3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: önjáró robot fertőtleníti a vizsgálóhelyiségeket
Koronavírus: önjáró robot fertőtleníti a vizsgálóhelyiségeket

A koronavírust is elpusztítja az az automata robot, amely a napokban került a Semmelweis Egyetemre és UVC fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét. A robot az egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján a napokban „állt munkába” egy Dániából beszerzett, automata fertőtlenítő robot. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában.

A robot által használt UVC fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni.

„A robot az Orvosi Képalkotó Klinika tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb fertőtlenítésében is. A koronavírus viszonylag hosszú ideig életképes marad a felületeken és levegő útján is fertőzhet, ezért fontos, hogy az UV robot szünet nélkül fertőtleníti környezetünket.  A robot beszerzését a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. nagyvonalú támogatása tette lehetővé” – hangsúlyozta Dr. Maurovich-Horvat Pál, a klinika igazgatója.

A csaknem harmincmillió forintba kerülő robot vételárának mintegy felét ugyanis a száz százalékban magyar hi-tech cég, a másik részét az alapítvány fizette.

„Büszkék vagyunk rá, hogy amellett, hogy a járvány időszakában saját gyártókapacitásunkkal folyamatosan és zavartalanul biztosítottuk a magyar lakosság vércukormérő és tesztcsík ellátását, a betegellátás más igen fontos területén is segíthettünk. Külön öröm számunkra, hogy ez a csúcstechnológiás robotberendezés a Semmelweis Egyetemre kerülhetett” – mondta Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója.

„ A dán UVD Robots ApS magyarországi disztribútoraként az első önjáró UVD fertőtlenítő robotot Magyarországon a Semmelweis Egyetemnek adhattuk át. Reméljük, hogy ezzel is segíteni tudjuk Magyarország és a klinika védekezését a koronavírussal szemben” – tette hozzá Horváth Zoltán, a robot magyarországi forgalmazását végző  Európai Tudásközpont Kft. ügyvezető igazgatója.

Borítókép: Gál Bettina
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek