2 évnél régebbi cikk

Használd már azt az indexet, ember!
·Közlekedésvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Használd már azt az indexet, ember!
·Közlekedésvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Manapság egyre többször tapasztalom azt, hogy a forgalomban csordogáló egyének sávváltáskor, előzéskor vagy a körforgalomból való kihajtáskor egyszerűen elfelejtenek egy apró, ám annál fontosabb műveletet: az indexelést. Kérdem én: miért?

Ráadásul olyan rezignált arccal, mintha az indexelés szkippelése lenne a világ legtermészetesebb dolga. Minek az? Úgyis gyorsabb vagyok mindenkinél, dübörög a lóerő, tök felesleges kirakni, ha amúgy sem érnek utol, nem?

Hát nagyon nem, mert az ilyen manőverek sok esetben balesetet okozhatnak és okoznak is szép számmal, aztán akkor majd lehet nézelődni meg vagánykodni, ha valaki a nemindexelésed miatt legyalulja a fél autódat.

Most ahogy írom ezeket a sorokat, egyre jobban megy is fel bennem a pumpa, ugyanis egyszerűen nem tudom feldolgozni, hogy mi olyan bonyolult ebben: sávot váltasz? Index! Előzöl? Hát még jó, hogy index! Kihajtasz a körforgalomból? Index, bakker!

Jó pár esetet tudnék említeni, amit mostanában tapasztaltam, de az abszolút “kedvencem” az volt, amikor a 7-esen a belső sávban haladva próbáltam elhaladni egy "kedves" autós mellett, aki ahogy megközelítettem, a semmiből elémrántotta a kormányt, majd miután elment az előtte lévő kamion mellett, ugyanúgy indexelés nélkül visszasorolt a sávjába. Na, és az ilyen és ehhez hasonló szituációkból minden hétre jut legalább egy. Ennyire nehéz le- vagy felpöccinteni azt a kart? Tényleg?

A KRESZ egy picit finomabban fogalmaz, mint én, mutatom:

  • Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.
  • Az irányváltoztatást – ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet.
  • Az irányjelzést irányjelző készülékkel, ilyen készülékkel fel nem szerelt jármű esetében pedig karral vagy jelzőtárcsával kell adni, oly módon, hogy az elölről, hátulról és a megfelelő oldalról jól látható legyen.

Tehát összefoglalva a lényeg, ha már felszerelték az autókra az indexet, akkor legyetek oly kedvesek és használjátok (persze hatalmas tisztelet a kivételnek), mert ezzel egyrészt betartjátok a szabályokat, így megkönnyítitek a saját és forgalomban résztvevők életét, másrészt adott esetben balesetet is elkerülhettek vele. Szóval, ha indexeltek, mindenkinek nyugisabbak lesznek a napjai.

Én bőszen használom, nektek is bátran ajánlom!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek