2 évnél régebbi cikk

Melyik a hangulatosabb székesfehérvári rendezvény: a Fehérvári Advent vagy a Király Napok?
·Kultvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni/Kiss László
Melyik a hangulatosabb székesfehérvári rendezvény: a Fehérvári Advent vagy a Király Napok?
·Kultvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Advent vagy középkor? Nyár vagy tél? Forralt bor vagy hideg sör? Néptánc vagy karácsonyi koncertek? Azaz Királyi Napok vagy Fehérvári Advent? Melyiket szeretjük jobban?

Egy hete ért véget az idei Királyi Napok, és még pontosan 90 nap van hátra az ezévi Fehérvári Advent kezdetéig. A Székesfehérvár nyarát és telét meghatározó két rendezvény - a koronavírus-járvány idejét leszámítva - hosszú évek óta nemcsak a környék, hanem talán az egész ország leghangulatosabb programjai közé tartozik. 

Aki inkább a napsütésben élvezné a középkori hangulatot, a színes vásári forgatagot, de talán mindenek előtt a néptáncfesztivál zsongását, vagyis a túlzás nélkül egymásba nyúló programokat, annak a nyár végi Belváros lehet a szíve csücske.

Ezzel szemben megvan a varázsa az Országalma tövében didergésnek is egy papírpohárnyi forralt borral, a kürtős kalács Fő utcára telepedő édeskés illatának vagy éppen a kora délutáni sötétben sárgán pislákoló fabódék kínálata előtt bámészkodásnak.

De vajon melyik a hangulatosabb? Szavazzunk? Szavazzunk!

Királyi Napok

Idén már nyomokban olyan volt, mint szokott lenni, de a pandémia miatt azért még nem az igazi formáját futotta Székesfehérvár talán legnagyobb szabású rendezvénysorozata. Az évek alatt összművészeti fesztivállá duzzadó Királyi Napok méltóságteljesen vonuló óriásbábjai lassan a székesfehérvári nemzeti ünnep városképet meghatározó szimbólumai lettek. De ma már nincsen augusztus huszadika a Zichy-színpad előtti telt házas koncertek, a Városház téri középkori forgatag vagy a korhű kirakodóvásár nélkül sem.

A Királyi Napok mostanra a magyar nyár igazi egyszerlátnikell-programja lett, hogy aztán kialakuljon a függőség. Hangulatból mindenképpen jeles, de vajon hangulatosabb-e, mint az év utolsó hónapját meghatározó advent?

Fehérvári Advent

Idén november 27-én kezdődik és szokás szerint a szentestéig tart az így kis híján egy hónapos Fehérvári Advent. Csak egyetlen olyan programelem hiányzik most már évről évre, ami jóformán a vakszerencsén - vagy inkább az égiek akaratán - múlik: a hó. Márpedig ha hó van, akkor Székesfehérvárból igazi karácsonyváros lesz.

A fagyos téli estéken a Belvárost teljesen betakaró, gejl illatcunami egyértelműen jelzi az ünnep közelségét. Az élő adventi naptár, a Városház téri óriás karácsonyfa tövében keringő kisvasút vagy éppen a Püspöki palota feldíszített kertjének hangulata apránként szivárog be az otthonokba, hogy végül senki se maradjon  igazi karácsonyi hangulat nélkül.

Hát létezik ennél hangulatosabb fehérvári rendezvény?

Szavazzunk!

A kérdés tehát egyszerű: a Székesfehérvár életét összességében 5-6 héten át meghatározó rendezvények közül szerinted melyik a hangulatosabb? Ha nemcsak szavaznál, hanem ki is fejtenéd a véleményed, írd meg egy kommentben a cikk alatt.

Poll#8: Melyik a hangulatosabb székesfehérvári rendezvény?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek