglesz a helye. Éppen ezért a lakást kiadók várhatóan kevesebbel is be fogják érni, ha azt időben megkapják az albérlőktől. A turisztikai célok miatt fenntartott lakások erre az évre szinte biztosan, de lehet, hogy még hosszabb időre is sima albérletként működnek a jövőben. Vagyis várhatóan a meglévő hosszú távra kínált bérlemények mellé belépnek az albérlettpiacra azok az ingatlanok, amiket jellemzően nem is Magyarországon hirdettek a kiadók legfőképpen, hanem külföldi oldalakon. Ráadásul az itt dolgozó külföldiek jó része még márciusban elhagyta az országot. Azaz feltehetően rövid időn belül túlkínálat várható, ami pedig könnyen lenyomhatja az árakat. Az elmúlt évekkel ellentétben még az is elképzelhető, hogy szabályos harc lesz a jól és pontosan fizető bérlőkért.

Normális lesz a home office

Ahol eddig idegenkedtek a dolgozók otthoni munkavégzésétől, most ott is be kell látni: a home office működik. Egyetlen olyan cégről sem hallottunk az elmúlt hetekben, ami azért ment volna tönkre, mert az alkalmazottak munkaidőben le sem tudtak jönni a Fortnite-ról vagy a Pornhubról. Ha valóban érkezik az év vége felé egy második hullám, a következő hónapokban a munkáltatók legfontosabb feladata a rendszer tökéletesítése, és folyamatos tesztelése lesz (értsd: nyáron is érdemes rendszeresesen home office-oztatni, hogy senki ne jöjjön ki a gyakorlatból). Így nem érhet váratlanul egyetlen vállalatot sem, ha a mostanihoz hasonló két, két és fél hónapos otthonülős karanténidőszak következik újra. 

Rang lesz az egészségügyben dolgozni

Kell ezt bővebben kifejteni? Aligha. Az egyik legalulértékeltebb hivatás az egészségügyi dolgozóké volt, ami az elmúlt hetekben alaposan felértékelődött. Mégha Magyarországra nem is olyan erővel csapott le a Covid-19, mint az Egyesült Királyságra, Belgiumra vagy Olaszországra, több száz áldozata lett nálunk is a fertőzésnek. Csak az vigasztalhat minket, hogy sokkal többen gyógyulnak fel a betegségből végül, akik mindannyian rengeteget köszönhetnek a kórházak dolgozóinak. 

A bidé csendes forradalma

A bidé környezettudatos, kíméletes a bőrrel, és kényelmes a használata. Ráadásul nem kell többet azon aggódni, hogy az utolsó tekercs vécépapírt épp az orrunk elől happolták el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek